چشم‌داشتی به خاک عراق نداریم

    سفیر ترکیه در تهران براین باور است که کشورش خیلی بیش‌تر از آنچه که تصور می‌شود در مجامع بین‌المللی از ایران حمایت کرده و می‌کند. او همچنین معتقد است که حضور نیروهای نظامی کشورش در شمال عراق بیش از حد سیاسی شده و آنکارا چشم‌داشتی به خاک عراق ندارد.رضا هاکان‌تکین، سفیر ترکیه در […]

    سفیر ترکیه در تهران براین باور است که کشورش خیلی بیش‌تر از آنچه که تصور می‌شود در مجامع بین‌المللی از ایران حمایت کرده و می‌کند. او همچنین معتقد است که حضور نیروهای نظامی کشورش در شمال عراق بیش از حد سیاسی شده و آنکارا چشم‌داشتی به خاک عراق ندارد.رضا هاکان‌تکین، سفیر ترکیه در تهران با حضور در ایسنا به سؤالات خبرنگاران درباره سیاست‌های کشور متبوعش درباره ایران و منطقه، حضور نیروهای ترک در عراق و موصل و همچنین توریسم و گردشگری بین دو کشور پاسخ گفت.

عادت داریم حرف‌هایمان را رو در رو بزنیم

او در پاسخ به سؤالی درباره دلیل موضع‌گیری مقامات ترکیه علیه ایران در برخی مجامع مانند بیانیه مشترک با کشورهای حاشیه خلیج‌فارس که در ریاض برگزار شد، گفت: ما دیدگاه‌های متفاوتی درمورد ایران ابراز نکرده‌ایم؛ علاقه داریم که رابطه‌مان با ایران در تمام حوزه‌ها گسترش دهیم و می‌خواهیم که روابط منطقه‌ای ما هم همراه با آن گسترش یابد. شاید چیزی که تا حدی باعث می‌شود این ذهنیت به وجود بیاید این است که ما خیلی صریح صحبت می‌کنیم ولی برخی از کشور‌ها در روی صحنه لبخند می‌زنند، ولی پشت سر ایران صحبت می‌کنند و علیه ایران فعالیت می‌کنند اما ما عادت داریم حرف‌هایمان را رو در رو بزنیم.

او ادامه داد: بر عکس ذهنیتی که شاید در رابطه با مواضع‌مان در قبال ایران وجود داشته باشد، ترکیه در بسیاری از مجامع بین‌المللی از ایران حمایت می‌کند. برای مثال در بحث جزایر ۳‌گانه و مسایل مرتبط با آن ما در این نشست (ریاض) به خاطر ایران تلاش کردیم و سعی کردیم که به ایران کمک کنیم.۱۰ روز پیش در ریاض نشست وزیران خارجه کشورهای شورای همکاری برگزار شد و یک بیانیه‌ مشترک منتشر شده بود که در متن اولیه این بیانیه جملات خیلی تندی علیه ایران در خصوص جزایر ۳گانه و هم در مورد سیاست‌های منطقه‌ای استفاده شده بود، ولی ما با تلاشی که کردیم توانستیم این متن را کمی تغییر داده و تلطیف کردیم.

با اعلام تعلق جزایر سه‌گانه به امارات مخالفت کردیم

سفیر آنکارا در تهران گفت: آن‌‌ها می‌خواستند در بیانیه‌ای نهایی اعلام کنند جزایر۳ گانه متعلق به امارات است ولی ما گفتیم که این اشتباه است و پس از آن جمله خنثی‌تری در بیانیه قرار گرفت تا دو کشور (ایران و امارات) با یکدیگر دیدار کرده و مسایل را حل کنند.

وی ادامه داد: در همان بیانیه‌ اولیه درمورد سیاست‌های منطقه‌ای ایران هم بیانات بسیار تندی عنوان شده بود ولی ما این جملات را هم نرم‌تر کردیم. خیلی‌‌ها مسایل را ندیدند و وقتی نهایتاً بیانیه منتشر شد، گفتند ترکیه هم در این نشست موضع گرفته است. من در روزهای گذشته به دوستانمان در وزارت خارجه ایران این مسأله را توضیح دادم.

ترکیه خیلی بیش‌تر از آن چه که تصور می‌شود از ایران حمایت کرده و می‌کند

هاکان‌تکین گفت: ما حتی اگر تبلیغ هم نکنیم، می‌دانیم که ترکیه خیلی بیش‌تر از آنچه که تصور می‌شود از ایران حمایت کرده و می‌کند. البته در خصوص سیاست‌هایی که ایران پیگیری می‌کند، اگر نگرانی هم داشته باشیم آن را مستقیم ابراز می‌کنیم، زیرا بین دوستان واقعی روابط باید همین‌طور باشد.

