گروه خودرو- واردات خودروهای دستدوم چند ماهی میشود که جزء اخبار پُرمخاطب این روزهای کشور است و از آن جایی که وضعیت بازار خودرو در چند روز گذشته در بُهت و سکوتی عجیب فرو رفته که انتظار میرود با تصویب این لایحه از طرف مجلس و موافقت شوراینگهبان شاهد آن باشیم که قیمت خودروها به […]
گروه خودرو- واردات خودروهای دستدوم چند ماهی میشود که جزء اخبار پُرمخاطب این روزهای کشور است و از آن جایی که وضعیت بازار خودرو در چند روز گذشته در بُهت و سکوتی عجیب فرو رفته که انتظار میرود با تصویب این لایحه از طرف مجلس و موافقت شوراینگهبان شاهد آن باشیم که قیمت خودروها به ارزش واقعی خود بازگردندن و مصرفکنندگان و مردم نیز توان انتخاب خودروی مورد پسند و علاقهشان را داشته باشند. به گزارش مناقصهمزایده، در همین خصوص نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز گذشته مجلس شورای اسلامی، گزارش کمیسیون صنایع و معادن درباره لایحه الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو را تصویب کردند. طبق این مصوبه، متون زیر بهعنوان مواد (۱۱) تا (۱۳) به قانون ساماندهی صنعت خودرو – مصوب سال ۱۴۰۰ و اصلاحات بعدی آن الحاق میشوند:
ماده ۱۱- به منظور تنظیم بازار خودرو، واردات خودروهای کارکرده مجاز میباشد.
تبصره ۱- برای واردات این خودروها، انتقال فناوری موضوع بند(۲) و نیز بند (۳) ماده (۴) این قانون، لازمالرعایه نمیباشد.
تبصره ۲- آییننامه اجرایی این ماده مشتمل بر مواردی از جمله نحوه تأمین ارز مورد نیاز و حمایت از تولید داخل، ضوابط فنی این خودروها (عمر کمتر از پنج سال در زمان ورود به گمرک) و نحوه احراز آنها و شرایط واردات توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به پیشنهاد وزارت صنعت،معدنوتجارت با همکاری بانکمرکزی جمهوری اسلامی ایران، گمرک جمهوری اسلامی ایران، سازمان حفاظت محیطزیست و سازمان ملی استاندارد ایران، ظرف مدت یک ماه پس از لازمالاجرا شدن قانون تهیه و به تصویب هیأت وزیران میرسد. وزارت صنعت،معدنوتجارت مکلف است؛ گزارش عملکرد این ماده را هر شش ماه به کمیسیون صنایع و معاون مجلس شورای اسلامی ارسال نماید. ماده ۱۲- تبصره (۶) ماده واحده قانون چگونگی محاسبه و وصول حقوق ورودی گمرکی، سود بازرگانی و مالیات انواع خودرو و ماشینآلات راهسازی وارداتی و ساخت داخل و قطعات آنها- مصوب ۱۳۷۱- به شرح زیر اصلاح و تبصره (۸) ماده واحده مذکور حذف میشود:
تبصره ۶- ارزش ماشینآلات راهسازی و خودروهایی که ورود آنها به کشور مجاز میباشد (اعم از نو، کارکرده)، هر سال پس از بررسی مستندات قابل دسترس، ازجمله قیمت شرکتهای تولیدکننده و یا قیمت نمایندگیهای اصلی در کشورهای ثالث و یا قیمت بازار (درخصوص ماشینآلات و خودروهای کارکرده) توسط وزارت صنعت،معدنوتجارت و با هماهنگی گمرک جمهوری اسلامی ایران تعیین خواهد شد و مبنای محاسبه حقوق و عوارض گمرکی قرار میگیرد.
ماده ۱۳- استفاده از استانداردهای ملی کشور و یا استانداردهای کشور مبدأ تولیدکننده برای خودروهای وارداتی موضوع این قانون، با تأیید سازمان ملی استاندارد ایران و سازمان حفاظت محیطزیست امکانپذیر است. در این باره نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی نیز از تأیید لایحه واردات خودرو در مجلس خبر داد و گفت: این مسأله از هماکنون نیز در بازار خودرو اثرگذار بوده است. سیدکریم حسینی؛ در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به بحث واردات خودرو، اظهار کرد: با توجه به پیگیریهای انجامشده از سوی مجلس شورای اسلامی در نهایت نمایندگان با قاطعیت از لایحه واردات خودروهای کارکرده حمایت کرده و به آن رأی مثبت دادند. وی افزود: براساس آنچه در مجلس مورد تأیید قرار گرفته خودروهای با عمر کمتر از پنج سال میتوانند مجوز واردات دریافت کنند. نماینده اهواز، گفت: هماکنون این لایحه در انتظار تأیید نهایی شوراینگهبان است و در صورتی که مورد تأیید قرار بگیرد نسبت به اجرایی شدن آن اقدام خواهد شد تا خودروهای خارجی با عمر کمتر از پنج سال بتوانند مجوز واردات دریافت کنند.
