محاسبه ظرفیت صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران صادرات خدمات فنی مهندسی همان قصه توسعه صادرات است. صادرات بخش بزرگی از عرضه است. صادرات یعنی از عرضه نسبتاً رایگان در بیرون از کشور استفاده شود، چرا که هزینهای برای داخل کشور ندارد. وقتی این عرضه را توسعه میدهید، نهایتاً منجر به رشدی میشود که مورد […]
محاسبه ظرفیت صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران
صادرات خدمات فنی مهندسی همان قصه توسعه صادرات است. صادرات بخش بزرگی از عرضه است. صادرات یعنی از عرضه نسبتاً رایگان در بیرون از کشور استفاده شود، چرا که هزینهای برای داخل کشور ندارد. وقتی این عرضه را توسعه میدهید، نهایتاً منجر به رشدی میشود که مورد نظر ماست و باعث میشود اشتغال پایدار شکل بگیرد.
بنابراین تأکید روی این قصه که صادرات را توسعه دهیم لازم است. طبیعتاً در رأس صادرات، صادرات خدمات فنی مهندسی قرار دارد. به این دلیل که صادرات آن نه تنها خودش موجب ارزآوری میشود و در درون خودش اشتغال زایی دارد بلکه موجب تحریک تولید ۴۵۰ رشته مختلف میشود و در نتیجه از اهمیت ویژهای در دنیا برخوردار است.
به گزارش مناقصه مزایده به نقل از اتاق تهران،براساس محاسبه دقیقی که ما انجام دادهایم، یعنی سنجش وضعیت کشورهای هدف و مصرفی، بودجههایشان و ظرفیتی که میتوانند به ایرانیها واگذار کنند به نتایج جالبی رسیدیم. به این ترتیب ظرفیت صادرات خدمات فنی مهندسی ایران در سال ۲۵ میلیارد دلار در نظر گرفته شده است. این میزان حداقل مجموع این پتانسیل و ظرفیت بالقوه است. اما رسیدن به آن تدابیری نیاز دارد تا محقق شود.
به هرحال امروز عدد صادرات خدمات فنی مهندسی کشور حدود دو میلیارد دلار است که عمده آن هم متعلق به شرکت مپناست. به عبارتی خوشبختانه مپنا سرمایهگذاریهایی انجام داده و گفته که دو میلیارد دلار محقق کرده است، مقدار دیگری هم از این میزان صادرات در مجموع بخش خصوصی صورت گرفته است. الان در زمینه صادرات خدمات فنی مهندسی در ته دره قرار داریم، ولی با تمهیداتی ظرف ۵ سال میتوان به ظرفیت ۲۵ میلیارد دلار رسید.
برای رسیدن به این مهم دو محور اساسی وجود دارد. یکی حل مسایل بانکی است تا بتوانیم ضمانتهایی را از بانکهای ایرانی بگیریم و بهکارفرماهای مختلف دنیا عرضه کنیم و آنها بپذیرند. اما این مسأله هنوز محقق نشده است.
از طرفی حمایت دولت مطرح است که عمدتاً در زمینه مشوقهای صادراتی صورت میگیرد. البته در این زمینه متأسفانه دولت بدون مشورت با صادرکنندههای خدمات فنی و مهندسی یک مسیر اشتباهی را رفته است. به این ترتیب الان اوضاع به گونهای است که دولت نمیتواند حمایتهای لازم را انجام دهد در حالی که این حمایت، حمایت ارزانی است.
یعنی آنچه که قبلا محقق شده، حولوحوش سالی ۳۵ میلیارد تومان بوده است و الان پیشبینی میشود با حدود ۱۰۰ میلیارد تومان بتوان در مسیر تحقیق صادرات ۲۵ میلیارد دلار قدم برداشت.
بنابراین در رسیدن به این هدف، دو اتفاق باید رخ دهد، یکی حل مسأله ضمانتنامهها و یکی هم مشوقهای درست صادراتی که موجب توسعه رقابت شرکتها در عرصه بینالمللی شود. یعنی شرکتها بدانند که درصدی از فعالیتهایشان را به صورت جایزه از دولت دریافت کنند. لذا تخفیفهای لازم را برای فروش محصولاتشان لحاظ کنند و نهایتاً در عرصه رقابت تقویت شوند.
مشوقهای صادراتی تا به حال تأثیر زیادی در موفقیت صادرات خدمات فنی و مهندسی داشته است. بهطوری که شیب رشد صادرات تا سال ۸۱ حدود ۱۲ درصد بوده است و از این سال با تصویب و ابلاغ جایزه صادراتی تا سال ۹۰ این میزان به ۴۵ درصد رسید. یعنی تنها با مشوقهای صادراتی این میزان صادرات رشد کرده است.
در حال حاضر اعلام شده است که تا ۸ درصد جایزه صادراتی تعلق میگیرد و شرکتها تخفیفها را لحاظ کردند. در نتیجه الان ایرانیها در رقابت با ترکها برنده شدند. این برنده شدن میزان صادرات را به ۴٫۳ میلیارد دلار رساند.
البته شاید گفته شود که این ۸ درصد مشوقهای صادراتی نسبت به بعضی کشورها از جمله چین کم باشد. به هرحال چین در حال حاضر ۱۴ درصد مشوق صادراتی میپردازد. اما باید گفت که ۸ درصد مشوق صادراتی برای ایران اثر خودش را در گذشته است. الان صادرکنندههای خدمات فنی مهندسی به این ۸ درصد راضی هستند. اما اگر این میزان واقعاً محقق شود، میتواند تأثیرگذار باشد.(محمدرضا انصاری نایب رییس اتاق ایران)
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.