سرانجام «میشل عون» رییس‌جمهور لبنان شد

   میشل عون، هم‌‌پیمان جریان مقاومت لبنان، دیروز از سوی پارلمان این کشور به عنوان سیزدهمین رییس‌جمهور لبنان انتخاب شد.به گزارش ایسنا، پارلمان لبنان پس از دو سال و نیم بالاخره روز گذشته و با حضور تمام ۱۲۷ نماینده از ۱۲۸ نماینده پارلمان (یک نماینده استعفا کرده است) به حدنصاب رسید و در یک رأی‌گیری […]

   میشل عون، هم‌‌پیمان جریان مقاومت لبنان، دیروز از سوی پارلمان این کشور به عنوان سیزدهمین رییس‌جمهور لبنان انتخاب شد.به گزارش ایسنا، پارلمان لبنان پس از دو سال و نیم بالاخره روز گذشته و با حضور تمام ۱۲۷ نماینده از ۱۲۸ نماینده پارلمان (یک نماینده استعفا کرده است) به حدنصاب رسید و در یک رأی‌گیری مخفی در دور دوم، ژنرال میشل‌عون به عنوان رییس‌جمهور انتخاب شد تا به طولانی‌‌‌ترین دوره خالی ماندن پست حساس ریاست جمهوری در تاریخ این کشور، پایان داده شود.در جلسه این روز میشل عون در دور اول رأی‌گیری ۸۴ رأی به دست آورد و کار به دور دوم رأی‌گیری کشید. در دور دوم رأی‌گیری پس از ۳ بار رأی انداختن که دو بارش مخدوش اعلام شد، عون توانست ۸۳ رأی لازم برای ریاست جمهوری را به دست آورد. در دور دوم رأی‌گیری نیم‌به‌علاوه‌یک رأی (۶۵ رای) برای انتخاب رییس‌جمهوری کافی بود.

در دور دوم رأی‌گیری علاوه بر ۸۳ رأی عون، ۳۶ رأی سفید و ۶ رأی باطله نیز به صندوق انداخته شد.

از ۲۴ می‌۲۰۱۴ که دوره ریاست جمهوری میشل سلیمان، رییس‌جمهوری سابق لبنان به پایان رسید پارلمان این کشور در میان اختلافات جریان‌های سیاسی و بده بستان‌های قدرت‌های خارجی ۴۵ بار تشکیل جلسه داد اما در تمام این مدت نتوانست به حدنصاب لازم برای انتخاب رییس‌جمهوری دست یابد.

گرچه پیش‌تر و در سال‌های نیز ۱۹۵۲ بعد از استعفای بشاره‌الخوری، ۱۹۸۸ با پایان ریاست جمهوری امین‌الجمیل و سال ۲۰۰۷ با پایان دوره امیل‌لحود، کرسی ریاست جمهوری لبنان برای مدتی خالی مانده بود اما دوره اخیر که با خاتمه مدت ریاست جمهوری میشل‌سلیمان آغاز شد، بیش‌ترین زمان خالی ماندن این پست کلیدی از زمان استقلال لبنان از فرانسه در سال ۱۹۴۳ محسوب می‌شود.

در قانون اساسی لبنان به دین یا قومیت کسی که ریاست جمهوری را برعهده می‌گیرد اشاره‌ای نشده است اما براساس عرف سیاسی این کشور که از زمان استقلال لبنان رعایت شده، همواره شخصی از مسیحیان مارونی‌ بر کرسی حساس ریاست جمهوری تکیه زده است. برای این منظور توافق دیگر جریان‌های سیاسی داخلی یعنی سنی‌‌‌ها و شیعیان نیز لازم است و بر همین اساس پست نخست وزیری به عنوان مقام اول اجرایی کشور به احزاب اهل سنت که در جریان ۱۴ مارس گردهم آمده‌اند می‌رسد و ریاست پارلمان نیز به شیعیان و ائتلاف آن‌‌ها یعنی ۸ مارس تعلق دارد.

میشل‌عون، رهبر نظامی و سیاسی سرشناس لبنانی؛ او بعد از جنگ داخلی لبنان از تبعیدگاه خود یعنی کشور فرانسه بازگشت و حزب (جریان آزاد ملی) را پایه گذاشت که اکنون ۲۰ کرسی پارلمان را در اختیار دارد و اصلی‌‌‌ترین هم‌پیمان حزب‌ا… در ائتلاف ۸ مارس است.

ژنرال عون ۸۱ ساله در کارنامه خود سال‌ها مبارزه مسلحانه با نیروهای ارتش سوریه حاضر در لبنان و دیگر گروه‌های لبنانی به ویژه تشکیلات شبه نظامی مسیحی «نیروهای لبنانی» به رهبری سمیر جعجع را دارد و در واقع فشار ارتش و دولت سوریه او را مجبور کرد که به فرانسه برود.

عون که بعد از خروج نیروهای سوریه از لبنان در سال ۲۰۰۵ به لبنان بازگشت، با نزدیک شدن به حزب‌ا… و جریان مقاومت آرام‌آرام مواضع خود درباره دولت سوریه را نیز تعدیل کرد و در سال ۲۰۰۹ به دمشق رفت و با بشار اسد، رییس‌جمهور این کشور دیدار کرد. اسد نیز در مصاحبه‌ای در سال ۲۰۱۴ اعلام کرد که دمشق از ریاست جمهوری میشل‌عون به عنوان «کسی که به مقاومت ایمان دارد»، حمایت می‌کند.

میشل عون یکی از حامیان اصلی مقاومت مسلحانه علیه اشغالگری اسرائیل بوده است و در سال ۲۰۰۶ تفاهم‌نامه‌ای را برای ایجاد یک ائتلاف قوی با حزب‌ا… به امضا رسانند که هنوز هم پابرجاست.

او در زمان حمله رژیم صهیونیستی به لبنان در سال ۱۹۸۲ فرمانده لشکر هشتم ارتش لبنان بود که مسؤولیت حفاظت از کاخ ریاست جمهوری را بر عهده داشت و به دلیل توانایی‌های نظامی‌اش در سال ۱۹۸۴ به فرماندهی کل ارتش این کشور رسید. عون یک دوره از سال ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۰ نیز کفیل ریاست جمهوری بوده است.

 

نام میشل‌عون به عنوان نامزد ریاست‌جمهوری مدتی بعد از آغاز بحران ریاست‌جمهوری و اختلافات بر سر جانشینی میشل‌سلیمان مطرح شد که از همان ابتدا با حمایت قوی هم‌پیمان خود یعنی حزب‌ا… و دیگر گروه‌های سیاسی حاضر در ائتلاف ۸ مارس مواجه شد.