جویدن آدامس مفید است یا مضر؟ جویدن آدامس میتواند برای کسانی که در تلاش برای کاهش وزن هستند یک ابزار مفید باشد. دلیل این است که این شامل هر دو شیرین و کم کالری میباشد و به شما طعم شیرین بدون مصرف رژیم غذایی میدهد. همچنین پیشنهاد شده است که جویدن میتواند اشتها را کاهش […]
جویدن آدامس مفید است یا مضر؟
جویدن آدامس میتواند برای کسانی که در تلاش برای کاهش وزن هستند یک ابزار مفید باشد. دلیل این است که این شامل هر دو شیرین و کم کالری میباشد و به شما طعم شیرین بدون مصرف رژیم غذایی میدهد. همچنین پیشنهاد شده است که جویدن میتواند اشتها را کاهش دهد و میتواند از پرخوری شما جلوگیری کند.
به گزارش رژیم سلامتی، مردم آدامس را در اشکال مختلف برای هزاران سال استفاده کردهاند. منشأ اصلی آدامس از شیره درختان، مانند صنوبر یا مانیلکارا چیکله ساخته میشود. با این حال، بسیاری از آدامسهای مدرن از لاستیک مصنوعی ساخته شدهاند. این مقاله به بررسی خواص درمانی و خطرات بالقوه آدامس میپردازد.
آدامس جویدنی چیست؟
آدامس جویدنی نرم، از مواد لاستیکی که برای جویده شدن طراحی شده است اما نباید بلعیده شود.
دستورالعمل در میان مارکها متفاوت است اما مواد تشکیلدهنده اساسی همه آدامسها در زیر آورده میشود:
صمغها: غیرقابل هضم هستند و از پایه لاستیک است که کیفیت جویدنی به صمغ میدهد.
رزین: معمولاً برای تقویت لثه اضافه شده و آنها را با هم نگه میدارد.
پرکننده: پرکننده، مانند کربنات کلسیم یا تالک که برای بافت لثه استفاده میشود.
نگهدارنده: این برای گسترش عمر مفید اضافه میشود. محبوبترین انتخاب یک ترکیب آلی به نام بوتیلات هیدروکسی تولوئن (BHT) است.
نرمکنندهها: این برای حفظ رطوبت و جلوگیری از سخت شدن لثه استفاده میشود. آنها میتوانند شامل واکسهایی مانند پارافین و یا روغنهای گیاهی باشند.
شیرینکنندهها: محبوبترین آنها عبارت از نیشکر، چغندرقند و شربت ذرت میباشد. برای لثههای بدون قند از قند الکل مانند زایلیتول یا شیرینکنندههای مصنوعی مانند آسپارتام استفاده میشود.
طعمدهنده: برای عطر و طعم مورد نظر اضافه میشود آنها میتوانند طبیعی یا مصنوعی باشند.
اکثر تولیدکنندگان آدامس دستورالعمل دقیق خود را به صورت یک راز نگه میدارند. آنها اغلب ترکیبات خاصی مانند صمغ، رزین، پرکننده، نرمکننده و آنتیاکسیدانها بر «پایه صمغ» به آن اضافه میکنند. همه مواد مورد استفاده در فراوری آدامس باید از «درجه مواد غذایی» و طبقهبندی مناسب برای مصرف انسان باشد.
آیا مواد تشکیلدهنده در آدامس بیخطر است؟
بهطورکلی آدامس، ایمن در نظر گرفته شده است. با این حال، برخی از مارکهای آدامس حاوی مقادیر کمی از مواد تشکیلدهنده مورد بحث است. حتی در این موارد، بهطور کلی مقدار بسیار پایینتر از مقادیر آسیبرسان است.
هیدروکسی بوتیلات (BHT)
BHT آنتیاکسیدانی است که در بسیاری از غذاهای فرآوری به عنوان یک ماده نگهدارنده اضافه شده است. آن از تبدیل شدن چربی به فساد جلوگیری میکند.
استفاده از آن مورد بحث است برخی از مطالعات حیوانی نشان دادهاند دوزهای بالا میتواند باعث سرطان شود. با این حال، نتایج مخلوط میشوند و در مطالعات دیگر این اثر یافت نشده است. بهطور کلی، مطالعات انسانی بسیار کمی وجود دارد بنابراین اثرات آن بر مردم نسبتاً ناشناخته است. با این وجود، در دوزهای پایین در حدود ۰٫۱۱ میلیگرم در هر پوند از وزن بدن (۰٫۲۵ میلی گرم در هر کیلوگرم) از BHT بهطور کلی توسط هر دو FDA و EFSA ایمن تلقی شده است.
