برخورد با قاچاقچیان خرده‌پا یا قاچاق سازمان یافته

مبارزه با قاچاق کالا این بار چه سرانجامی دارد؟ برخورد با قاچاقچیان خرده‌پا یا قاچاق سازمان یافته شهره حقی: اخیراً مبارزه با قاچاق کالا به عنوان یک معضل جدی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی کشور با تأکیدات چند ساله مقام‌معظم‌رهبری تبدیل به یکی از مطالبات جدی شده است. مطالبه‌ای که این بار از اصناف […]

مبارزه با قاچاق کالا این بار چه سرانجامی دارد؟

برخورد با قاچاقچیان خرده‌پا یا قاچاق سازمان یافته

شهره حقی: اخیراً مبارزه با قاچاق کالا به عنوان یک معضل جدی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی کشور با تأکیدات چند ساله مقام‌معظم‌رهبری تبدیل به یکی از مطالبات جدی شده است. مطالبه‌ای که این بار از اصناف آغاز شده است و قرار است جلوی فروش کالای قاچاق در فروشگاه‌ها گرفته شود. طرحی که مخالفان و موافقان خاص خود را دارد. که هر کدام دیدگاه و نظرات خاصی دارند که بخشی از این نظرات و دیدگاه درست می‌باشد و برخی از این نظرات و دیدگاه‌ها شاید کارآیی لازم را نداشته باشند.

برای برخورد با قاچاق کالا باید به سراغ مرز‌ها برویم نه مغازه‌ها

سجاد شاکر، رییس اتاق اصناف سلماس در خصوص واگذاری طرح برخورد با قاچاق کالا به اتاق اصناف و اتحادیه‌های صنفی می‌گوید: از همان ابتدا باید این طرح را به اتاق اصناف و اتحادیه‌های صنفی واگذار می‌کردند.

وی می‌افزاید: بخش اعظمی از کالای قاچاق از مبادی رسمی و قانونی و با کانتینر و کشتی وارد کشور می‌شود اما هم اکنون برای برخورد با قاچاق به سراغ اصناف که در حلقه آخر هستند، می‌آیند.

شاکر تأکید کرد: برخورد با قاچاق کالا را باید از گمرکات کشور کلید می‌زدیم نه از سطح عرضه زیرا قاچاق سازمان یافته از طریق مبادی گمرکی و رسمی وارد کشور می‌شود.

مبارزه با کالای قاچاق را باید از مبدأ شروع کرد نه از مقصد

محمود اسدی، رییس اتاق اصناف بجنورد (‌خراسان‌شمالی‌) ادعا دارد: به جای جمع‌آوری کالای قاچاق از سطح مغازه‌ها، به سراغ کشف دست‌اندرکاران قاچاق کالا برویم.

وی واگذاری طرح برخورد با قاچاق کالا از سوی دولت به اتاق اصناف و اتحادیه‌های صنفی را اقدامی بسیار سنجیده و کارشناسی شده عنوان کرد و گفت: باید این واقعیت را پذیرا باشیم که قاچاق کالا در کشور از سوی فعالان اقتصادی و اصناف صورت نمی‌پذیرد و قاچاق کالا دست اندرکاران مخصوص به خود را دارد که باید آن‌‌ها را کشف و با این گروه برخورد کرد.

وی با تأکید بر این‌که اصناف هیچ‌گونه دخل و تصرفی در موضوع قاچاق کالا ندارند، گفت: برخورد و مبارزه اصولی با کالای قاچاق را باید از مبدأ شروع کرد نه از مقصد.

مبارزه با قاچاق نباید تنها به برخورد با عرضه‌کننده‌ها محدود شود

سیدفرید موسوی عضو هیأت رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که مبارزه باقاچاق نباید تنها به برخورد با عرضه‌کننده‌ها محدود شود، می‌گوید: طرح‌های مبارزه با قاچاق نباید مقطعی باشد بلکه باید به رویه جاری تبدیل شود.

جلوگیری از ورود کالاهای قاچاق از مرز‌ها یک ضرورت است

همچنین محمدمهدی‌افتخاری، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به ضرورت مقابله جدی با پدیده قاچاق گفت: در خصوص مبارزه با قاچاق کالا باید منویات مقام معظم رهبری به مرحله عمل برسد و همان مسیری را که معظم‌له ترسیم کرده‌اند، اجرایی شود.

وی با تأکید بر این‌که توان ارزشی نیروهای مرزی کشور قابل تقدیر است اما این توان باید افزایش یاید، می‌افزاید: حذف بروکراسی و قوانین پیچیده از گمرکات، مشکلات را کاهش خواهد داد ضمن این‌که دستگاه‌های نظارتی و قانون‌گذار باید جدیت بیش‌تری به خرج دهند.

