دریاچه ارومیه آنلاین شد

دریاچه ارومیه آنلاین شد نصب و راه‌اندازی پیشرفته‌‌ترین ایستگاه‌های پایش آنلاین (برخط) دریاچه ارومیه با بهره‌گیری از آخرین فناوری‌های روز جهان از سوی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران انجام شد. به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، در دهه‌های گذشته با وجود تعیین دریاچه ارومیه به عنوان […]

دریاچه ارومیه آنلاین شد

نصب و راه‌اندازی پیشرفته‌‌ترین ایستگاه‌های پایش آنلاین (برخط) دریاچه ارومیه با بهره‌گیری از آخرین فناوری‌های روز جهان از سوی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران انجام شد.

به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، در دهه‌های گذشته با وجود تعیین دریاچه ارومیه به عنوان پارک ملی و برخورداری از بالا‌ترین سطح حفاظت زیست‌محیطی، تنها پارامتری که به‌طور مستمر اندازه‌گیری و ثبت شده، «تراز آب دریاچه» بوده است.

یکی از مهمترین پارامترهای مورد بررسی در چرخه هیدرولوژیکی پیکره آبی دریاچه ارومیه، تبخیر است که با تابش خورشید به سطح آب دریاچه باعث تبدیل آب از حالت مایع به حالت گاز و در نهایت این تبادل حرارتی منجر به بروز تبخیر می‌شود، بر این اساس این مفهوم باید در دریاچه ارومیه به دقت بررسی و درک شود.

براساس این گزارش، در دریاچه‌های کم عمق، تابش خورشید به کف دریاچه می‌رسد که میزانی از این تابش توسط بستر دریاچه جذب شده و مقداری بازتابیده می‌شود. در نتیجه این امر باعث گرم شدن آب دریاچه از بستر می‌شود.

به منظور درک بهتر این مفاهیم در دریاچه ارومیه که شرایط خاصی دارد، پایش توازن حرارتی در دریاچه از سوی مشاور نروژی طرح شرکت «اکواپلان نیوا» پیشنهاد و بر این اساس، دو ایستگاه اندازه‌گیری پارامترهای هواشناسی و پارامترهای هیدرولوژیکی در لایه‌های مختلف آب و نیز دما در لایه‌های مختلف بستر دریاچه، در دو نقطه از دریاچه ارومیه نصب و راه‌اندازی شد.

نصب ایستگاه‌های برخط در آب‌های بسیار شور نیاز به فناوری‌های بسیار پیشرفته دارد که با همت کارشناسان شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران این امر محقق شد.

در شهریور و اوایل آبان‌ماه امسال برای نخستین بار دو ایستگاه به نام‏های SWP و DWP به ترتیب در کنار پل میان گذر (آب کم عمق) و در شمال دریاچه ارومیه (آب عمیق) با موفقیت نصب و راه‌اندازی شد.

در راه‌اندازی ایستگاه DWP در شمال دریاچه با توجه به وجود محدودیت‌های مختلف اجرایی، نظیر عمق آب و شوری زیاد آب از چرخ‌بال برای انتقال پایه‌های ایستگاه استفاده شد.

البته با همت و تلاش مهندسان و کارشناسان داخلی این مهم می‌تواند جزو یکی از دستاورد‌ها و فناوری‌های بومی شده در این پروژه محسوب شود.

براساس این گزارش، با توجه به وجود خلأ بزرگ در داده‌های موجود دریاچه ارومیه، بخشی از مطالعات به «پایش پارامترهای کمی، کیفی و بیولوژیکی این دریاچه، تالاب‌های اطراف آن و رودخانه‌های منتهی به دریاچه ارومیه» اختصاص یافته است.

در این خصوص، برنامه جامع پایش دریاچه ارومیه از بهمن ماه سال ۱۳۹۴ در ۶ ایستگاه در سطح دریاچه (مطالعه و بررسی میدانی از بین ۳۰ ایستگاه اولیه) آغاز شده و در حال انجام است.

مطالعه طرح انتقال آب دریای خزر به دریاچه ارومیه نیز از سوی دو شرکت مشاور آبان پژوه و کنسرسیومی از چند شرکت اروپایی به رهبری شرکت «آکواپلان نیوای» نروژ، در حال مطالعه است.

در این مطالعات، تهیه مدل یکپارچه و شبیه‌سازی همزمان مدل‌های هیدرودینامیک، شیمیایی و بیولوژیکی در حال انجام است. این مدل برای نخستین بار در کشور و برای دریاچه ارومیه در دست تهیه است.

 

در این مدل، اکوسیستم دریاچه با توجه به ارتباط بین بخش زنده و غیرزنده و هیدرودینامیک دریاچه شبیه‌سازی می‌شود و اثر سناریوهای مختلف انتقال آب دریای خزر را بر روی دریاچه ارومیه ارایه خواهد کرد و امکان شبیه‌سازی انتقال آب از سایر منابع آبی مجاور به دریاچه ارومیه نیز توسط این مدل وجود دارد.