دونالد ترامپ به عنوان پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مواضعی در قبال کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا داشته که نگاهی به این مواضع روشن کننده رویکرد احتمالی وی خواهد بود. سوریه به گزارش مهر، دونالد ترامپ درباره سوریه گفته بود: «اسد از آنچه کلینتون و اوباما تصور میکردند، سرسختتر و باهوشتر بود و […]
دونالد ترامپ به عنوان پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مواضعی در قبال کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا داشته که نگاهی به این مواضع روشن کننده رویکرد احتمالی وی خواهد بود.
سوریه
به گزارش مهر، دونالد ترامپ درباره سوریه گفته بود: «اسد از آنچه کلینتون و اوباما تصور میکردند، سرسختتر و باهوشتر بود و با روسیه و ایرانی متحد شد که از او حمایت کرده و او را تقویت کردند. ما داریم از شورشیهایی حمایت میکنیم که اصلاً نمیدانیم چه کسانی هستند. افرادی که به همان اندازه اسد بد هستند و حالا به نیروهایی بدتر از اسد تبدیل شدهاند. اگر کلینتون کاری نکرده بود، اوضاع الان بهتر بود و دهها هزار نفر هم آواره نشده بودند. پناهجوهایی که قطعاً خیلیهایشان با داعش همسو هستند و حالا به اینجا آمدهاند. ببینید سالهای آینده چه اتفاقاتی خواهد افتاد. از شما ممنونیم خانم کلینتون بابت این کارهایی که کردهاید.» دونالد ترامپ گفته بود که شکست داعش اولویت بالاتری نسبت به متقاعد کردن بشار اسد، رییسجمهوری سوریه برای کنارهگیری از قدرت دارد. ترامپ تلاشهای کنونی برای سرنگونی بشار اسد رییس سوریه را با سرنگونی قذافی مقایسه کرده بود.
عراق
ترامپ درمورد عملیات در عراق گفته بود: «موصل بالاخره آزاد میشود. اما از ۳ ماه قبل ما گفتیم که میخواهیم موصل را آزاد کنیم. خوب همه سرانشان فرار کردند. اصل غافلگیری کجا رفته است؟» وی با انتقاد از جنگ آمریکا علیه عراق گفته بود: آنها دروغ گفتند. آنها گفتند که در عراق سلاحهای کشتار جمعی وجود دارد در حالی که هیچ سلاحی وجود نداشت. آنها میدانستند که چنین چیزی واقعیت ندارد و سلاح کشتار جمعی وجود ندارد. ما دو تریلیون دلار بودجه صرف جنگ عراق کردیم و هزاران قربانی بر جای گذاشتیم. مشخصاً این جنگ یک اشتباه بود. جورجبوش یک اشتباه را مرتکب شد. درست است که ما میتوانیم مرتکب اشتباه شویم اما این اشتباه واقعاً گزاف بود. ما هرگز نباید به عراق حمله میکردیم. در زمانهای قدیم برای به دست آوردن غنایم، جنگ میکردند. ما چه غنیمتی از ماجراجویی در عراق و یا دیگر کشورهای خاورمیانه به دست آوردیم؟ آیا غیر از تلفات انسانی، خرابیهای فراوان و زیانهای اقتصادی سنگین، عایدی دیگری برای ما داشت؟
عربستان
دونالد ترامپ گفته بود: «ما داریم از کشورهای زیادی دفاع میکنیم و هزینه زیادی بابت این کار میپردازیم. باید این وضعیت را مورد مذاکره مجدد قرار دهیم، چرا که ایالات متحده نمیتواند برای دفاع از عربستانسعودی، دفاع از ژاپن و کرهجنوبی هزینه کند. کشورهایی که از حمایت آمریکا برخوردار هستند، باید هزینه این حمایت را بپردازند. عربستان بدون ما مدتی طولانی باقی نخواهد ماند. ترامپ که بارها از هم پیمانان آمریکا در خاورمیانه خواسته است تا نیروهای زمینی در نبرد با داعش مستقر کنند، به «امکان» توقف خرید نفت از کشورهایی نظیر عربستان در صورت انجام ندادن آن یا نپرداختن هزینه مالی به آمریکا به خاطر نقشآفرینی این کشور در جنگ اشاره کرد. گمان نکنید این گروههای وهابی که در نقاط مختلف دنیا راه انداختید و از آنها خواستید تا ظلمت، توحش، سربریدن انسانها و نابود کردن زندگی آنان، را منتشر کنند در کنار شما خواهند ایستاد و یا از شما حمایت خواهند کرد چرا که این گروهها هیچ جایی در دنیا غیر از آغوش شما ندارند و یک روز نوبت به شما خواهد رسید و از همه جا به سوی شما سرازیر خواهند شد تا کار شما را یکسره کنند.
لیبی
ترامپ در مصاحبه با شبکه خبری آمریکایی ان.بی.سی گفته بود: به لیبی نگاه کنید، ببینید با آن چه کردیم. این هرج و مرج است. برای غلبه بر داعش باید داعش را هدف قرارداد. برای رهایی از داعش در لیبی باید کاری انجام داد.
وی البته زمان قذافی را امنتر دانسته بود.
کشورهای حوزه خلیجفارس
وی در این باره گفته بود کشورهای حوزه خلیجفارس چیزی ندارند اما پول دارند. من آنها را مجبور خواهیم کرد که پول بدهند. این کشورها بدون ما هیچ نیستند.
درباره کشورهای شمال آفریقا نیز مواضع ترامپ آن گونه که در خطابههای خود بیان کرده است در راستای مقابله با داعش است و این موضوعی است که مصر از آن استقبال میکند. احتمالاً آمریکا و مصر به همکاری امنیتی درباره پرونده لیبی روی آورند. وی به عبدالفتاحالسیسی وعدههای فراوان داده است و اینکه مصر فقط همپیمان نخواهد بود بلکه روابط فراتر از این خواهد بود و از قاهره حمایت کاملی به عمل خواهد آورد.
ترامپ به اردن نیز وعده حمایت در برابر گروههای افراطی را در خاورمیانه را داده است.
ترامپ همچنین احتمالاً به همکاری اقتصادی با الجزایر روی خواهد آورد.
درباره پرونده لبنان، تحولات این کشور بهطور حتم در دستور کار ترامپ و دولت آمریکا خواهد بود اما به احتمال زیاد اولویتهای اصلی دولت وی را تشکیل نمیدهد.
درباره ایران نیز هر چند ترامپ از پاره کردن برجام در روز اول ریاست جمهوریاش سخن گفته است اما به اعتقاد ناظران ترامپ تلاش خواهد کرد که این توافق مورد بازنگری قرار گیرد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.