معماری سنتی ساختمان‌های ایرانی، ناجی اتلاف انرژی در ساختمان

معماری سنتی ساختمان‌های ایرانی، ناجی اتلاف انرژی در ساختمان کلیدی‌‌‌ترین نکته در اقتصاد مقاومتی، استفاده به جا و بهینه از منابع و امکانات موجود است و از این رو، بهینه‌سازی مصرف انرژی از مصادیق اقتصاد مقاومتی به شمار می‌رود. به گزارش «صما» فعالیت‌های مختلف اقتصادی و تولیدی در کشور ما یکی از مصادیق اسراف در […]

معماری سنتی ساختمان‌های ایرانی، ناجی اتلاف انرژی در ساختمان

کلیدی‌‌‌ترین نکته در اقتصاد مقاومتی، استفاده به جا و بهینه از منابع و امکانات موجود است و از این رو، بهینه‌سازی مصرف انرژی از مصادیق اقتصاد مقاومتی به شمار می‌رود.

به گزارش «صما» فعالیت‌های مختلف اقتصادی و تولیدی در کشور ما یکی از مصادیق اسراف در مصرف انرژی در جهان به شمار میرود. ابتدایی‌‌ترین تمهیدات در جهت صرفهجویی در این زمینه جهشی عظیم در اقتصاد کشور را میتواند موجب گردد. یکی از بخش‌های مهم در این زمینه طراحی و ساختمانسازی است که با به‌کارگیری فنون طراحی و ساخت میتوان صرفهجویی قابل توجهی در مصرف انرژی داشته و در نتیجه آلودگی ناشی از آن را نیز به میزان زیادی کاهش داد.

در همین زمینه رییس سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان خراسان شمالی با بیان این‌که ما ازنظر قوانین در مبحث بهینه‌سازی انرژی چیزی کم نداریم گفت: باید الزامات صریحی برای اجرای این قوانین همچون مبحث ۱۹ مقررات ملی ایجاد کنیم.

علی‌اکبررمضانی با «صما» با بیان مطلب فوق افزود: ما در شناساندن اهمیت انرژی در کشور موفق عمل نکردیم و در این موارد کوتاهی‌های جدی داشتیم.

وی گفت: دسترسی به فناوری یکی از الزامات بهینه‌سازی انرژی و محیط‌زیست بوده و متأسفانه در سالیان گذشته فناوری‌ها در این زمینه به‌خوبی توسعه پیدا نکرده است.

رمضانی با اشاره به این‌که در عصر حاضر، انرژی یکی از مهم‌ترین شاخصه‌ای اقتصادی است و تأمین آن از ابزارهای سیاسی دولت‌‌‌ها بشمار می‌رود و با توجه به محدودیت منابع انرژی و هزینه‌های ناشی از استخراج و بهره‌برداری، با روند رو به رشد بهای انرژی مصرفی روبرو هستیم، ادامه داد: بنابراین فرهنگ استفاده صحیح انرژی به‌عنوان یک اصل اساسی در کشورهای توسعه‌یافته مدنظر قرارگرفته است و آن‌‌‌ها با هدایت و مدیریت صحیح انرژی تا حدود زیادی به اهداف عالیه خود در کنترل و تأمین به‌موقع انرژی دست‌یافته‌اند.

رییس سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان خراسان شمالی گفت: متأسفانه امر فرهنگ‌سازی در کشورهای کم‌تر توسعه‌یافته کم‌تر موردتوجه قرارگرفته است و برنامه‌ریزی کلان و منسجمی در ارتباط با آن وجود ندارد.

رمضانی ادامه داد: بهره‌گیری اصولی از علوم نوین، استاندارد‌‌ها و تجارب موجود در این زمینه و انتخاب الگوی صحیح و ایجاد و به‌کارگیری روش‌ها و سیاست‌های درست در مصرف انرژی، علاوه بر این‌که متضمن استمرار رشد اقتصادی است، موجب کاهش تخریب منابع انرژی و نیز کاهش آثار سوء ناشی از استفاده نادرست از انرژی بر محیط‌زیست و جامعه خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: عدم طراحی‌های ساختمان توسط متخصصین، اجرای احکام قانون و قیمت غیرواقعی و غیرملموس قیمت انرژی باعث تخریب این منابع شده است.

