معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت

هیچ‌گونه قیمت دستوری در زغال‌سنگ نداریم

گروه زمین‌ومعدن -در حالی که ایران به‌عنوان یکی از کشورهای دارای ذخایر غنی زغال‌سنگ شناخته می‌شود که به یکی از واردکنندگان بزرگ این محصول تبدیل شده است. این در حالی است که صنعت زغال‌سنگ در کشور به دلایل مختلف از جمله گاز ارزان، عدم توسعه صنایع پایین‌دست و از همه مهم‌تر قیمت‌گذاری دستوری مغفول مانده […]

گروه زمین‌ومعدن -در حالی که ایران به‌عنوان یکی از کشورهای دارای ذخایر غنی زغال‌سنگ شناخته می‌شود که به یکی از واردکنندگان بزرگ این محصول تبدیل شده است. این در حالی است که صنعت زغال‌سنگ در کشور به دلایل مختلف از جمله گاز ارزان، عدم توسعه صنایع پایین‌دست و از همه مهم‌تر قیمت‌گذاری دستوری مغفول مانده است و صرفاً در بخش کمی از ظرفیت زغال‌سنگ‌های کک‌شو برای تأمین زغال و کک مورد نیاز ذوب‌آهن طی این سال‌‌ها کار شد. این در حالی است که قیمت‌گذاری دستوری از سوی متولیان و تصمیم‌سازان بخش معدن رد شده است و آن‌‌ها سازوکار قیمتی در زغال‌سنگ داخلی را براساس عرضه و تقاضا عنوان می‌کنند. رضا محتشمی‌پور؛ معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت، درباره قیمت‌گذاری دستوری روی زغال‌سنگ، گفت: اساساً موضوع زغال‌سنگ، موضوع مداخله در قیمت نیست، بلکه بحث عرضه و تقاضاست.وی افزود: البته تولیدکنندگان زغال‌سنگ تقاضا دارند ما (دولت) در بازار زغال‌سنگ ورود و به مصرف‌کنندگان قیمت دیگری را تکلیف کنیم، طبیعتاً ما هیچ علاقه‌ای به اینکه در همه بازار‌ها ورود و به صورت تکلیفی قیمت تعیین کنیم، نداریم. محتشمی‌پور؛ با بیان اینکه هرچند که تقاضاهای زیادی از ما (دولت) صورت گرفته است، اما هیچ وقت تمایلی برای ورود به این مسأله نداریم، گفت: اتفاقی که در یک سال گذشته در زغال‌سنگ رخ داده این است که حجم خوبی زغال‌سنگ صادر و وارد شده است، یعنی در واقع ما در زنجیره تجارت زغال‌سنگ قرار گرفتیم. وی افزود: تولیدکنندگان زغال‌سنگ ما پیش از این محدودیت‌هایی برای صادرات داشتند که این محدودیت‌‌ها هم برداشته شده است و توانستند زغال‌سنگ خود را صادر کنند. محتشمی‌پور؛ گفت: اکنون اگر تقاضا برای زغال‌سنگی که صادر می‌شود با قیمت بالاتر از خرید تولیدکننده داخلی باشد، تولیدکنندگان می‌توانند آن را صادر کنند و مصرف‌کنندگان داخلی نیز کسری نیازشان را وارد کنند. وی افزود: بنابراین با وجود اینکه بعضاً از ما می‌خواستند که ما جلوی صادرات زغال‌سنگ را بگیریم، اساساً سیاست وزارت صمت این نیست که سطح مداخلات را بیشتر از گذشته کند، هنوز یک جاهایی ممکن است نیاز به پیگیری و ایجاد محدودیت باشد. ما هم نمی‌گوییم که یک‌شبه همه این‌‌ها رفع شود، اما حداقل این است که سعی می‌کنیم بیشتر از گذشته مداخله نکنیم. معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت، گفت: سال گذشته در زغال‌سنگ هم افزایش واردات و هم جهش صادرات داشتیم. محتشمی‌پور؛ درباره اینکه اکنون دولت در تعیین قیمت دخالت نمی‌کند، افزود: تقاضای زغال‌سنگ داخلی به دلیل کیفیت پایین است و تولیدکنندگان زغال‌سنگ باید واحدهای شستشویی را سرمایه‌گذاری می‌کردند که به دلیل قیمت پایین این امکان را نداشتند، لذا زغال‌سنگی که عرضه شده ممکن است به دلیل آن مواد مزاحم، کیفیت لازم را نداشته باشد و این موجب شده که مصرف‌کنندگان بعضاً زغال‌سنگ را با قیمت‌های خیلی بالاتر خریده و وارد کردند.

