۸ میلیون هکتار از اراضی کشور در کانون بحران است

 معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: به دلیل تغییر اقلیم حدود ۷ الی ۸ میلیون هکتار از اراضی کشور در کانون بحران و تهدید بیابانی شدن قرار دارد. مسعود منصور در گفت‌و‌گو با مهر اظهار داشت: وضعیت محیط زیستی کشور به گونه‌ای است که در برخی موارد نگران کننده […]

 معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: به دلیل تغییر اقلیم حدود ۷ الی ۸ میلیون هکتار از اراضی کشور در کانون بحران و تهدید بیابانی شدن قرار دارد.

مسعود منصور در گفت‌و‌گو با مهر اظهار داشت: وضعیت محیط زیستی کشور به گونه‌ای است که در برخی موارد نگران کننده است و در شرایط کنونی ریزگرد‌‌ها به تهران هم رسیده است و از طرفی هم با بحران آب، فرونشست زمین و سیلاب‌‌ها روبه‌رو هستیم.

وی افزود: مشکلات ایجاد شده در محیط زیست محصول بی‌توجهی‌ها و آسیب‌هایی است که نسبت به منابع طبیعی روا داشته‌ایم و امروز باید خسارات آن را پرداخت کنیم.

منصور تصریح کرد: این مسایل به هر طریق اعم از تغییرات اقلیمی، کاهش جنگل‌ها اتفاق افتاده است که در همه این‌‌ها انسان عامل تخریب محیط زیست است.

معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با تأکید بر وجود تعامل میان دولت مردان مبتنی بر تحقق بیانات مقام معظم رهبری در خصوص محیط زیست گفت: امروزه توجه نسبت به مسأله منابع طبیعی بیش‌تر شده اما این عقب افتادگی که از چند سال قبل گریبان ما را گرفته بی‌توجهی به منابع طبیعی و محیط زیست ‌است که در سال‌های گذشته مغفول مانده است.

وی اضافه کرد: در مورد زمینخواری هم با توجه به بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با فعالان محیط‌زیست تمهیداتی را برای جلوگیری از تخریب اندیشیده‌ایم که امیدواریم عملیاتی شود.

منصور در خصوص وضعیت تهدید و آسیب دیدگی اراضی کشاورزی اظهار داشت: شرایط محیط زیستی کشور به گونه‌ای است که خیلی نیاز به تجزیه و تحلیل ندارد و می‌توان دریافت که دربرخی جا‌‌ها نیازمند برنامه‌ریزی و تدبیر هستیم.

وی گفت: در ابتدای سال محورهایی را طراحی کردیم تا عملکرد بهتری نسبت به سال‌های قبل داشته باشیم که طرح موسوم به «یک بزرگ‌تر از ۴» است که باید در یک سال بیش از ۴ سال گذشته تلاش کنیم.

توسعه سوخت خورشیدی

جلوگیری از قطع ۵۵ هزار اصله درخت

منصور اضافه کرد: کاداستر اراضی ملی یکی از محورهای اصلی کار است که نقش زیادی در جلوگیری از جعل اسناد و تصرف اراضی طبیعی دارد و از طرفی هم برای مناطقی که به منظور تهیه سوخت درخت قطع می‌کنند تهیه سوخت با شیوه‌های نو را جایگزین می‌کنیم.

وی یادآور شد: سعی کرده‌ایم در این مناطق اقدامات انگیزشی انجام دهیم تا مردم نسبت به تهیه آبگرمکن‌های خورشیدی مبادرت کنند تا آلودگی کم‌تر شود و با این اقدامات از قطع ۵۵ هزار درخت جلوگیری شده است.

معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور اظهار داشت: بحث حفاظت مشارکتی هم از دیگر محورهای است و حفاظت عرصه‌های منابع طبیعی را با کمک مکانیسم‌‌ها و روابطی که با مردم محلی برقرار کردیم به خود آن‌‌ها واگذار کردیم که تاکنون ۳ میلیون هکتار اراضی را واگذار کرده‌ایم که این رقم تا پایان سال به ۵ میلیون هکتار هم قابل افزایش است.

منصوری به کمربند بحرانی اشاره کرد و گفت: در اراضی ملی و غیرملی مهم کمربندی را طراحی کنیم که مرز اراضی ملی و غیرملی باشد که ما این مرز را به شکل سبز در نظر داریم یعنی مرز اخیر با نهال‌های سبز عینیت داشته باشد که تا الان حدود ۱۸۰۰کیلومتر کمربند حفاظتی ایجاد شده است.

وی در پاسخ به این سؤال که چند درصد زمین‌های تصرف شده غیرمجاز بازپس‌گیری شده است اظهار داشت: این پدیده باید در قوانین کیفری و جزایی جرم انگاری شود ما هم هر سال مواردی را که منجر به تشکیل پرونده در مورد تصرف اراضی تشکیل می‌شود بررسی و ارزیابی می‌کنیم.

منصوری یادآور شد: حدود ۶ الی ۷ هزار فقره پرونده در این زمینه تشکیل شده که در این زمینه به دلیل متغیر بودن آمار‌‌ها امسال باید تصمیمات اساسی توسط قوه قضاییه در این باره گرفته شود مثلا در سال جاری در مورد خیلی از تصرفات که حدود ۲۰ هزار هکتار بود خلع ید صورت گرفت.

معاون حفاظت از منابع طبیعی، جنگل‌ها و مراتع در رابطه با بیابانی شدن اراضی ملی اظهارداشت: البته در این باره تقسیم وظایف شده که مربوط به معاونت ما نیست اما کشور به دلیل تغییر اقلیم در معرض بیابانی شدن شدید قرار دارد.

وی بیان کرد: حدود ۷ الی ۸ میلیون هکتار کانون بحرانی در کشور داریم که نگران‌کننده است و باید برای جلوگیری از روند بیابانی شدن برنامه‌ریزی کنیم.

۹۰ هزار هکتار از اراضی استان قزوین در معرض بیابانی شدن

منصور تصریح کرد: اقدامات بسیاری را انجام داده‌ایم تا از گسترش بیابان‌‌ها جلوگیری کنیم که در این راستا از جمله در استان قزوین که حدود ۹۰ هزار هکتار از اراضی این استان در معرض بیابانی شدن است برنامه‌های در دست اجراست تا بتوانیم از این وضعیت خارج شویم و جلوی بیابانی شدن را بگیریم.

منصوری گفت: به‌طور کلی تمام اراضی و جنگل‌های ما در معرض نابودی است که برای جلوگیری از روند کنونی آن نیازمند تلاش مضاعف و همتی ملی هستیم.

 

وی گفت: رویکرد اساسی ما مشارکت همه مردم در برنامه‌هاست و در بحث اراضی و حوزه‌های آبخیز باید همه دستگاه‌ها همراهی کنند تا یک اقدام هماهنگ و مشترک انجام شود.