غربت لباس کردی در کردستان

غربت لباس کردی در کردستان  لباس کردی یکی از پوشش‌های اصیل ایرانی و اسلامی است، ولی گذشت زمان باعث شده این پوشش اصیل در نوع زنانه و مردانه روزگار غریبی را در مناطق کردنشین به ویژه کردستان داشته باشد. به گزارش مهر، استفاده از لباس کردی در مناطق کردنشین به ویژه استان کردستان در حالی […]

غربت لباس کردی در کردستان

 لباس کردی یکی از پوشش‌های اصیل ایرانی و اسلامی است، ولی گذشت زمان باعث شده این پوشش اصیل در نوع زنانه و مردانه روزگار غریبی را در مناطق کردنشین به ویژه کردستان داشته باشد.

به گزارش مهر، استفاده از لباس کردی در مناطق کردنشین به ویژه استان کردستان در حالی روند نزولی به خود گرفته است که این روز‌ها انتخاب نخست جوانان کردستانی آخرین مدهای غربی است که در معابر عمومی شهرهای این استان مانور می‌دهد.

لباس‌های کردی زنانه و مردانه از جمله پوشش‌های اصلی ایرانی و اسلامی به شمار می‌رود. تمامی کارشناسان امر و حتی مسؤولان و مدیران دولتی نیز این مهم را تأیید کرده و می‌کنند ولی علی‌رغم وجود این ویژگی اصیل و مهم، سال‌هاست که لباس‌های کردی به جای تن‌پوش آدم‌ها به ویترین مغازه‌ها کوچ کرده‌اند.

در طول حدود دو دهه اخیر و در جشنواره‌ها و همایش‌های متعدد داخلی و خارجی لباس کردی زنانه و مردانه به دلیل تنوع در رنگ، نوع پوشش و همچنین مواد اولیه کاملاً طبیعی در ردیف لباس‌های برتر قرار می‌گیرند ولی این مهم زمانی روی می‌دهد که امروز دیگر لباس‌های کردی جزو انتخاب‌های آخر جوانان کردستانی و سایر مناطق کشور است.

لباس کردی در بخش آقایان و خانم‌ها با توجه به ویژگی‌های خاصی از جمله طرح، رنگ و تنوعی که دارد در سال‌های نه چندان دور و حتی در میان سایر ملل از استقبال چشمگیری برخوردار بود ولی متأسفانه هر روز که می‌گذرد از محبوبیت آن در میان تمامی اقشار به ویژه جوانان کاسته می‌شود و اگر وضعیت بر همین روال باشد تنها یک دهه دیگر کافی است که برای دیدن فرهنگ و پوشش چند هزار ساله مردم کردستان باید سراغ موز‌ها و کتاب‌های تاریخی رفت.

تا اواخر سال‌های دهه هفتاد هجری شمسی استان کردستان و سایر مناطق کردنشین کشور را به نوع پوشش و استفاده از لباس‌های محلی آن می‌شناختند و همواره یکی از دلایل اصلی حضور مردم سایر استان‌های کشور در این مناطق دیدن نوع پوشش خاص و محلی بود که متأسفانه امروز دیگر هیچ خبری از این پوشش محلی و بومی در میان نیست و هر روز مدل‌های جدید تولیدات غربی وارد بازارهای استان شده و البته مسأله قاچاق نیز در این حوزه کم نقش بازی نکرده است.

این روز‌ها با گردشی کوتاه در خیابان‌ها و معابر سنندج و سایر شهرهای کردنشین کردستان و البته دیگر استان‌های کردنشین مشخص می‌شود که دیگر خبری از تنوع رنگ لباس زنان و دختران کرد در میان نیست و تولیدات چینی و ترک جای صاحب خانه را تنگ و به نوعی اشغال کرده است.

در شرایط فعلی لباس‌های کردی زنانه و مردانه در استان کردستان به جای خودنمایی بر تن آدم‌های شهر به ویترین تعداد محدودی از مغازه‌ها کوچ کرده و جای آن‌ها را لباس‌هایی پر کرده است که هیچ تناسبی با فرهنگ و سابقه تاریخی ایران اسلامی ندارند و متأسفانه نکته نگران‌کننده ادامه این روند و عدم توجه دستگاه‌ها و سازمان‌های متولی به این مقوله جدی و ضد فرهنگی است.

لباس‌های زنانه کردی دارای پوشش اصیل اسلامی و ایرانی هستند

چوخه رانک که لباس مردان کرد بوده و از الیاف تولیدی خود منطقه و با دستان هنرمندان بافته می‌شد، از جمله پوشش‌های مخصوصی بود که در فصل زمستان گرم و در فصل تابستان خنک بود ولی امروز دیگر جوانان استان رغبتی برای پوشیدن آن از خود نشان نمی‌دهند و هر روز که می‌گذرد از هویت تاریخی و فرهنگی خود فاصله می‌گیرند و کم‌کم نام این نوع لباس هم به موزه‌ها و قلب تاریخ فرستاده می‌شود.

لباس کردی زنان در مناطق کردنشین نیز پوششی اسلامی و ایرانی بود که آن هم با استفاده از تولیدات بومی تهیه می‌شد ولی امروز دیگر خبری از آن نیست و معدود کسانی هم که لباس کردی می‌پوشند، پارچه آن را از جنس‌های چینی و ترکیه‌ای انتخاب می‌کنند و دیگر از جنس مرغوب الیاف تولیدی خود منطقه هم نامی باقی نمانده است.

 

تنوع بالای لباس‌های زنانه کردی و در عین حال استفاده از الیاف کاملاً محلی و بومی از جمله ویژگی‌های اصلی این نوع لباس به شمار می‌رود ولی متأسفانه امروز این تنوع در رنگ و بافت مدیرکل تبلیغات اسلامی استان کردستان در گفت‌و‌گو با خبرنگار مهر، با اشاره به این‌که لباس کردی زنانه و مردانه دارای پوشش کامل و اصیل اسلامی در شرایطی حجاب و عفاف وضعیت نگران‌کننده‌ای در سطح جامعه پیدا کرده است که ما در استان کردستان می‌توانیم با ترویج پوشش محلی و لباس کردی بخش زیادی از دغدغه‌های به وجود آمده را پاسخگو باشیم‌، جای خود را به تولیدات چینی و ترکیه‌ای داده است و دیگر نام و نشانی از لباس‌های محلی کردی زنان در کردستان در میان نیست.