دریاچه ارومیه؛ شاید فقط تا آخر تابستان!

گروه اجتماعی- دریاچه ارومیه در حالت طبیعی خود ۳۳ میلیارد مترمکعب آب داشته و دومین دریاچه آب شور دنیا محسوب می‌شود اما این دریاچه اکنون در حال خشکیدن کامل بوده و آب موجود در آن به حدود یک میلیارد مترمکعب کاهش یافته است. دریاچه ارومیه در پایین‌‌ترین سطح خود در ۶۰ سال گذشته بوده و […]

گروه اجتماعی- دریاچه ارومیه در حالت طبیعی خود ۳۳ میلیارد مترمکعب آب داشته و دومین دریاچه آب شور دنیا محسوب می‌شود اما این دریاچه اکنون در حال خشکیدن کامل بوده و آب موجود در آن به حدود یک میلیارد مترمکعب کاهش یافته است. دریاچه ارومیه در پایین‌‌ترین سطح خود در ۶۰ سال گذشته بوده و اگر اقدام فوری انجام نگیرد، پیش‌بینی می‌شود تا آخر تابستان امسال کاملاً خشک شود. کارشناسان علت اصلی خشکیدن دریاچه ارومیه را ساخت ۴۰ سد بزرگ می‌دانند. این سد‌ها از ۲۰ سال قبل بر روی ۲۲ رودخانه منتهی به دریاچه زده شده و از ورود آب به آن جلوگیری گردید. همچنین مساحت کشت در حوزه آبریز دریاچه را به بهانه خودکفایی غذایی دو برابر کردند و هزاران چاه عمیق در اطراف دریاچه حفر نمودند. با خشک شدن کامل دریاچه ارومیه زندگی ۱۵ میلیون نفر در اطراف دریاچه در معرض خطر جدی قرار می‌گیرد. وزش باد‌ها و طوفان‌های نمک امکان حیات را در تمام منطقه به شعاع ۵۰۰ کیلومتر نابود خواهد کرد و به گفته مسؤول سابق سازمان حفاظت از محیط‌زیست کشور، شهر سه میلیون نفری تبریز در سال‌های آینده غیرقابل سکونت خواهد شد. طبق گفته کارشناسان، هم‌اکنون ۴۰ روستا در اطراف دریاچه ارومیه به دلیل همین موضوع خالی از سکنه شده و یا امکان کشاورزی وجود ندارد. این روند کم‌کم به شعاع بیشتری خواهد رسید و به ويژه با پودر شدن نمک‌های کریستال که احتمالاً بین پنج تا ۱۰ سال طول می‌کشد، وضعیت بسیار خطرناکی برای محیط‌زیست و ساکنان مناطق درگیر ایجاد خواهد کرد. برای جلوگیری از این فاجعه اکولوژیکی منطقه‌ای آب‌های موجود پشت سد‌ها باید فوراً ر‌ها شوند و حقابه دریاچه از تمام رودخانه‌ها تامین گردد. همچنین از ساختن سدهای جدید و ادامه ساخت سدهای نازلی چای و باراندوز چای، جلوگیری شود.

مردم برای احیای دریاچه ارومیه مشارکت کنند

در همین رابطه، یاسر رهبردین؛ معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان‌غربی، احیای دریاچه ارومیه را نیازمند مشارکت مردم دانست. وی با بیان اینکه وسعت دریاچه ارومیه در حال‌حاضر به ۱۰۰۰ کیلومترمربع می‌رسد، افزود: امسال وضعیت بارشی خوبی به ویژه در مقایسه با درازمدت در حوضه آبریز دریاچه ارومیه نداشته و میزان آب معادل برف در استان نیز به ۸۰ میلیون مترمکعب رسید؛ در حالی که متوسط پنج ساله این شاخص ۵۲۰ میلیون مترمکعب بوده و در برخی مناطق نیز به یک میلیارد مترمکعب می‌رسید.

کاهش ۰٫۹۷ میلیارد مترمکعبی حجم آب دریاچه ارومیه در یک سال گذشته!

معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست نیز از کاهش ۰٫۹۷ میلیارد مترمکعبی حجم آب دریاچه ارومیه در یک سال گذشته خبر داد و گفت: با توجه به افزایش شدت تبخیر در ماه‌های گرم سال که غالباً تا اواخر مهرماه ادامه خواهد یافت، پیش‌بینی می‌شود با ادامه روند کنونی تبخیر آب از سطح دریاچه، تراز دریاچه ارومیه در ماه‌های آتی کاهش یابد و به کمتر از ۱۲۷۰ متر برسد. مجتبی ذوالجودی؛ در گفت‌وگو با ایلنا، درباره آخرین وضعیت دریاچه ارومیه و آمارهای مربوط به سطح تراز، مساحت و حجم آب این دریاچه توضیح داد: سطح تراز این دریاچه در ۲۶ تیرماه ۱۴۰۲ به ۱۲۷۰ متر و ۱۸ سانتی‌متر رسیده است. همچنین براساس تصاویر ماهواره‌ای لندست، مساحت عرصه آبی دریاچه ارومیه در این سطح تراز برابر یک هزار کیلومترمربع است که نسبت به زمان مشابه در سال گذشته ۸۰۱ کیلومترمربع کاهش یافته است. همچنین حجم آب در وضعیت فعلی دریاچه ارومیه براساس اعلام شرکت آب‌منطقه‌ای استان آذربایجان‌غربی، ۱٫۳۶ میلیارد مترمکعب برآورد شده که این حجم نیز نسبت به زمان مشابه در سال گذشته حدود ۰٫۹۷ میلیارد مترمکعب کمتر شده است.