جابه‌جایی قطب اقتصادی پایتخت شدنی است؟

گروه اجتماعی- قدمت بازار تهران به حکومت صفویان برمی‌گردد. بازار بزرگی که در بین سال‌های ۹۰۷ تا ۱۱۳۵ و در دوره حکومت صفویان به وجود آمده است. براساس متون به‌جای مانده تاریخی، اولین بنایی که در بازار تهران ساخته شد در دوره شاه طهماسب اول صفوی بود. بازار بزرگ تهران، محلی نام‌آشنا در زمینه اقتصادی، […]

گروه اجتماعی- قدمت بازار تهران به حکومت صفویان برمی‌گردد. بازار بزرگی که در بین سال‌های ۹۰۷ تا ۱۱۳۵ و در دوره حکومت صفویان به وجود آمده است. براساس متون به‌جای مانده تاریخی، اولین بنایی که در بازار تهران ساخته شد در دوره شاه طهماسب اول صفوی بود. بازار بزرگ تهران، محلی نام‌آشنا در زمینه اقتصادی، تاریخی و فرهنگی در پایتخت است و به‌عنوان یکی از بزرگ‌‌ترین بازارهای ایران شناخته ‌می‌شود. خرید همواره بخش جدانشدنی از زندگی هر فرد با هر بودجه‌ای است؛ کمتر کسی پیدا ‌می‌شود که به خرید علاقه نداشته باشد. وقتی عازم شهر تهران ‌می‌شوید و به بازار بزرگ پایتخت مراجعه ‌می‌کنید، در همان نگاه اول متوجه وسعت این بازار خواهید شد که به فروش انواع کالا‌ها پرداخته ‌می‌شود. اگر هتل خود را در نزدیکی بازار تهران رزرو کنید، دسترسی‌تان به مرکز شهر هم ساده‌تر می‌شود. بازار تهران با ساختار پیچیده خود شامل بخش‌های مختلفی است و اکثراً در زمینه عمده‌فروشی فعالیت ‌می‌کنند، همچنین ‌می‌توان گفت؛ به کل ایران پاسخگو هستند. در حالت کلی محال است تا به حال نام بازار تهران را نشنیده باشید، در هر جایی از این کشور که زندگی ‌می‌کنید، برای یکبار هم که شده در سفرتان به پایتخت، به این بازار سر زده‌اید. در ضمن همه‌روزه خریداران بلیط قطار و اتوبوس زیادی وجود دارند که برای خریدن جنس به بازار می‌آیند. نکته حائزاهمیت در مورد بازار تهران این است که نه‌تنها از لحاظ اقتصادی، بلکه از نظر تاریخی و معماری نیز دارای اهمیت زیادی است. البته بازدید از این بازار فقط به خرید ختم نمی‌شود، بلکه ‌می‌توانید غذاهای خوشمزه نوش‌جان کنید یا اینکه از بناهای تاریخی این مجموعه بازدید داشته باشید. بازار بزرگ تهران در سال ۱۳۵۶ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

بازار تهران، همچون داستان شهر آفتاب می‌شود

حال خبر رسیده که بنا به دلایل مختلف که مهم‌ترین آن از سوی مسؤولان ناایمن بودن این بازار قدیمی عنوان شده است، قرار است که این بازار به‌جایی دیگر منتقل شود. در همین رابطه، علیرضا فخاری؛ استاندار تهران، از در دستور کار قرار گرفتن طرح انتقال بازار تهران پس از مطالعات کارشناسی خبر داد. به گفته استاندار تهران، جلسات متعددی در راستای ایمنی بازار برگزار شده و کارگروه‌هایی شکل گرفته که بررسی‌های میدانی را انجام و در نهایت موضوع به شهرداری تهران ابلاغ خواهد شد تا به‌عنوان ناظر و مجری طرح اصلاح بازار وارد عمل شود و ما هم نظارت صحیح را خواهیم داشت. موضوعی که در ستاد بحران کشور و استان مدنظر است با پیگیری رئیس سازمان بحران و وزیر کشور نیز موضوع دنبال می‌شود. وی تأکید کرده که از سوی دیگر درخصوص جابه‌جایی بازار تهران، محل جدید بازار پس از بررسی‌‌ها تعیین خواهد شد تا بتوانیم برخی بخش‌‌ها و مشاغل را منتقل کنیم. قطعاً پس از مطالعات طرح انتقال بازار در دستور کار قرار می‌گیرد. حال سؤال این است که آیا این انتقال شدنی است؟ آیا شهرداری تهران و یا هر نهاد دیگری همچون فرمانداری و استانداری می‌توانند جایی با ارزش بازار تهران را به‌عنوان جایگزین به مالکان بازار فعلی بدهند؟ آیا اصلاً امکان خرید بازاری به قیمت بازار تهران وجود دارد؟ بازاری که قرن‌هاست تاکنون محل اصلی خرید اقلام در پایتخت بوده و همچنان روزانه هزاران نفر برای خرید به آن مراجعه می‌کنند؟ از سوی دیگر وقتی صحبت از انتقال می‌شود، همگان یاد افتتاح نمایشگاه شهر آفتاب می‌افتند که قرار بود برای همیشه جای نمایشگاه بین‌المللی تهران را بگیرد اما در عمل همچنان اکثریت نمایشگاه‌های پایتخت در محل سابق برگزار می‌شود و مدت‌ها است که از نمایشگاه شهر آفتاب خبری نیست؟