درخواست محیطزیستیها مزایده طرحهای زراعت چوب در داخل عرصههای جنگلی ممنوع شود علی غلامفراهانی- چوب که با نام درود هم شناخته میشود، جزء منابع طبیعی هستند. طبق تحقیقات صورت گرفته ایران پتانسیل مصرف ۱۳ میلیون مترمکعب چوب در طول سال را دارد اما در حالحاضر چیزی حدود شش میلیون مترمکعب چوب در سال استفاده میشود. […]
درخواست محیطزیستیها
مزایده طرحهای زراعت چوب در داخل عرصههای جنگلی ممنوع شود
علی غلامفراهانی- چوب که با نام درود هم شناخته میشود، جزء منابع طبیعی هستند. طبق تحقیقات صورت گرفته ایران پتانسیل مصرف ۱۳ میلیون مترمکعب چوب در طول سال را دارد اما در حالحاضر چیزی حدود شش میلیون مترمکعب چوب در سال استفاده میشود. متأسفانه به دلیل عدم مدیریت صحیح و با وجود جنگلهای انبوه و پراکنده کشور، ما برای تأمین چوب، دست به واردات از کشورهایی همچون روسیه میزنیم. با وجود این که مسئولین راهحل جلوگیری از قاچاق درختان و چوب را واردات میدانند اما متأسفانه در سالهای اخیر قاچاق چوب در ایران به شدت افزایش یافته و باید برای این مشکل راهکاری درست تعیین شود. حال یکی از منابع اصلی تأمین چوب ایران، جنگلهای هیرکانی است! جنگلهای هیرکانی از مهمترین جنگلهای جهان هستند و نقشی مؤثر در اکوسیستم آن دارند. این جنگلها در کشورهای ایران و آذربایجان قرار گرفتهاند. این جنگلها نقشی مؤثر در شکلگیری چرخه زندگی دارند؛ تا جایی که در فهرست میراث طبیعی یونسکو، ثبت شدهاند. گونههایی منحصربهفرد از گیاهان و جانوران در طول زمان، در جنگلهای هیرکانی رشد کردهاند که متأسفانه امروزه بعضی از آنها منقرض شدهاند. بیشتر مساحت جنگلهای هیرکانی در کشور ایران قرار دارد؛ اما قرار گرفتن بخش کوچکی از این جنگلها در خاک کشور آذربایجان، بهرهبرداری از منابع طبیعی آنها را در اختیار دو کشور قرار میدهد. صرفنظر از تعلق این جنگلها به کشور مشخص، باید در نظر داشت که جنگلهای هیرکانی بخشی از ثروت بزرگ جهانی هستند و میراثی برای تمام جهانیان محسوب میشوند و نگهداری و محافظت از آنها مسئولیتی بزرگ برای کشورهای ایران و آذربایجان است.
زراعت چوب در عرصههای هیرکانی نخواهیم داشت
حال عباسعلی نوبخت؛ معاون وزیر جهادکشاورزی و رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، میگوید که برای حفاظت از جنگلهای هیرکانی باید مزایده طرحهای زراعت چوب در داخل عرصههای جنگلی ممنوع شود. رئیس سازمان منابع طبیعی، گفت: زراعت چوب در خارج از عرصههای جنگلی میتواند به رفع نیاز صنایع چوبی و سلولزی کشور کمک کند، اما گسترش سطح زراعت چوب در جنگلهای هیرکانی به هیچوجه به صلاح کشور نیست و از نظر کارشناسی، کاملاً با این مسئله مخالفیم. نوبخت؛ درباره نگرانیهای مطرحشده پیرامون تبصره «ب» ماده ۳۶ لایحه پیشنهادی برنامه هفتم توسعه که براساس آن، انجام طرحهای زراعت چوب در داخل عرصههای جنگلی فاقد پوشش و مخروبه با واگذاری مدیریت اراضی در مقیاس اقتصادی به بخش خصوصی در قالب مزایده مجاز دانسته شده است، توضیح داد: سازمان منابع طبیعی برنامهای برای افزایش مساحت زراعت چوب در جنگلهای شمال کشور ندارد. البته از گذشته در بخشی از جنگلهای هیرکانی در شهرستان رضوانشهر استان گیلان، درختان صنوبر کاشته شده است و در دورههای قبل، مجوزهایی برای برداشت این درختان با هدف تجدید حیات طبیعی عرصه مربوطه صادر میشد که صدور این مجوزها در دوره مدیریتی فعلی نیز ادامه پیدا کرده است. وی در پایان، خاطرنشان کرد: گسترش سطح زراعت چوب در جنگلهای هیرکانی به هیچوجه به صلاح کشور نیست و از نظر کارشناسی، کاملاً با این مسئله مخالفیم و معتقدیم این کار میتواند به تشدید مشکلات اکوسیستمی استانهای شمالی دامن بزند. بنابراین امیدواریم موضوع برگزاری مزایده برای اجرای طرحهای زراعت چوب در داخل عرصههای جنگلی، حتی در جنگلهای مخروبه از برنامه هفتم توسعه حذف شود، زیرا در جنگلهای مخروبه و دارای پوشش گیاهی کم نیز کاربریهای غیربازاری و حفظ اکوسیستم نسبت به بهرهبرداری چوبی از این عرصهها برای ما اهمیت بیشتری دارد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.