خروج اعتبارسنجی دانشگاه‌های خارجی از حالت صفر و یک

خروج اعتبارسنجی دانشگاه‌های خارجی از حالت صفر و یک قائم مقام معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در سیستم جدید اعتبارسنجی دانشگاه‌های خارجی از ۳ نظام رتبه‌بندی معتبر بین‌المللی شامل کیو‌اس (QS)، تایمز (Times) و شانگهای کمک گرفته‌ایم و بر این اساس اعتبارسنجی‌ها از حالت صفر و یک خارج شده است. حمید […]

خروج اعتبارسنجی دانشگاه‌های خارجی از حالت صفر و یک

قائم مقام معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در سیستم جدید اعتبارسنجی دانشگاه‌های خارجی از ۳ نظام رتبه‌بندی معتبر بین‌المللی شامل کیو‌اس (QS)، تایمز (Times) و شانگهای کمک گرفته‌ایم و بر این اساس اعتبارسنجی‌ها از حالت صفر و یک خارج شده است.

حمید اکبری در مورد ایجاد سیستم ارزشیابی یکپارچه دانشگاه‌های خارجی که برای اولین بار در وزارت بهداشت راه‌اندازی شده است، به ایرنا گفت: طبق ضوابط موجود، دانشجویان ایرانی که در دانشگاه‌های خارجی تحصیل می‌کنند باید بعد از برگشت، مدرک تحصیلی آنها به تأیید وزارت علوم یا وزارت بهداشت برسد.

وی خاطرنشان کرد: پیش از این، دانشگاه خارجی و یا ایرانیانی که برای تحصیل به یکی از دانشگاه‌های خارج مراجعه می‌کردند، از وزارت بهداشت می‌خواستند که ارزشیابی آنها را انجام دهیم و گروه تخصصی ما ضمن مراجعه به کشور مورد نظر، وضعیت استادان، امکانات آموزشی و تحقیقاتی و سابقه دانشگاه در آن رشته را بررسی و نتیجه را اعلام می‌کرد که این دانشگاه مورد تأیید وزارت بهداشت هست یا خیر.

به گفته اکبری، وزارت بهداشت در گذشته بعضاً به دلیل مطلوب نبودن کیفیت فارغ‌التحصیلان یک دانشگاه، آن دانشگاه را از فهرست مورد تأیید وزارتخانه خارج می‌کرد و عملاً سطح‌بندی وجود نداشت به‌طوری که یا یک دانشگاه در فهرست دانشگاه‌های مورد تأیید وزارت بهداشت قرار داشت و یا قرار نداشت.

وی یادآور شد: البته گاهی نیز بسته به سیستم آموزشی کشور‌ها و دانشگاه‌های آنها، ارزشیابی را انجام می‌دادیم و در جریان آن، یا دانشگاه تأیید می‌شد یا از فرد فارغ‌التحصیل می‌خواستیم که در مصاحبه یا یک آزمون مجدد شرکت کند و یا آنها را ملزم به گذراندن دوره‌های تکمیلی یک ساله و دوساله می‌کردیم تا از طرف ما تأیید شوند.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: در سیستم قبلی ارزشیابی دانشگاه‌های خارجی، متنوع و حتی منفعلانه عمل می‌کردیم و روند کار بسیار سخت می‌شد که با توجه به چالش‌های موجود، به تازگی سیستم اعتبارسنجی وزارت بهداشت را تغییر دادیم.

وی درباره جزییات ارزشیابی جدید دانشگاه‌های خارجی در وزارت بهداشت توضیح داد: در سیستم جدید، از سه نظام رتبه‌بندی معتبر بین‌المللی شامل کیو‌اس (QS)، تایمز (Times) و شانگهای کمک گرفته‌ایم.

اکبری بیان داشت: این نظام‌های اعتبارسنجی سال‌هاست که دانشگاه‌های دنیا را بر اساس شاخص‌های مختلف همچون امکانات و زیرساخت‌ها، اعضای هیأت علمی، رشته‌ها، تجهیزات آزمایشگاهی، همکاری‌های بین‌المللی و آمار اختراعات و محصولات تجاری‌سازی شده، به صورت سالیانه ارزیابی و رتبه‌بندی می‌کنند.

وی افزود: در سیستم ارزشیابی جدید وزارت بهداشت، تعیین کردیم که تا ۷۰۰ دانشگاه برتر رتبه‌بندی کیواس، ۸۰۰ دانشگاه برتر رتبه‌بندی تایمز و ۵۰۰ دانشگاه برتر رتبه‌بندی شانگهای مدنظر قرار گیرند و دانشگاه‌هایی که در این فهرست‌ها هستند، از نظر وزارت بهداشت، مورد تأیید خواهند بود.

اکبری اظهار داشت: با پیاده‌سازی این سیستم ارزشیابی، دیگر لزومی ندارد هیأت‌هایی را برای ارزیابی دانشگاه‌های خارجی اعزام کنیم و تکلیف مراجعه‌کنندگان و متقاضیان ایرانی تحصیل در رشته‌های علوم پزشکی در خارج کشور هم روشن شده است.

وی به متقاضیان تحصیل در رشته‌های علوم پزشکی دانشگاه‌های خارجی اطمینان خاطر داد در صورتی که دانشگاه محل تحصیل آنها در فهرست تعیین شده رتبه‌بندی‌های بین‌المللی کیواس، تایمز و شانگهای باشد، مدرک آنها مورد تأیید وزارت بهداشت خواهد بود.

 

قائم‌مقام معاون آموزشی وزارت بهداشت درعین حال تصریح کرد که این سیستم ارزشیابی برای متقاضیان تحصیل در دانشگاه‌های خارجی برای سال تحصیلی ۲۰۱۸ – ۲۰۱۷ اعمال می‌شود.