تأثیر تأیید لایحه واردات در مجلس بر بازار خودرو
حسینی؛ ادامه داد: قرار بود این طرح در بودجه ۱۴۰۲ قرار بگیرد اما با توجه به اینکه اجرایی نشد به صورت لایحه به مجلس فرستاده شد و اکنون با تأیید مجلس منتظر تأیید شوراینگهبان است تا پس از آن اجرایی شود. وی بیان کرد: واردات خودرو یکی از مطالبات اصلی مردم در سالهای اخیر بوده است که امیدواریم با تأیید شوراینگهبان هرچه سریعتر عملی شود. وی خاطرنشان کرد: این مسأله از هماکنون بر بازار خودرو اثرگذار بوده و توانسته منجر به کاهش قیمتها و بهبود وضعیت شود و در صورت اجرایی شدن قطعاً مشکل بازار خودروی کشور را حل خواهد کرد. همچنین عضو کمیسیون شوراها در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از افزایش نرخ تعرفه خودروهای وارداتی، گفت: دولت برای شکستن انحصار در بازار خودرو و کاهش قیمتها در این تعرفهها تجدیدنظر کند. جلال رشیدیکوچی؛ در جلسه علنی مجلس در اخطار قانون اساسی، اظهار داشت: مجلس در حال بررسی طرحی است که به واردات خودروهای کارکرده اشاره دارد و بیش از ۹۵ درصد از نمایندگان به این طرح رأی مثبت دادند و این موضوع خواسته ملت است. وی بیان کرد: ما به دنبال این هستیم تا با شکستن انحصار در بازار خودرو و کاهش قیمتها مردم بتوانند خودروهای مناسب سوار شوند، اما اکنون آییننامهای که برای واردات خودرو نوشته شده تعرفهها را به شکل تصاعدی افزایش داده است. نماینده مردم مرودشت در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: برای خودروهایی با موتور ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ سیسی تعرفه از ۷۱ به ۹۱، خودروهایی با موتور ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سیسی از ۹۱ به ۱۳۱، خودروهایی با موتور ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ سیسی از ۹۶ به ۱۶۱ و برای خودروهای بالای ۳۰۰۰ سیسی به ۱۷۱ درصد افزایش یافته است. عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: دولت اگر میخواهد قیمت خودرو ارزان نشود، بهطور رسمی اعلام کند. علاوه بر این رقم قرار است چهار درصد عوارض گمرکی گرفته شود. ما در مجلس شورای اسلامی به کمک دولت در تلاش هستیم تا با شکستن انحصار، قیمت خودرو را کاهش دهیم. نماینده مردم مرودشت در مجلس، تأکید کرد: واردات خودرو باید به نحوی باشد که به نفع مردم عادی بوده و انتظار میرود آییننامهای تدوین و تعرفههای لحاظ شده تجدید نظر شود. در کجای دنیا ۱۷۱ درصد یعنی سه برابر قیمت ماشین عوارض گرفته میشود؟ همچنین در ادامه، علی جدی؛ عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، در مورد تصویب لایحه واردات خودروهای کارکرده، نیز اظهار داشت: امروز این لایحه در مجلس تصویب شد و برای تأیید نهایی به شوراینگهبان ارسال میشود که شوراینگهبان برای بررسی ۱۰ روز زمان دارد. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، افزود: پس از بررسی شوراینگهبان و تأیید نهایی، لایحه مذکور برای اجرا به دولت ابلاغ خواهد شد. وی ادامه داد: به نظر میرسد طی این فرایند حدود یک ماه زمان ببرد و لایحه تا پایان تیرماه برای اجرا به دولت ابلاغ شود. وی گفت: البته این در حالیست که در همین دور نخست لایحه به تأیید شوراینگهبان برسد در ضرورت عدم تأیید شورا، لایحه مجدد به مجلس عودت میشود. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، یادآور شد: براساس آنچه در مجلس مورد تأیید قرار گرفته خودروهای با عمر کمتر از پنج سال میتوانند مجوز واردات دریافت کنند.
دیدگاه بسته شده است.