واردات ۸۰۰ میلیون دلاری زغال‌سنگ در سال گذشته

اما این در حالی است، سعید صمدی؛ دبیر انجمن زغال‌سنگ ایران، از واردات ۸۰۰ میلیون دلاری زغال‌سنگ در سال گذشته خبر داد و گفت: با داشتن ۱۲ میلیارد تن ذخیره، تبدیل به واردکننده بزرگ زغال‌سنگ شدیم. سعید صمدی؛ گفت: پارسال حدود یک میلیون و ۷۵۰ هزار تن کنسانتره زغال‌سنگ تولید داخلی داشتیم که تقریباً یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن نیز زغال‌سنگ وارد شد. وی ادامه داد: طبق آخرین آمار در دو ماه نخست امسال ۲۶۲ هزار تن زغال‌سنگ به ارزش ۱۱۴ میلیون دلار وارد کشور شده است که حکایت از افزایش ۱۳ درصدی در مقایسه با پارسال دارد. دبیر انجمن زغال‌سنگ ایران، با بیان اینکه متأسفانه چند سالی است که روند تولید زغال‌سنگ در کشور، روند مناسبی نیست، گفت: دلیل اصلی آن قیمت‌گذاری دستوری روی زغال‌سنگ است و این قیمت‌گذاری دستوری و قیمت‌گذاری تکلیفی به نحوی است که عملاً کارگر معدن زغال‌سنگ که در عمق زمین کار می‌کند باید به‌گونه‌ای به بخش فولاد یارانه بدهد. صمدی؛ افزود: پارسال قیمت یک تن زغال‌سنگ وارداتی حدود ۱۶ میلیون تومان و قیمت زغال‌سنگ تولید داخلی چهار میلیون تومان بود که چنین اختلافی بین قیمت زغال‌سنگ داخلی و وارداتی وجود دارد. وی ادامه داد: در مجموع بالا رفتن قیمت تمام شده و ثابت ماندن قیمت زغال‌سنگ موجب شده تا بخشی از توسعه‌ها و آماده سازی‌‌ها متوقف شود و این روندی است که متأسفانه در حوزه زغال‌سنگ شاهد هستیم در حالی که کشور ما می‌تواند به تولیدکننده قابل‌توجه زغال‌سنگ حتی در منطقه تبدیل شود. صمدی؛ درباره اکتشافات زغال‌سنگ نیز، گفت: زغال‌سنگ تنها کانی است که به اندازه کافی اکتشاف شده است، یعنی اگر با ظرفیت فعلی تولید کنیم، به اندازه حداقل ۳۰۰ سال زغال‌سنگ اکتشاف شده داریم. وی افزود: در حوزه ماشین‌آلات نیز وقتی که معدن توسعه پیدا نکند، طبیعتاً کسی به دنبال ماشین‌آلات نمی‌رود. البته یکسری مشکلات در بحث واردات ماشین‌آلات وجود دارد، اما مهمتر از مشکلات ماشین‌آلات بحث قیمت غیرمنطقی زغال است که عملاً که موجب پایین آمدن تولید شده است. دبیر انجمن زغال‌سنگ ایران، گفت: تقریباً همه معادن زغال‌سنگ ما زیرزمینی هستند که در عمق اکتشافات نیز مشکلاتی وجود دارد و شرایط کاری خیلی سختی است. از طرفی دیگر معادن زغال‌سنگ جزء معدود حوزه‌های معدنی هستند که با یک سرمایه‌گذاری کوچک تعداد زیادی اشتغال ایجاد می‌کنند.