دیاکسید تیتانیوم
دیاکسید تیتانیوم یک افزودنی غذایی رایج مورد استفاده برای سفید کردن محصولات و به آنها بافت نرم میدهد. برخی مطالعات حیوانی مقادیر بسیار بالایی از دیاکسید تیتانیوم را با سیستم عصبی و آسیب به ارگان در موش مرتبط دانستهاند. با این حال، مطالعات نتایج ضد و نقیضی فراهم کردهاند و اثرات آن در انسان نسبتاً ناشناخته است. در حال حاضر، مقدار و نوع دیاکسیدتیتانیوم در مواد غذایی مردم بهطورکلی ایمن در نظر گرفته میشود. با این وجود، تحقیقات بیشتری برای تعیین حد مصرف ایمن، مورد نیاز است.
آسپارتام
آسپارتام نوعی شیرینکننده مصنوعی است که معمولاً در غذاهای بدون قند پیدا شده است. این بسیار بحثبرانگیز و ادعا شده است که علت طیف وسیعی از مشکلات از سردرد، چاقی گرفته تا سرطان است. با این حال، در حال حاضر هیچ شواهدی وجود ندارد که آسپارتام باعث سرطان و یا افزایش وزن شود. مدارک و شواهد برای ارتباط بین آسپارتام و سندرم متابولیک یا سردرد ناچیز است. بهطورکلی، مقدار آسپارتام که در توصیههای روزانه مصرف میشود مضر نیستند.
جویدن آدامس میتواند استرس را کاهش و حافظه را تقویت میکند
مطالعات نشان دادهاند که جویدن آدامس در حال انجام وظایف میتواند جنبههای مختلف عملکرد مغز، از جمله هوشیاری، حافظه، درک و تصمیمگیری را بهبود بخشد. در یک مطالعه، افرادی که در حین انجام تست آدامس جویدند ۲۴ درصد بهتر در تست حافظه کوتاهمدت و ۳۶ درصد بهتر تست حافظه بلندمدت انجام شده است. جالب توجه است برخی از مطالعات نشان دادهاند که جویدن آدامس در طول وظایف میتواند یک حواسپرتی در آغاز باشد اما آنها میتوانند به شما برای تمرکز طولانی مدت کمک کنند.
مطالعات دیگر تنها منافع را در طول ۱۵-۲۰ دقیقه اول یک کار پیدا کردهاند. چگونه بهبود حافظه با آدامس بهطور کامل شناخته نشده است. یک نظریه این است که این بهبود به دلیل افزایش جریان خون به مغز ناشی از آدامس است. همچنین مطالعات نشان دادهاند که جویدن آدامس میتواند استرس را کاهش داده و احساس هوشیاری ایجاد کند.
در دانشجویان دانشگاه، جویدن آدامس به مدت دو هفته سبب کاهش احساس استرس، به ویژه در رابطه با حجم کار دانشگاهی میشود. این میتواند به علت عمل جویدن باشد که با کاهش سطح هورمونهای استرس مانند کورتیزول در ارتباط است. مزایای جویدن آدامس بر حافظه تنها در موقع جویدن آدامس نشان داده شده است با این حال، عادت جویدن آدامس ممکن است هوشیاری را بیشتر و احساس استرس را در طول روز کمتر کند.
جویدن آدامس: خوب یا بد؟
جویدن آدامس میتواند برای کسانی که در تلاش برای کاهش وزن هستند یک ابزار مفید باشد. دلیل این است که این شامل هر دو شیرین و کم کالری میباشد و به شما طعم شیرین بدون مصرف رژیمغذایی میدهد. همچنین پیشنهاد شده است که جویدن میتواند اشتها را کاهش دهد و میتواند از پرخوری شما جلوگیری کند.
یک مطالعه کوچک نشان داده است که جویدن آدامس بعد از ناهار سبب کاهش گرسنگی و میانوعده بعدی را در روز به حدود ۱۰ درصد کاهش میدهد. یکی دیگر از مطالعات اخیر نتایج مشابه در بر داشت. جالب توجه است، همچنین شواهدی وجود دارد که جویدن آدامس میتواند متابولیسم بدن شما را افزایش دهد. در واقع، یک مطالعه نشان داد زمانی که شرکتکنندگان آدامس جویدند آنها حدود ۱۹ درصد کالری بیشتر از زمانی که صمغ جویدن به آتش کشیدند. با این حال، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است تا تعیین نماید جویدن آدامس منجر به تفاوت در مقیاس وزن بالا در دراز مدت میشود.
