بحران کمبود مهندسان متخصص در حوزه اجرای بهینه‌سازی

رییس پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران انتقاد کرد بحران کمبود مهندسان متخصص در حوزه اجرای بهینه‌سازی رییس پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران گفت: تا زمانی که مهندسان و تکنسین‌های آشنا به‌کار و جزییات امور اجرایی در اختیار نداشته باشیم، قوانین موجود در حوزه ساخت و ساز برای بهینه‌سازی مصرف انرژی در ساختمان‌ها پاسخگو نخواهد بود. […]

رییس پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران انتقاد کرد

بحران کمبود مهندسان متخصص در حوزه اجرای بهینه‌سازی

رییس پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران گفت: تا زمانی که مهندسان و تکنسین‌های آشنا به‌کار و جزییات امور اجرایی در اختیار نداشته باشیم، قوانین موجود در حوزه ساخت و ساز برای بهینه‌سازی مصرف انرژی در ساختمان‌ها پاسخگو نخواهد بود.

به گزارش صما، شاهین حیدری با بیان مطلب فوق افزود: در سطح دنیا و در مملکت ما نیز قوانین مرتبط با این حوزه وجود دارد که درنهایت باید این قوانین به اجرا دربیایند؛ اما کسانی می‌توانند آن‌ها را اجرایی کنند که در این بخش ماهر و متخصص باشند.

رییس دانشکده معماری دانشگاه تهران افزود: از همین رو ما باید ابتدا دست به یک آموزش همگانی بزنیم تا مهندسان و تکنسین‌های ساختمانی کشور هم متعهد به انجام امور شوند و در آن صورت این استاندارد‌ها می‌توانند مفید باشند؛ اما در حال حاضر چون نیروهای متخصص در این حوزه نداریم، دچار بحران هستیم و این وظیفه دانشگاه‌ها است که باید این موضوع را تقویت کنند.

رییس دانشکده معماری دانشگاه تهران همچنین در پاسخ به این‌که آیا در شرایط کنونی می‌توانیم از انرژی‌های تجدیدپذیر بهره ببریم تصریح کرد: کنترل مصرف انرژی‌های فسیلی و تولید برق از منابع تجدیدپذیر و استفاده از آن برای گرمایش و سرمایش با توجه به طراحی دقیق یا غیردقیق ساختمان‌ها، حداقل برای وضعیت امروز ایران راهکار درستی نیست.

این مدرس دانشگاه با بیان این‌که قیمت انرژی در کشور بسیار پایین است، گفت: یعنی حتی درصورت کمک‌ها و یارانه‌های دولتی، استفاده از هر کدام از سیستم‌های مورد استفاده در جذب انرژی‌های تجدیدپذیر، هزینه‌ای به مراتب بیش‌تر از هزینه اخذ برق از شبکه به دنبال دارد.

وی تأکید کرد: تا زمانی که قیمت‌ها به تراز واقعی خود نرسند و استفاده‌کنندگان و بهره‌برداران از ساختمان‌ها متوجه این نکته نباشند که باید قیمتی بیش از آن‌چه که برای تجهیزات تجدیدپذیر نیاز است، پرداخت بکنند، ما نمی‌توانیم از این سیستم‌ها و تجهیزات استفاده کنیم.

تجهیزات انرژی‌های تجدیدپذیر باید تولید داخلی باشند

رییس دانشکده معماری دانشگاه تهران با بیان این‌که امکان ندارد که ما بخواهیم قیمت‌ها را کاهش و انرژی را افزایش دهیم و در عین حال بخواهیم که تجهیزات را از خارج وارد کنیم، افزود: این تجهیزات باید جزو تولیدات داخلی باشند تا ما هزینه‌های ترانسفور و کارگران خارجی را با نرخ بالا متحمل نشویم.

وی افزود: درواقع ما باید با استفاده از توان کارگران و مهندسان ایرانی و امکانات و مواد اولیه داخلی، این تجهیزات را بسازیم و به بازار عرضه کنیم و قیمت انرژی را هم به اندازه کافی البته نه در حد کشورهای اروپایی و آمریکایی، افزایش دهیم و به حد معقول برسانیم که در این صورت طبیعتاً از این تجهیزات استفاده خواهد شد.

رییس پردیس هنرهای زیبا در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: علاوه بر این، یک مسأله دیگر در باور عمومی بر این است که استفاده از تجهیزات تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر، آلودگی به همراه ندارد اما درواقع آلودگی دارد و برای مثال در بحث سیستم‌های فتوولتاییک یکی از مهم‌ترین قسمت‌های این تجهیزات، باتری‌های ذخیره‌کننده انرژی است که این باتری‌ها خود منبع آلودگی هستند و هرچند وقت یک‌بار نیاز به تعویض و تعمیر دارند.

الزام به احداث ساختمان‌ها با تکنولوژی بومی

حیدری در عین حال گفت: امروزه به صورت بی‌گدار صحبت‌هایی راجع به استفاده از تجهیزات لازم برای جذب انرژی‌های تجدیدپذیر و استفاده از آن‌ها در ساختمان‌ها می‌شود و مخاطبان یعنی عامه مردم هم تصور می‌کنند که اگر از این تجهیزات استفاده کنند، مسأله حل است.

وی ادامه داد: در حالی که این‌طور نیست و شاید در شرایط امروز ایران بتوانیم از آبگرمکن‌های خورشیدی استفاده کنیم، اما استفاده از سیستم‌های فتوولتاییک، توربین‌های بادی و حتی استفاده از انرژی زمین گرمایی در حدی که معقول و منطقی باشد، برای ما فعلا امکان پذیر نیست.

حیدری در تشریح راهکاری در این راستا عنوان کرد: راهکار این است که ساختمان‌های خود را به کمک تکنولوژی روز و تکنولوژی بومی‌سازی شده در ایران بسازیم و مصرف انرژی خود پایین بیاوریم و به حداقل برسانیم؛ در عین حال مردم هم خودشان را به یکسری راهکارهایی جهت کاهش مصرف انرژی مجهز کنند. دومین همایش اجرای قوانین انرژی در ساختمان ۱۰ و ۱۱ آبان ماه با حضور مقامات عالی وزارتخانه‌های راه و شهرسازی و نیرو، کمیسیون عمران و کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، رؤسای سازمان نظام‌مهندسی ساختمان و کشور و نیز با مشارکت انجمن‌ها و کارشناسان در محل سالن همایش‌های صداوسیما برگزار می‌شود.

 

همچنین یادآور می‌شود شرکت در کلاس‌های آموزشی این همایش به عنوان یک دوره آموزشی ارتقای پایه برای صلاحیت در رشته‌های معماری، تأسیسات برقی و تأسیسات مکانیکی در نظر گرفته شده است و در پایان دوره آموزشی، به شرکت‌کنندگان گواهی ارتقای پایه از سوی دفتر مقررات ملی ساختمان ارایه خواهد شد.