ایران برای تولید محصولات ارگانیک ظرفیت بالایی دارد

ایران برای تولید محصولات ارگانیک ظرفیت بالایی دارد  مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: به دلیل برخورداری ایران از گونه‌های مقاوم به خشکی و آفات، کشاورزی ارگانیک در کشور دارای زمین‌های مستعد پیشرفت است. به گزارش مهر، مسعود تجریشی در خصوص نواقص حوزه کشاورزی ایران، گفت: بخش کشاورزی ایران به ازای […]

ایران برای تولید محصولات ارگانیک ظرفیت بالایی دارد

 مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: به دلیل برخورداری ایران از گونه‌های مقاوم به خشکی و آفات، کشاورزی ارگانیک در کشور دارای زمین‌های مستعد پیشرفت است.

به گزارش مهر، مسعود تجریشی در خصوص نواقص حوزه کشاورزی ایران، گفت: بخش کشاورزی ایران به ازای کم‌تر از یک متر مکعب محصول، حدود ۸۰ میلیون متر مکعب آب مصرف می‌کند که با شاخص‌های بهره‌وری جهانی بسیار فاصله دارد.

تجریشی با اشاره به مشاهدات خود در بخش کشاورزی دو استان آذریابجان غربی و شرقی، گفت: به‌طور نمونه در ازای هر یک مترمکعب آب، شاهد تولید حدود ۶۰۰ گرم ماده خوراکی در این دو استان هستیم و این در حالی است که در پاکستان شاهد تولید محصولی دو برابر مقدار یاد شده در ازای همین میزان آب هستیم.

تجریشی افزود: پاکستان معیار بسیار خوبی برای ارزیابی شاخص‌های کشاورزی ایران است زیرا ما از یک کشور پیشرفته با اراضی بزرگ، ماشین‌آلات پیشرفته و برخوردار از آموزش‌های نوین کشاورزان صحبت نمی‌کنیم، بلکه از کشوری با شرایط مشابه ایران صحبت می‌کنیم.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه ضمن تأکید بر این موضوع که ایران برخوردار از فضای زیادی برای بهبود عملکرد حوزه کشاورزی است، تصریح‌کرد: فناوری یکی از بخش‌های مهم و تأثیرگذار در حوزه است زیرا به‌طور نمونه کمک می‌کند تا با همین حجم کم آبی که در اختیار داریم، محصولات کم‌تری تولید کنیم.

وی با بیان این‌که بذرهایی که در ایران به‌کار برده می‌شود، بذرهای مطالعه شده نیست، گفت: نحوه کاشت، داشت و برداشت در کشور تلفات زیادی دارد به گونه‌ای که می‌توان گفت به صورت میانگین، محصولات کشاورزی از زمان برداشت تا رسیدن به دست مصرف‌کننده حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد تلفات دارد که ضرر آن برای کشاورز، مصرف‌کننده و منابع ملی است.

ضعف فناوری در کشاورزی مشهود است

تجریشی خاطرنشان‌کرد: فناوری نقشی مهم در زنجیره تولید محصولات کشاورزی دارد و این در حالی است که ضعف فناوری در تمامی مراحل کشاورزی ما مشهود است و از این رو چنین نمایشگاه‌هایی می‌تواند با برنامه‌ریزی درست فرصتی برای رفع این نقص مهم را ایجاد کند.

وی برای توضیح این موضوع، به کاشت برنج با دست در شمال کشور اشاره کرد و افزود: در حالیکه در تمام نقاط قابل کشت دنیا از دستگاه برای کاشت برنج استفاده می‌شود، در ایران به تازگی شاهد استفاده از فناوری‌های موجود در بازارهای جهانی آن هم به صورت محدود در حوزه کشت برنج هستیم.

به گفته تجریشی استفاده از بذرهای با ظرفیت کم‌تر محصول‌دهی، ماشین‌آلات و فناوری‌های نوین برای افزایش بهره‌وری و بهره‌گیری از روش گلخانه‌ای، راهکارهایی برای بهبود کشاورزی است که در ایران کم‌تر مورد توجه قرار گرفته است.

وی ضمن تأکید بر پتانسیل‌های کشاورزی ایران، تصریح کرد: کشاورزی ایران پتانسیل این را دارد که بسیار پربازده و پیشرفته باشد اما متأسفانه در دهه‌های گذشته سرمایه‌گذاری مناسبی روی این بخش صورت نگرفته و حتی در دانشکده‌های کشاورزی، تحقیق و پژوهش مغفول مانده تا در نهایت مجموع عوامل منجر به عقب افتادگی در بخش کشاورزی کشور شود.

وی خاطرنشان‌کرد: دولت از نقشی مهم در بهبود کمی و کیفی وضعیت تولید محصولات کشاورزی برخوردار است.

عدم تعادل استفاده از سم و کود در مناطق مختلف

تجریشی در خصوص استفاده از سم و کود در محصولات کشاورزی نیز با اشاره به عدم تعادل در این بخش، گفت: در برخی مناطق کشور، محصولات کشاورزی در چند مرحله مورد سم‌پاشی قرار می‌گیرند در حالی که در برخی نقاط دیگر هیچ سمی برای تولید محصول به‌کار برده نمی‌شود.

وی البته اشاره‌ای هم به سابقه تولید محصولات ارگانیک در ایران داشت و افزود: بسیاری از محصولات کشاورزی بومی ایران را می‌توان به صورت کاملاً ارگانیک به دست مصرف‌کننده رساند.

تجریشی خاطرنشان‌کرد: به دلیل برخورداری ایران از گونه‌های مقاوم به خشکی و آفات، کشاورزی ارگانیک در کشور دارای زمینه‌ای مستعد پیشرفت است اما به این شرط که در کنار تولید به توزیع، بسته‌بندی و اتصال به بازارهای مختلف هم فکری شود. چرا که در بسیاری از موارد ما به دلیل فاصله زمانی طولانی مدت ایجاد شده میان تولید تا فروش برای ماندگاری کم‌تر از سموم استفاده می‌کنیم و این موضوع زمینه کشت ارگانیک در ایران را کاهش می‌دهد.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: نمایشگاه‌های بین‌المللی باید فرصت برای تبادل دانش و فناوری‌های نوین حوزه‌های مختلف باشند تا با استفاده از فرصت ایجاد شده در سایه تشکیل این نمایشگاه‌ها، فضا برای رشد بخش‌های مختلف کشور فراهم شود.

 

ششمین نمایشگاه بین‌المللی محصولات و فناوری کشاورزی، گیاهی، ارگانیک و صنایع وابسته با شعار فناوری‌های نوین، رونق تولید و توسعه صادرات از شانزدهم تا نوزدهم آذرماه در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی برگزار می‌شود.