آدامس میتواند به محافظت از دندان و کاهش بوی بد دهان کمک کند. جویدن آدامس بدون قند میتواند دندانهای شما را از حفرهدارشدن محافظت کند. جویدن آدامس بدون قند برای دندانهای شما بهتر از آدامس شیرین شده با شکر است. دلیل این است که قند باکتریهای «بد» در دهان شما را تغذیه میکند و به دندانهای شما آسیب میرساند. با این حال، برخی از آدامسهای بدون قند بهتر از دیگران هستند و برای بهداشت دهان و دندان شما خوب هستند. مطالعات نشان دادهاند که آدامسهای شیرین شده با قند الکل زایلیتول مؤثرتر از دیگر آدامسهای بدون قند در جلوگیری از پوسیدگی دندان میباشد. دلیل این است که زایلیتول مانع از رشد باکتری عامل پوسیدگی دندان و بوی بد دهان میشود.
در واقع، یک مطالعه نشان داد که جویدن آدامس دارای قند الکل زایلیتول و مقدار باکتریهای بد در دهان را تا ۷۵ درصد کاهش میدهد. علاوه بر این، آدامس جریان بزاق را بعد از غذا افزایش میدهد. این به شستن قند مضر و بقایای مواد غذایی کمک میکند. این هر دو غذای باکتریهای موجود در دهان است.
دیگر فواید سلامتی آدامس
علاوه بر مزایای فوق، آدامس با مزایای دیگر مرتبط است که عبارتند از:
جلوگیری از عفونت گوش در کودکان: برخی از مطالعات نشان دادهاند که آدامس حاوی زایلیتول میتواند از عفونت گوش میانی در کودکان جلوگیری کند. به ترک سیگار کشیدن کمک میکند: آدامس نیکوتین میتواند به مردم در ترک سیگار کمک کند. پس از عمل جراحی به بهبود دل و روده شما کمک میکند: مطالعات نشان دادهاند که جویدن آدامس پس از یک عمل جراحی میتواند زمان بهبودی را سرعت بخشید.
آیا عوارض جانبی برای آدامس وجود دارد؟
در حالی که آدامس برخی منافع بالقوه دارد آدامس بیش از حد میتواند برخی از عوارض جانبی ناخواسته را سبب شود.
قند الکل برای شیرین کردن آدامسهای بدون قند استفاده میشود و استفاده در مقادیر زیاد یک اثر ملین دارد. این به این معنی است که جویدن بسیاری از آدامسهای بدون قند میتواند سبب دیسترس گوارش و اسهال شود. علاوه بر این، تمام قند الکل FODMAPs هستند به این معنی که آنها میتوانند سبب مشکلات گوارشی برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر (IBS) گردد. آدامس شیرین شده با شکر برای دندان و متابولیک سلامت شما بد است
جویدن آدامسهای شیرین شده با شکر برای دندانهای شما واقعاً بد است. دلیل این است که قند توسط باکتریهای بد در دهان شما هضم و باعث افزایش در میزان پلاک در دندانهای شما و پوسیدگی دندان در درازمدت میشود.
خوردن بیش از حد قند نیز با تعدادی از مشکلات سلامتی مانند چاقی، مقاومت به انسولین و دیابت همراه است. آدامس اغلب میتواند باعث مشکلات در فک شما شود. گزارش شده است که جویدن ثابت آدامس میتواند منجر به یک مشکل فک به نام اختلالات گیجگاهی فک (TMD) و باعث درد در هنگام جویدن شود. اگرچه این بیماری نادر است برخی از مطالعات ارتباطی بین جویدن بیش از حد و TMD پیدا کردهاند.
جویدن آدامس با سردرد مرتبط است
یک بررسی اخیر ارتباطی بین جویدن منظم آدامس با میگرن و سردرد تنشی در افراد مستعد ابتلا به این شرایط پیدا کردهاند. تحقیقات بیشتری مورد نیاز است تا مشخص شود که آدامس در واقع باعث سردرد میشود با این حال، محققان نتیجه گرفتند که افراد مبتلا به میگرن ممکن است لازم باشد تا جویدن آدامس را محدود کنند.
کدام آدامس را باید انتخاب کنید؟
اگر شما آدامس استفاده میکنید بهتر است برای انتخاب از یک آدامس بدون قند ساخته شده با زایلیتول استفاده کنید. استثنای اصلی در این قانون افراد مبتلا به IBS هستند. دلیل این است که آدامسهای بدون قند حاوی FODMAPs میتواند سبب مشکلات گوارشی در افراد دارای IBS شود. روش دیگر، کسانی که نمیتوانند FODMAPs را تحمل کنند یک آدامس با یک شیرینکننده کم کالری مانند استویا را انتخاب نمایید.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.