ارایه گزارش سرقت‌های علمی به شورای عالی انقلاب فرهنگی

معاون وزیر بهداشت خبر داد ارایه گزارش سرقت‌های علمی به شورای عالی انقلاب فرهنگی   معاون آموزشی وزارت بهداشت گفت: این معاونت از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی موظف شد گزارشی درباره سرقت‌های علمی در پایان نامه‌ها ارایه کند. به گزارش مهر، باقر لاریجانی در نشست مدیران آموزشی‌ ۱۰ کلان منطقه آمایشی در محل وزارت […]

معاون وزیر بهداشت خبر داد

ارایه گزارش سرقت‌های علمی به شورای عالی انقلاب فرهنگی

 

معاون آموزشی وزارت بهداشت گفت: این معاونت از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی موظف شد گزارشی درباره سرقت‌های علمی در پایان نامه‌ها ارایه کند.

به گزارش مهر، باقر لاریجانی در نشست مدیران آموزشی‌ ۱۰ کلان منطقه آمایشی در محل وزارت بهداشت، افزود: ما در معاونت آموزشی وزارت بهداشت کار وسیعی را در زمینه پایان‌نامه‌ها آغاز کرده‌ایم و طی دو هفته آینده گزارشی از این موضوع تهیه و به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارایه می‌شود.

وی افزود: گزارش وضعیت پایان‌نامه‌های دانشجویی در تهران تکمیل شده و گزارش وضعیت شهرستان‌ها با همکاری کلان منطقه‌های آمایشی پیش می‌رود. در این گزارش‌ها، اطلاعات به صورت غیرمستقیم از دانشجویان و اساتید اخذ خواهد شد تا گزارش نهایی تهیه شود.

معاون آموزشی وزارت بهداشت اظهار داشت: پس از تهیه گزارش متناسب با شرایط تصمیم می‌گیریم تا این مشکل کشوری در زمینه پایان‌نامه‌ها و سرقت‌های علمی حل شود.

وی با اشاره به موضوعات مختلفی که در حیطه‌های آموزشی و پژوهشی در روزهای اخیر ساحت علمی کشور را تهدید کرده است، گفت: واقعیت این است که ما در بسیاری از زمینه‌های پزشکی در دنیا سرآمد هستیم.

معاون آموزشی وزارت بهداشت افزود: ما در پیوند کلیه، سلول درمانی و پیوند مغز و استخوان جزو کشورهای برجسته هستیم و یا حتی در برخی رشته‌های تحقیقاتی جزو چند کشور اول دنیا قرار داریم.

لاریجانی گفت: ما در زمینه تحقیقات علمی پیشرو هستیم و مقاله تنها یکی از اجزای تولیدات علمی محسوب می‌شود. ما اکنون در حوزه پزشکی آنقدر سرآمد هستیم که هیچ بیماری برای تشخیص و درمان نیازی به خروج از کشور ندارد.

وی یادآور شد: ۳۰ هزار مقاله سالانه در کشور تولید می‌شود و ما باید این سیر را به همین شکل ادامه دهیم و همان‌طور که مقام معظم رهبری فرموده‌اند، رشد علمی ایران کاهش نیابد.

معاون آموزشی وزارت بهداشت درباره میزان تولیدات علمی به ایران گفت: خوشبختانه علاوه بر تعداد تولیدات علمی، تعداد ارجاعات نیز افزایش داشته است و با توجه به این‌که ۳۰ درصد تولیدات را در منطقه، ایران تولید می‌کند بسیاری از این مقالات نیز مورد ارجاع قرار می‌گیرد.

لاریجانی با اشاره به اتفاقات اخیر در حوزه علمی و پژوهشی یادآور شد: دو اتفاق در این زمینه رخ داده است. گزارش مجله ساینس و گزارش مجله اشپرینگر نیچر.

وی افزود: در گزارش مجله ساینس فردی که محقق نبوده و ژورنالیست حوزه‌های جنبی علمی محسوب می‌شود، حدس و گمان‌زده و ادعا کرده است ۱۰ درصد تولیدات پایان نامه‌های کشور ساختگی است و همچنین ۳۳۰ هزار پیوند کاری در این زمینه وجود دارد.

