روند بارداری چگونه افزایشی شد؛ حذف غربالگری یا اصلاح گزاره‌ها؟!

هانیه قنادزاده– خطر تولد فرزند معلول و یا عقب‌مانده ذهنی، خطر کمی نیست! خطری که فقط برای افزایش جمعیت در کمین جامعه است و وزارت بهداشت باید هر چه سریع‌تر راهکاری برای توقف حذف ممنوعیت غربالگری پیدا کند. در واقع اعمال محدودیت‌ها برای غربالگری در راستای سیاست‌های افزایش جمعیت، اعتراض‌های گسترده‌ای در میان افکار عمومی […]

هانیه قنادزاده– خطر تولد فرزند معلول و یا عقب‌مانده ذهنی، خطر کمی نیست! خطری که فقط برای افزایش جمعیت در کمین جامعه است و وزارت بهداشت باید هر چه سریع‌تر راهکاری برای توقف حذف ممنوعیت غربالگری پیدا کند. در واقع اعمال محدودیت‌ها برای غربالگری در راستای سیاست‌های افزایش جمعیت، اعتراض‌های گسترده‌ای در میان افکار عمومی به دنبال داشته است. بسیاری معتقدند که این‌گونه سیاست‌‌ها نه‌تنها باعث افزایش موالید نمی‌شود، بلکه پیامدهای عکس دارد. خبر نخست در این زمینه ممنوعیت واردات و تولید کیت‌های غربالگری برای سه ماهه اول بارداری بوده است. پس از آن اعتراضات و انتقادهای گسترده‌ای مطرح شد که در نهایت موجب اصلاح مصوبه شد. سپس گفته شد که مجوز تولید و واردات کیت‌های غربالگری صرفاً در سیستم‌های بسته داده می‌شود و صدور مجوز برای کیت‌های الایزا ممنوع شده است. اما آنچه در این زمینه مطرح شد و اهمیت بسیار دارد این است که قاعده غربالگری سراسری و عمومی را حذف کردند و اعلام شد که غربالگری تنها با رضایت و هزینه شخصی و نظر پزشک متخصص امکان‌‌پذیر است.

افزایش روند بارداری با اصلاح گزاره‌ها

در همین رابطه، صابر جباری؛ سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، با اشاره به اصلاح برخی گزاره‌های باروری در کشور، گفت: با اصلاح گزاره‌ها، بارداری در رده سنی ۳۵ تا ۴۵ سال افزایشی شد. وی در نشستی خبری، افزود: در این راستا، گزاره‌های باروری را اصلاح کردیم؛ به‌عنوان مثال پیش از این بارداری بالاتر از ۳۵ سال را خطرناک می‌دانستند اما بارداری بالاتر از ۳۵ سال منعی ندارد و تنها برخی مادران نیاز به مراقبت بیشتر دارند. وی افزود: شیب نزولی TFR با این اقدامات کاهشی شد و الگوی باروری به سمت تغییر رفت و سال ۱۴۰۱ تولد فرزندان سوم ۲٫۵ درصد افزایش یافت و با اصلاح گزاره‌ها، بارداری در رده سنی ۳۵ تا ۴۵ سال افزایشی شد. البته سایر دستگاه‌های فرهنگ‌ساز هم باید در کنار ما قرار گیرند و در عین حال امتیازات اقتصادی هم در نظر گرفته شود و بهتر اجرایی شود. جباری؛ ادامه داد: اکنون ۱۰۳ مرکز درمان ناباروری سطح۳ داریم که نیمی از آن‌ها دولتی است. ذیل قانون جوانی جمعیت مراکز سطح۲ هم باید راه‌اندازی شود که تاکنون حدود ۴۰ مرکز راه‌اندازی شده است. وی ادامه داد: از طرفی ۹۰ درصد خدمات درمان ناباروری تحت پوشش بیمه قرار گرفت. خدمات پیشگیری از ناباروری نیز به‌زودی در نظام شبکه ادغام می‌شود و نمی‌گذاریم زوجین تأخیر در باروری داشته باشند و جهت درمان به سنین بالاتر نرسند که درمان سخت شود. جباری؛ در خاتمه تأکید کرد: در سقط خود به خودی آمار بالاست اما بازهم داده‌ها دقیق نیست؛ اما برنامه جامع مهار، پایش و کاهش سقط خود به خودی را در نظام شبکه ادغام کردیم. درخصوص سقط عمدی هم کارگروه پیشگیری از آن شکل گرفته است. براساس قانون هر پزشک، ماما یا داروساز که مبادرت به سقط عمدی کند، پروانه‌اش ابطال خواهد شد. ۶۰ درصد کسانی که تمایل به سقط عمدی دارند وقتی متوجه می‌شوند این کار از نظر شرعی حرام است، در تصمیم خود تجدیدنظر می‌کنند و باید فرهنگ‌سازی کنیم.