افزایش مصرف سرانه شیر کشور با توزیع شیر مناقصه‌ای در مدارس

گروه اجتماعی- شیر یکی از مغذی‌‌ترین غذاهای کودکان و نوجوانان است و بر همین اساس است که حدود ۱۰۰ کشور جهان، هر ساله روز جهانی شیر مدارس را جشن می‌گیرند. تغذیه در مدارس ایران نیز، سابقه‌ای تقریباً ۶۰ ساله دارد. در دهه ۵۰، با افزایش درآمدهای نفتی، وضع تغذیه و خوراک خانواده‌ها نسبت به سابق […]

گروه اجتماعی- شیر یکی از مغذی‌‌ترین غذاهای کودکان و نوجوانان است و بر همین اساس است که حدود ۱۰۰ کشور جهان، هر ساله روز جهانی شیر مدارس را جشن می‌گیرند. تغذیه در مدارس ایران نیز، سابقه‌ای تقریباً ۶۰ ساله دارد. در دهه ۵۰، با افزایش درآمدهای نفتی، وضع تغذیه و خوراک خانواده‌ها نسبت به سابق بهتر شد. در سال ۱۳۵۵، تغذیه رایگان برای کودکان خردسال در مدرسه‌ها و تغذیه رایگان برای شیرخوارگان تا دو سالگی همراه با مادران، به‌عنوان اصل شانزدهم «انقلاب سفید» اعلام شد. براساس این قانون، دانش‌آموزان کشور به‌طور رسمی و سراسری از تغذیه رایگان برخوردار شدند. یک وعده غذای روزانه در ساعات درس بامدادی شامل شیر، بیسکویت و میوه به بیش از شش میلیون دانش‌آموز مشمول این طرح داده می‌شد. مسئول اجرای تغذیه رایگان دانش‌آموزان، وزارت آموزش و پرورش بود. «رضا» که در سال ۵۵ در یکی از روستاهای نایین عضو «سپاه دانش» بوده، می‌گوید: بین دانش‌آموزان پسته و کشمش و شیر پاکتی توزیع می‌کردیم. تغذیه هر روز را از اداره آموزش و پرورش به ما تحویل می‌دادند و ما آن را به بچه‌ها می‌دادیم. در اواخر دهه ۷۰، وزارت بهداشت، با همکاری صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، یک طرح تحقیقاتی با هدف ارزیابی سوءتغذیه کودکان ایرانی انجام دادند. نتایج این تحقیق نشان داد که از هر هفت کودک ایرانی، در زمان ورود به مدرسه، یک نفر از کمبود وزن رنج می‌برد. همچنین براساس این تحقیق، بیش از ۱۵ درصد کودکان ایرانی کوتاهی قد متوسط تا شدید داشتند.

افزایش حدود ۵ درصدی سرانه مصرف لبنیات با توزیع شیر در مدارس

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های لبنی، گفت: سرانه مصرف لبنیات بسته به تعداد دفعات توزیع شیر در مدارس چهار تا پنج درصد افزایش می‌یابد. علی‌احسان ظفری؛ گفت: دولت درخصوص توزیع شیر مدارس با دستگاه‌های متولی وزارت جهاد، وزارت صمت و وزارت آموزش و پرورش باید بودجه تخصیص داده و در اختیار وزارتخانه قرار دهند تا وزارتخانه‌های مربوط بر مبنای مناقصه با واحدهای تولیدی انعقاد قرارداد کنند. به گفته او، تاکنون روند توزیع و تخصیص ارز و عقد قرارداد اجرایی نشده است، اما امیدواریم هرچه سریع‌تر به مرحله اجرا درآید. ظفری؛ ادامه داد: طرح توزیع شیر مدارس پس از گذشت پنج سال به مرحله اجرا درآمده است. مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های لبنی، افزود: توزیع شیر مدارس بسته به تعداد دفعات توزیع چهار تا پنج درصد بر ارتقای سرانه مصرف لبنیات اثر‌گذار است. او سرانه مصرف کنونی لبنیات را ۵۰ تا ۶۰ کیلو اعلام کرد و گفت: هم‌اکنون متوسط سرانه مصرف جهانی ۱۸۰ کیلو است، در سال ۸۹ سرانه مصرف در کشور ما ۱۲۰ کیلو بوده است که امیدواریم با اتخاذ برخی سازوکار‌ها مجدد به این رقم برسیم. گفتنی است؛ از هفته گذشته توزیع شیرمدارس با پوشش هشت میلیون دانش‌آموز آغاز شده است.