هانیه قنادزاده ـ جنگل نماد سرسبزی و تازگی میباشد و در مورد زیباییهای آن جملات ناب و خاصی وجود دارد. همانطور که میدانید کمتر از نیمی از سطح خشکی زمین توسط جنگل پوشانده شده است و علاوه بر زیبایی که برای طبیعت دارد، بهعنوان ریه زمین محسوب میشود و در واقع دارای آرایش خاصی است. […]
هانیه قنادزاده ـ جنگل نماد سرسبزی و تازگی میباشد و در مورد زیباییهای آن جملات ناب و خاصی وجود دارد. همانطور که میدانید کمتر از نیمی از سطح خشکی زمین توسط جنگل پوشانده شده است و علاوه بر زیبایی که برای طبیعت دارد، بهعنوان ریه زمین محسوب میشود و در واقع دارای آرایش خاصی است. جنگلهای ایران نیز بخشی مهم از اکوسیستم جهانی هستند. جنگلهای ایران را میتوان به پنج ناحیه رویشی همچون ناحیه هیرکانی (خزری) نوار سبز شمال کشور، ناحیه تورانی در مرکز ایران، ناحیه زاگرس با جنگلهای بلوط غرب و ناحیه خلیجفارس که در نوار ساحلی جنوب پراکنده میباشند، تقسیم کرد. جنگلها از حیث تأمین موادغذایی جامعه، مصنوعات چوبی، محصولات کاغذی، تأمین بسیاری از مایحتاج عمومی جامعه، جلوگیری از فرسایش و از بین رفتن خاک و حفظ آب و نزولات آسمانی، نقش مهمی در اکوسیستمهای طبیعی ایفا میکنند؛ بنابراین تلاش برای جلوگیری از نابودی این منابع برای حفظ حیات انسان و کسب درآمد از این منابع طبیعی، از اهمیت حیاتی برخوردار است. حال آن که تحقیقات پایگاه دادههای باز ایران نشان میدهد، طی سالهای ۱۳۹۹ – ۱۴۰۰ بیش از ۴۵ هزار هکتار از جنگلهای ایران تخریب شده است. سالهای طولانیای است که جنگلهای ایران با تهدیدات بسیاری همچون قطع بیرویه درختان برای صنایع چوب، تولید زغال، آتشسوزی، ویلاسازی و راه و جادهسازی روبهرو هستند که با تداوم این رویه به گفته کارشناسان تا ۵۰سال آینده چیزی از جنگلهای ایران باقی نمیماند.
موافقت مجلس با واگذاری حفاظت از جنگلها به اشخاص غیردولتی
بر همین اساس مجلس برای حفاظت از جنگلها، اجازه واگذاری حفاظت و جنگلداری را به اشخاص غیردولتی به صورت رقابتی در قالب قرارداد، داد که براساس طرح نمایندگان مجلس، میتوان ردپای مناقصه را در این مهم به وضوح دید. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی دیروز (دوشنبه) مجلس شورای اسلامی، ماده ۴۳ طرح تأمین مالی و جهشتولید از طریق اصلاح قوانین حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور را به تصویب رساندند و براساس آن نمایندگان مجلس شورای اسلامی به منظور حفاظت از جنگلها به سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور اجازه دادند، جنگلکاری و حفاظت از جنگلها، جلوگیری از قاچاق چوب و برداشتهای غیرصیانتی را در قبال بهرهبرداری از درختان شکسسته، افتاده، ریشهکن، خشک سرپا و آفتزده غیرقابل احیاء به اشخاص غیردولتی به صورت رقابتی در قالب قرارداد واگذار کند.
براساس ماده ۴۳ این طرح؛
۱. بهمنظور پیشگیری و بازسازی خسارت ناشی از سیل و ساماندهی و لایروبی رودخانهها و احداث و مرمت آببندانها به شرکتهای آب منطقهای استانها و سازمان آب و برق خوزستان اجازه داده میشود، بهرهبرداری از مصالح مازاد رودخانهای را از طریق مزایده به پیمانکاران و بهرهبرداران شن و ماسه (با بهکارگیری پیمانکاران دارای صلاحیت) به شرط واریز حقوق دولتی و رعایت ملاحظات محیطزیستی و حقوق ذینفعان واگذار نماید. درصورت وصول درآمد مازاد بر عملیات تعیینشده در قرارداد، منابع حاصله به حساب درآمد عمومی نزد خزانهداری کل کشور واریز و منابع حاصله در چارچوب موافقتنامه متبادله با سازمان برنامه و بودجه کشور صرف سردهنهسازی و ساماندهی رودخانههای کشور میشود. دستورالعمل این بند ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این قانون توسط وزارت نیرو تهیه و ابلاغ میگردد.
۲. به منظور تسریع در جبران خسارت و ترمیم خرابیهای ناشی از وقوع سیل و جلوگیری از افزایش خسارت، کارگروهی مرکب از استاندار یا معاون عمرانی وی (رئیس کارگروه)، مدیرعامل آب منطقهای استان، مدیرکل مدیریت بحران استان، مدیرکل صنعت،معدنوتجارت استان و رئیس کل دادگستری استان مجازند متناسب با میزان خسارت و خرابی برآورد شده، با پیشنهاد فرماندار شهرستان ذیربط، مجوز ترکتشریفات مزایده برای بهرهبرداری از مصالح مازاد رودخانهای و خاک مازاد آببندانها برای پیمانکارانی که در راستای جبران خسارت و ترمیم خرابیهای سیل بهکار گرفته شدهاند را صادر کنند. واگذاری بهرهبرداری از مصالح مازاد رودخانهای برای ساماندهی و لایروبی رودخانه مربوط در محدوده شهرها از طریق ترکتشریفات مزایده به شهرداری همان شهر و در محدوده روستا یا روستاها به دهیاری یا تعاونی دهیاران همان روستاها، توسط شرکتهای آب منطقهای استانها و سازمان آب و برق خوزستان مجاز میباشد.
۳. به منظور حفاظت و بهرهبرداری صیانتی از جنگلهای خارج از طرحهای جنگلداری، به سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور اجازه داده میشود جنگلکاری و حفاظت از جنگلها، جلوگیری از قاچاق چوب و برداشتهای غیرصیانتی را در قبال بهرهبرداری از درختان شکسسته، افتاده، ریشهکن، خشک سرپا و آفتزده غیرقابل احیاء به اشخاص غیردولتی بهصورت رقابتی در قالب قرارداد واگذار نماید.
تبصره: با هدف تسریع در فرآیند اجرایی این بند، کارگروهی مرکب از استاندار یا معاون اقتصادی وی (رئیس کارگروه)، مدیرکل سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری استان، رئیس کل دادگستری استان مجاز است با پیشنهاد فرماندار شهرستان ذیربط مجوز ترکتشریفات مزایده یا مناقصه موضوع حفاظت و بهرهبرداری موضوع این بند را به دهیاریها یا تعاونی دهیاریهای روستاها یا شهرداری شهرهای حاشیه یا همجوار همان جنگل صادر نماید.
دیدگاه بسته شده است.