ترکیه برای تمامیت ارضی و حاکمیت ملی عراق اهمیت ویژه‌ای قائل است

این دیپلمات ترک در ادامه به سؤالاتی پیرامون حضور نیروهای نظامی عراق در بخش‌هایی از خاک عراق پاسخ داد و درباره مواضع دولت آنکارا در این زمینه گفت: ترکیه جزو کشورهایی است که برای تمامیت ارضی و حاکمیت ملی عراق به دلایلی چون همسایگی و داشتن حدود ۳۵۰ کیلومتر مرز مشترک، اهمیت ویژه‌ای قائل است.

او ادامه داد: با این حال متأسفانه در تاریخ معاصر عراق به ویژه از ۱۹۹۰ به بعد شاهد بی‌ثباتی عمیقی هستیم و متأسفانه حکومت مرکزی این کشور هم نتوانست حاکمیت خود را در ۴ گوشه سرزمین عراق حفظ کند.

هاکان‌تکین با بیان این که از نظر من این بی‌ثباتی‌‌ها در عراق از گذشته هم وجود داشته و با ظهور داعش ایجاد نشده است، افزود: همین نبود ثبات در عراق ترکیه را متحمل صدمات زیادی کرده است. برای مثال ترکیه در حالی بیش از ۳۵ سال است که با سازمان تروریستی پ‌ک‌ک که قرارگاه‌شان در اراضی کشور عراق یعنی کوه‌های قندیل است مبارزه می‌کند که حکومت مرکزی عراق با گذشت حدود ۳۰ سال نتوانسته آن‌‌ها را از سرزمین خود بیرون کند.

وی با اشاره به افزایش حرکت‌های تجزیه‌طلبانه در عراق، خاطرنشان کرد: همین امر هم موجب شده است که در این سال‌ها ترکیه بیش از ۴ هزار نفر از شهروندان خود را در حملات پ‌ک‌ک از دست بدهد و این واقعیتی است که هیچ وقت نباید آن را نادیده گرفت. علاوه براین توجه شما را به این موضوع جلب می‌کنم که وضعیت عراق هر روز بدتر شده است و از سال ۲۰۰۳ به بعد به دنبال مداخله آمریکا در این کشور حرکت‌های تجزیه‌طلبانه هم بیش‌تر شدند. من این بی‌ثباتی‌‌ها را به واسطه سیاست‌های غلطی می‌دانم که در این کشور اعمال شده و این روند را تقویت کرده است.

سفر گردشگران ایرانی به ترکیه ۳۰ درصد کاهش داشته است

وی در پاسخ به این سؤال که آیا آماری از بحثی که مطرح کردید یعنی ضررهایی که به واسطه ممنوعیت یک ماهه حضور گردشگران ایرانی در ترکیه متحمل شده‌اید دارید، گفت: میزان گردشگری که از ایران به ترکیه می‌آمد نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش یافته است. طبیعی است برخی به خاطر شرایطشان سفر را کنسل کنند ولی اصلی‌‌ترین دلیل این کاهش ممنوعیتی بود که از طرف ایران برای تورهایی که به ترکیه سفر می‌کنند، اعمال شد.

هاکان تکین ادامه داد: در سال ۲۰۱۵ حدود ۱٫۷ میلیون گردشگر از ایران به ترکیه آمده بودند. این رقم یک سال قبلش ۱.۶ میلیون بود که این آمار نشان می‌دهد میزان گردشگران ایرانی که به ترکیه سفر می‌کردند رشد صعودی داشته است. از سوی دیگر با وجود این که هنوز سال ۲۰۱۶ به پایان نرسیده است و ما آمار قطعی نداریم ولی تا همین مدت شاهد کاهش ۳۰ درصدی گردشگران ایرانی هستیم و این برای ما نگرانی‌هایی را ایجاد می‌کند. با این حال براین باوریم که تعاملات گردشگری تهران و آنکارا رو به جلو حرکت می‌کند.

وی با تأکید بر این که در حال حاضر بررسی ضرر و زیان شرکت‌های گردشگری ایرانی در دستور کار ماست و خیلی مشکل جدی در رابطه با آن‌‌ها نداریم، افزود: ما می‌خواهیم نگاهمان به آینده باشد و صنعت گردشگری به‌طور متقابل در دو کشور گسترش یابد؛ چرا که دو کشور ظرفیت‌های بسیاری زیادی در زمینه گردشگری دارند و اگر ایران بتواند به شکل مؤثری خود را در ترکیه معرفی کند و زیرساخت‌های گردشگری خود را توسعه دهد توریست بیش‌تری از ترکیه به این کشور خواهند آمد.

 

این دیپلمات ترک با تأکید براین که تنها جذب توریست از کشورهای دیگر مهم نیست، گفت: لازم است در زمینه گردشگری مانند احداث هتل و سایر زیرساخت‌های گردشگری سرمایه‌گذاری شود که خوشبختانه دو کشور در این بخش ظرفیت‌های بالایی دارند.