سامانه «ثامن» یکی از اجزای پازل شفاف‌سازی اقتصاد ایران

مدیرعامل شرکت بورس کالا عنوان کرد سامانه «ثامن» یکی از اجزای پازل شفاف‌سازی اقتصاد ایران مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران در حاشیه برگزاری سومین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه کیش به تشریح مزایای راه‌اندازی سامانه ثامن «ثبت الکترونیکی معاملات نفتی» که ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز متولی آن است، پرداخت. به گزارش مناقصه‌مزایده […]

مدیرعامل شرکت بورس کالا عنوان کرد

سامانه «ثامن» یکی از اجزای پازل شفاف‌سازی اقتصاد ایران

مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران در حاشیه برگزاری سومین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه کیش به تشریح مزایای راه‌اندازی سامانه ثامن «ثبت الکترونیکی معاملات نفتی» که ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز متولی آن است، پرداخت.

به گزارش مناقصه‌مزایده از روابط عمومی و امور بین‌الملل بورس کالا، حامدسلطانی‌نژاد گفت: سامانه ثامن که از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز راه‌اندازی شده، یکی از نیازهای اصلی کشور بوده و هدف اصلی این سامانه این است تا از یک سیستم کنترلی و هزینه بر برای جلوگیری از قاچاق محصولات نفتی و پتروشیمی به سمت سیستم نظارتی حرکت کنیم.

سلطانی‌نژاد افزود: این سامانه شرایطی را مهیا می‌کند تا تمامی معاملات فرآورده‌ها و مشتقات نفتی و پتروشیمی از مبدا تولید تا صادرات ثبت و قابل رهگیری باشد؛ بنابراین راه‌اندازی این سیستم نظارتی یکپارچه، نیازمند سامانه‌ای بود تا اطلاعات تولید و توزیع فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی در آن ثبت شود که بورس کالای ایران نیز به عنوان یکی از بازوی‌های اصلی اطلاعاتی به ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کمک می‌کند.

سیاست گذاری بر پایه داده‌های ارزشمند ثامن

به گفته وی، جمع‌آوری اطلاعات ارزشمند بازار فرآروده‌های نفتی و پتروشیمی در سامانه ثامن، کمک می‌کند تا در آینده بهترین سیاست‌ها برای تولید، نحوه توزیع و جبران کمبود فرآورده‌ها اتخاذ شود.

مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران، خاطرنشان کرد: از طرفی چون بعضاً با قاچاق سوخت در کشور مواجه هستیم، این سامانه می‌تواند یکی از اجزای پازل شفاف‌سازی اقتصاد ایران در حوزه کالاهای نفتی و پتروشیمی باشد و اگر هم قرار است درمورد این محصولات، صادراتی صورت بگیرد باید در سیستم شفاف و نظام‌مندی انجام شود، نه این‌که در سیستم توزیع شاهد این باشیم که بخشی از محصولی که برای مصرف داخل مورد نیاز است، به صورت قاچاق صادر شود.

سلطانی‌نژاد با بیان این‌که بورس کالا یکی از تغذیه‌کنندگان این سیستم بوده و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز متولی آن است، تصریح کرد: از آنجا که بخش عمده‌ای از محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی در بورس کالای ایران مورد معامله قرار می‌گیرند، بورس کالا توانسته است شفافیت بسیار خوبی را در این حوزه ایجاد کند. بنابراین اطلاعاتی از بدو تولید پالایشگاه، بارگیری محصولات و در نهایت نحوه انتقال آن در سامانه ثامن ثبت می‌شود تا این‌که به محصولات پایین دستی تبدیل شده و در سیستم توزیع قرار بگیرند.

بهره‌برداری سازمان امورمالیاتی

سلطانی‌نژاد افزود: یکی دیگر از مزیت‌های این سامانه، کمک به بحث مالیات است، زیرا این محصولات زمانی که به فروش می‌روند و تبدیل به ارزش‌افزوده بالاتر می‌شوند، مالیات بر ارزش‌افزوده و شفافیت حوزه مالیاتی هم مطرح می‌شود، لذا یکی دیگر از ارگان‌هایی که می‌تواند از این سامانه بهره‌برداری کند سازمان امور مالیاتی است. این سازمان می‌تواند مطمئن باشد مالیات فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی که به فروش رفته و در زنجیره تولید به مواد با ارزش افزوده بالاتر تبدیل شده است، اخذ شده و فرار مالیاتی وجود ندارد.

وی ادامه داد: بنابراین اطلاعات تولید کننده از بدو خوراک مواد نفتی، اطلاعات حمل و نقل و توزیع و نیز اطلاعات مصرف کننده و یا صادرات انجام شده همگی در سامانه ثامن ثبت خواهد شد.

مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران با بیان این‌که سایر کشورهای دنیا از سیستم‌های کنترلی به سمت ایجاد سیستم‌های نظارتی حرکت کرده‌اند تا اطلاعات در دسترس نهادهای نظارتی وجود داشته باشد، تصریح کرد: سیستم‌های نظارتی برای فعالیت کارآمد، نیازمند اطلاعات شفاف و یک بانک اطلاعاتی کامل در حوزه اقتصادی هستند که سامانه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در حوزه فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی می‌تواند به یکی از اجزای مهم اقتصادی تبدیل شده و بسیاری از دغدغه‌های موجود را برطرف کند.

وی اضافه کرد: بنابراین کسانی که به دنبال فعالیت شفاف و سالم هستند همان‌طور که محصولات خود را در بورس کالا عرضه و قیمت گذاری می‌کنند، اطلاعات خود را در حوزه توزیع و نقل و انتقال هم در سامانه ثبت کرده و امکان نظارت را فراهم می‌کنند.

 

سلطانی نژاد تأکید کرد: سامانه ثامن سامانه‌ای است که استفاده‌کنندگان از آن می‌توانند از آن به نفع اقتصاد بهره‌برداری کنند به‌طوری که سازمان امور مالیاتی، ستاد سوخت و ستاد قاچاق کالا و ارز از این سامانه داده‌های ارزشمندی دریافت می‌کنند که البته هر یک از این نهاد‌ها باید آورده‌ای برای این سامانه داشته باشند تا اطلاعاتی جامع با همکاری همه نهادهای جمع‌آوری شود.