مد روز بلای جان خانواده ها همواره پایبندی به آداب و سنن و هنجارهای اصیل اخلاقی ضامن سلامت جامعه عنوان شده، اما امروزه گرایش به مد روز ارزشهای فرهنگی را کمرنگ و بنیان خانوادهها را با آسیب جدی مواجه کرده است. به گزارش مهر بسیاری از رفتارها و کردارهایی که امروزه به دلیل تغییرات و […]
مد روز بلای جان خانواده ها
همواره پایبندی به آداب و سنن و هنجارهای اصیل اخلاقی ضامن سلامت جامعه عنوان شده، اما امروزه گرایش به مد روز ارزشهای فرهنگی را کمرنگ و بنیان خانوادهها را با آسیب جدی مواجه کرده است.
به گزارش مهر بسیاری از رفتارها و کردارهایی که امروزه به دلیل تغییرات و آسیبهای فرهنگی و نیز رواج ناهنجاریها در جامعه، پسندیده محسوب میشود تا چند دهه قبل ضد ارزش تلقی میشد.
چنانچه افراد مسن و سالخورده که تجربه تاریخی داشته و دو فرهنگ متمایز را درک کردهاند، همواره منتقدان این تغییرات نابسامان که بنیان خانوادهها را ملتهب و نشانه رفتهاند؛ افراد باتجربه اعتقاد دارند دگرگونیهای فرهنگی بهویژه تاخت و تاز لجام گسیخته مدگرایی در تمام لایههای زندگی موجب شده روابط اجتماعی و خانوادگی مختل و فاصله افراد بیشتر شود.
یکی از شهروندان سالخورده و مسن اردبیل در این خصوص با انتقاد از بیتوجهی فردی و اجتماعی و نیز متولیان فرهنگی به فراموشی هنجارهای اخلاقی در جامعه گفت: شکی نیست که ارزشهای اصیل و سنتی رو به فراموشی بوده و مردم اصول دیگری را معیار زندگی خانوادگی و اجتماعی خود قراردادهاند. شاید همهجا اینطور باشد. اما اردبیلیها به مقید بودن شهرت دارند و متأسفانه امروز نه تنها از آداب اخلاقی گذشته خبری نیست بلکه حتی با پا گرفتن مدهای امروزی زشت و بد جلوه میکند.
نگرانی اکبر رستمی در این است که جایگزین خوبی برای آداب کهن بهویژه در بحث روابط و معاشرتهای اجتماعی و خانوادگی و هنجارهای اخلاقی اختصاص نیافته و همین موجب شده آسیبهای کوچک و بزرگی به سراغ خانوادهها بیاید.
زمانی در اردبیل قناعت حرف اول را میزد
رستمی نمونه تغییر این هنجارها را در ساده زیستی میداند و معتقد است هیچ اثری از ساده زیستی در نسل جوان وجود ندارد و به حدی تجملات در زندگی امروزی زیاد شده که مدل ماشین و آدرس منزل نشانه جایگاه اجتماعی فرد محسوب میشود.
این شهروند اردبیلی معتقد است نسل گذشته تا این حد غرق در مادیات نبوده و اولویت خانوادهها در دو سه دهه گذشته پایبندی به اصول اخلاقی و رعایت هنجارهای اجتماعی بوده است.
در تأکید این اظهارات باید گفت موضوع تجملگرایی هماکنون به یکی از معضلات جدی در استان اردبیل تبدیل شده و با وجود تأیید مسؤولان و نهادهای فرهنگی عملاً برای کاهش این ضد فرهنگ اقدامی صورت نمیگیرد.
معاون پیشگیری بهزیستی استان اردبیل که با پروندههای متعدد مشکلات خانوادگی مواجه بوده در این رابطه گفت: براساس مطالعات جامع صورت گرفته از رفتارهای اجتماعی در اردبیل مشاهده میشود که مقایسه به یکی از علتهای صدمه جبرانناپذیر به خانوادهها تبدیل شده است.
طاهره رزاقپور افزود: رواج چشم و همچشمی در اردبیل به حدی بالا گرفته که در اغلب مواقع خانوادهها در حال مقایسه خود با دیگری هستند؛ بهطوریکه در این امر مقایسه همسر با همسر، مقایسه فرزند با فرزند و مقایسه داراییها به وضوح مشاهده میشود.
کاهش تابآوری در رفتارهای اجتماعی
آسیب دیگری که مورد توجه روانشناسان قرار گرفته موضوع تابآوری است. براساس مطالعات جامع صورت گرفته خشونت آسیب اول اجتماعی در اردبیل است.
معاون امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری اردبیل در این خصوص تصریحکرد: براساس آخرین مطالعات صورت گرفته در اردبیل ۵۰ علت در شکلگیری خشونت احصا شده است.
یوسف خدادادی افزود: از جمله این علل ضعف مهارتهای ارتباطی، یادگیری اجتماعی، تبعیض و بیعدالتی، تغییر سبک زندگی، پایین بودن تحصیلات، اعتیاد، عملکرد نامناسب سازمانهای فرهنگی، مصرف مشروبات الکلی، پایین بودن نشاط اجتماعی و تعصبات قومی است.
وی تصریحکرد: دیگر عوامل ضعف منزلت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، بسته بودن فضای نقد و گفتوگو، فقر و بیکاری، احساس محرومیت، بیماریهای روحی روانی، تأمین نشدن غریزه جنسی، ناامیدی و ناکامی، عدم اعتماد به مراجع قضایی و دولتی، خشونت رسانهای و … است.
خدادادی با بیان اینکه تمامی این عوامل در پدید آمدن خشونت مؤثر هستند، اضافه کرد: در عین حال خود خشونت عامل برخی جرایم دیگر از جمله اعتیاد، طلاق و سلب امنیت است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.