معاون آموزشی وزارت بهداشت اضافه کرد: ما تحقیق کردیم این عدد درست نبوده و ۳۰۰ مؤسسه در کشور در زمینه پایان‌نامه فعالیت می‌کنند. ما نمی‌خواهیم بگوییم مشکل وجود ندارد اما می‌گوییم که ساینس آن را بزرگنمایی کرده است.

وی با اشاره به گزارش مجله اشپرینگر افزود: در همین حین گزارشی از یکی از مجلات نیچر منتشر شده که تعدادی از مقالات ایرانی را به دلیل سرقت علمی رده کرده‌اند. این در حالی است که رد کردن مقالات یک کار معمول از سوی ناشرین بین‌المللی است و سالانه از سوی تمام نشریات بخشی از مقالات از تمام نقاط دنیا ممکن است به دلایلی رد شوند.

لاریجانی با اشاره به جزییات تخلف علمی صورت گرفته در ۵۸ مقاله ایرانی گفت: ۴۲۰ نفر در این ۵۸ مقاله نامشان آمده است که از این تعداد ۱۰۰ نفر به‌طور جدی درگیر موضوع بودند و ۳ نفر تخلفات خیلی بارز داشته‌اند. یک نفر ۲۱ تخلف، یک نفر ۱۵ تخلف و یک نفر ۱۲ تخلف را در این مجموعه انجام داده است.

وی افزود: باید به گونه‌ای منطقی با این بازار تخلفات علمی برخورد کنیم تا چشمه تقاضای این گروه را بخشکانیم. در گزارش نهایی به شورای عالی انقلاب فرهنگی خیلی دقیق در مورد این‌که کدام گروه‌ها و کدام رشته‌ها بیش‌ترین تقاضا و تخلف را در حوزه پایان‌نامه‌ها دارند، ارایه می‌کنیم.

لاریجانی با اشاره به سوءاستفاده‌ای که از فضای علمی ایجاد شده، رخ داده گفت: واقعه دیگری که در اینجا رخ داده این است که تعدادی سایت‌ها نام افرادی را که در حوزه‌های علمی و پزشکی معروف و صاحب نظر بودند و تولیدات علمی بیش‌تری در سال داشته‌اند را به این تخلفات ربط داده و اعلام کرده‌اند.

وی افزود: این در حالی است که دانشمندان برتر کشور یک نفره تحقیق نمی‌کنند بلکه همه آنها در مراکز تحقیقاتی با همکاری تیم‌های تحقیقاتی و زمینه‌های بالینی متعدد فعالیت تحقیقات می‌کنند و در نهایت از این فعالیت‌ها مقاله استخراج می‌کنند.

لاریجانی تأکید کرد: هیچ کدام از دانشمندان مشهور نامشان در میان آن ۵۸ مقاله نبوده است. توجه داشته باشید که ۱۴۰ نفر اساتید ایرانی اچ‌ایندکس بالای ۲۰ دارند و ۳۵ درصد این افراد به مقالات آنها به‌طور دائم ارجاع داده می‌شود.

وی تأکید کرد: اگر مقالات علمی ارزشی نداشته باشند به آنها ارجاع هم داده نمی‌شود و باید بدانیم که در حوزه پزشکی حتی در دنیا هم کار فردی بسیار کم انجام می‌شود و بهترین و مهم‌ترین مقالات دنیا نتیجه کارهای تیمی و تحقیقاتی چند مرکز است.

لاریجانی گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی هیأتی را برای رسیدگی به موضوع تخلفات علمی در پایان‌نامه‌ها تعیین کرده است و در دو هفته آینده گزارش آن در صحن شورا قرائت می‌شود.

 

وی با اشاره به بحث آیین‌نامه ارتقای هیأت علمی و انتقاد به تعداد مقالات در این آیین‌نامه گفت: ما آیین‌نامه را به‌طور کامل تغییر داده‌ایم و با مطرح کردن بحث سرآمدی آموزشی و پژوهشی، دیگر یک استاد سرآمد نیازی به تعداد مقاله و پایان نامه برای ارتقا ندارد.