رمضانی با بیان این‌که در حال حاضر هیچ حرجی بر مهندسان وارد نیست، گفت: باید تمام عرصه ساخت‌وساز را به مهندسان و استاندارد‌‌ترین مصالح واگذار کنیم و اگر شاهد بهینه‌سازی مصرف انرژی در ساختمان‌ها نبودیم یقه مهندسان را بگیریم و آن‌‌‌ها بازخواست کنیم.

معماری بومی راه نجات مصرف انرژی

رییس سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان یزد با بیان این‌که افزایش کیفیت ساخت‌وساز نیز گامی در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی است گفت: اگر ساختمان‌هایی بسازیم که طول عمر آن‌‌‌ها بالا باشد و درزمینه مصرف انرژی نیز بهینه‌سازی شده باشند، در این مسیر قدم برداشته‌ایم.

علیرضا فرشید گفت: یکی از وظایف نظام‌مهندسی ساختمان را نظارت بر رعایت مقررات ملی در ساختمان‌ها دانست و تصریح کرد: نظارت‌‌‌ها باید به‌صورت مستمر و مرحله‌ای انجام شود.

وی اظهار امیدواری کرد: استان یزد به‌عنوان نخستین مجری طرح استقرار مهندسان ناظر به‌صورت تمام‌وقت در پروژه‌های ساخت‌وساز در کشور پیشروی اجرای آنی طرح باشد.

وی، یکی از برنامه‌های کلان سازمان نظام‌مهندسی در استان یزد را افزایش نظارت کارگاهی دانست و افزود: اعتماد مردم به مهندسان جلب شده و اکنون کم‌تر خانه‌ای مشاهده می‌شود که در حال ساخت باشد، اما مهندس ناظر نداشته باشد.

فرشید در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: استفاده از معماری اصیل ایرانی می‌تواند نجات‌بخش مشکلات مصرف مضاعف انرژی باشد.

رییس سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان یزد با اشاره به این‌که با توجه درک و مطالعه آب‌وهوا و خصلت‌های رفتاری ساکنین هر شهر می‌تواند معماری بومی مناسبی داشت افزود: با توجه به این نکات می‌توان معماری سازگاری طراحی کرد که در آن اصول اولیه بهینه‌سازی مصرف انرژی در نظر گرفته شود.

وی درمورد معماری بومی یزد گفت: قدما با استفاده از دیوارهای ضخیم و سبک دالانی شهر توانسته‌اند به راهکارهای مناسبی در بهره‌وری انرژی برسند.

فرشید تصریح کرد: علاوه بر معماری باید مسؤولین برای فرهنگ‌سازی مردم در قضیه انرژی برنامه‌های جامعی داشته باشند و الگوهای ساخت‌وساز به مردم معرفی شود.

دومین همایش اجرای قوانین انرژی در ساختمان فردا با حضور مقامات عالی وزارتخانه‌های راه و شهرسازی و نیرو، کمیسیون عمران و کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، رؤسای سازمان نظام‌مهندسی ساختمان و کشور و نیز با مشارکت انجمن‌ها و کارشناسان در محل سالن همایش‌های صداوسیما برگزار می‌شود.

 

یادآور می‌شود شرکت در کلاس‌های آموزشی این همایش به عنوان یک دوره آموزشی ارتقای پایه برای صلاحیت در رشته‌های معماری، تأسیسات برقی و تأسیسات مکانیکی در نظر گرفته شده است و در پایان دوره آموزشی، به شرکت‌کنندگان گواهی ارتقای پایه از سوی دفتر مقررات ملی ساختمان ارایه خواهد شد.