این نماینده مجلس با بیان این‌که اجرای درست قانون همت همگانی می‌خواهد، اظهار‌کرد: کالاهای قاچاق با روش‌های مختلفی وارد می‌شود که از جمله آن‌‌ها واردات یک کالا ذیل تعرفه کالاهای دیگر، کم‌اظهاری در حجم واردات و ارزش کالا، سوءاستفاده از مناطق آزاد تجاری و ورود کالا به منظور ترانزیت و عدم خروج آن تنها برخی از روش‌های شناخته شده قاچاقچیان کالا به داخل کشور است که باید این موارد مورد توجه دستگاه‌های نظارتی باشد.

افتخاری با اشاره به این‌که در سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه نیز بر لزوم مبارزه با قاچاق از مبدأ تا مقصد تأکید شده است، گفت: پیشگیری و مقابله با قاچاق کالا از مبادی ورودی تا محل عرضه‌ اهمیت زیادی دارد و باید ابزار مناسب و پیشگیرانه‌ای برای آن طراحی شود.

نماینده مردم فومن در مجلس شورای اسلامی گفت: بسترسازی‌های لازم برای جلوگیری از ورود کالاهای قاچاق به خصوص قاچاق سازمان یافته از مرزهای کشور، ضروری است و باید تمهیدات لازم برای مقابله با آن فراهم گردد.

قاچاق کالا را در مرزهای ورودی کشور کنترل کنیم

جمشیدزند، رییس اتاق اصناف مرکز استان مرکزی با بیان این‌که قاچاق کالا مشکلات متعددی را برای اصناف به وجود آورده است، گفت: دولت باید در برخورد با قاچاق کالا برنامه‌ریزی مناسبی را داشته باشد.

زند با اشاره به این‌که دولت باید برخورد با قاچاق کالا را در مرزهای ورودی کشور کنترل کند، اظهار ‌کرد: متأسفانه امروز باید مغازه‌ها و واحدهای صنفی با قاچاق کالا مبارزه کند که این ‌مناسب نیست.

وی ادامه ‌داد: بر اساس ماده‌ ۱۶ قانون قاچاق کالا دولت موظف بوده است، بین کالای قاچاق و غیرقاچاق تمایز قائل شود که در این زمینه موفق نبوده است.

گفت: به دلیل این‌که بین کالای قاچاق و غیرقاچاق در بازار اختلافی وجود ندارد، این موضوع باعث شده، آبروی بسیاری از واحدهای صنفی به دلیل آگاه نبودن نسبت به کالای قاچاق از دست برود.

 سرانجام این طرح چیست؟

در واقعاً‌ طرح ضربتی که دولت برای مبارزه با قاچاق کالا آغاز کرده سرانجام خوبی دارد یا این‌که در نیمه راه بدون نتیجه ر‌ها می‌شود؟ مبارزه‌ای که هنوز زمان زیادی از آن نگذشته است باعث تغییر قیمت‌ها شده به گونه‌ای که شاهد هستیم برخی تولیدکنندگان از این فرصت استفاده کرده و با محدودیت در عرضه، کالاهای خود را گران کردند.

در واقع تاکنون نه تنها در مرز‌ها و روزنه‌های قاچاق کالا، سیاست درستی اجرا نشده بلکه هربار هم که در سطح شهر این طرح به اجرا رسیده، با وجود وعده و وعید‌ها نیمه‌کاره ر‌ها شده است. ضمن آن‌که سیاست دولت پس از نیمه تمام ماندن طرح مبارزه با قاچاق کالا در سطح فروشگاه‌ها، برای مبادی ورودی این کالا‌ها هم مشخص نیست در حالی‌که اگر روش‌های گذشته کارساز بود با این حجم از عرضه کالاهای قاچاق در فروشگاه‌ها روبه‌رو نبودیم.

موضوعی از سوی اصناف مطرح شد این بود که دولت باید مبارزه با قاچاق کالا را از مرز‌ها شروع کند نه مغازه‌ها.

 

بنابراین به نظر می‌رسد که بازهم دولت یک طرحی را ضربتی شروع کرده و نیمه‌تمام ر‌ها نماید و در نهایت هم چیزی جز گرانی نصیب مصرف‌کننده نگردد و بازهم کالاهای قاچاق از مرز‌ها وارد کشور شده و در فروشگاه به فروش برسند. حالا باید منتظر نشست تا نتیجه این مبارزه را دید.