عربستان راه دیکتاتور‌ها را طی می‌کند

    سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: تجزیه سوریه مخالفان بسیار زیاد و جدی دارد که به این سادگی اتفاق نخواهد افتاد.به گزارش ایلنا، بهرام‌قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در رابطه با طرح دی‌میستورا در رابطه با سوریه که احتمالاً منجر به تجزیه سوریه می‌شود، گفت: طرح‌هایی که در مورد سوریه توسط ایشان […]

    سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: تجزیه سوریه مخالفان بسیار زیاد و جدی دارد که به این سادگی اتفاق نخواهد افتاد.به گزارش ایلنا، بهرام‌قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در رابطه با طرح دی‌میستورا در رابطه با سوریه که احتمالاً منجر به تجزیه سوریه می‌شود، گفت: طرح‌هایی که در مورد سوریه توسط ایشان و یا هر کس دیگری داده می‌شود مقطعی است و هیچ یک از این طرح‌ها تاکنون نتوانسته است به دلیل پیچیدگی صحنه میدانی و سیاسی سوریه به منصه‌ظهور برسد.

او ادامه داد: به نظر می‌رسد که این بحث هم بحث ابتری است و راه به جایی نخواهد برد. می‌توان گفت این‌ها تلاش‌هایی است که در مقاطع مختلف توسط وی انجام می‌شود.

تجزیه سوریه مخالفان بسیاری دارد

قاسمی با بیان این‌که بحث سوریه بازیگران بسیاری دارد و اثرگذاری‌های بسیاری در صحنه منطقه و سوریه وجود دارد، گفت: وی (دی‌میستورا) به تنهایی نمی‌تواند چنین طرحی را ارایه کند. تجزیه سوریه مخالفان بسیار زیاد و جدی دارد که به این سادگی اتفاق نخواهد افتاد.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با اشاره به طرح اخیر دی‌میستورا در رابطه با سوریه، خاطرنشان کرد: هنوز به جایی نرسیده‌ایم که این‌گونه مباحث را بخواهیم جدی تلقی کنیم و روی آن خیلی فکر کنیم.

اگر روند تصویب طرح ممنوعیت فروش هواپیما مغایر با برجام باشد به شکل مقتضی برخورد می‌کنیم

بهرام‌قاسمی در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که به تازگی مجلس آمریکا طرح ممنوعیت فروش هواپیمای مسافربری به ایران را به تصویب رسانده، نظر و واکنش ایران در برابر این اقدام مجلس آمریکا که در دست جمهوریخواهان نیز هست، چیست، گفت: در یک سال گذشته شاهد این بودیم که لوایح زیادی در مجلس نمایندگان و کنگره این کشور مطرح و تصویب شده که هیچ کدام قابلیت اجرایی ندارد.

او افزود: به تازگی نیز بحث ممنوعیت فروش هواپیما به ایران در کنگره این کشور تصویب شده است و باید در سنا نیز به تأیید برسد و سپس رییس‌جمهور آن را امضا کند و این اقدامی زمانبر است.

قاسمی با بیان این‌که ما صبر می‌کنیم و شرایط را می‌سنجیم و اگر مشاهده کردیم که روند این تحولات مغایر با برجام باشد و منافع ملی ما باشد به شکل مقتضی برخورد می‌کنیم.

قاسمی با بیان این که عربستان‌سعودی با توجه به مشکلات عدیده‌ای که در درون و بیرون با آن روبه‌رو است سعی دارد آنها را با ایجاد یک دشمن فرضی براساس توهمات خود فرافکنی کند و در این ارتباط دیگر کشور‌ها از جمله کشورهای عربی را تحت فشار قرار می‌دهد گفت: این راه غلطی است که عربستان در پیش گرفته و از خردگرایی لازم برخوردار نیست. این کشور راهی را می‌پیماید که برخی از دیکتاتورهای منطقه نیز آن را طی کرده‌اند و سرنوشت آنها برای مردم و افکار عمومی مشخص است.

این دیپلمات ارشد کشورمان با تأکید بر این که عربستان راه به جایی نمی‌برد و نمی‌تواند در دراز مدت و میان مدت برای دیگر کشورهای عربی تعیین تکلیف کند، ادامه داد: ما ارتباط کم و بیش خوبی با کشورهای عربی داریم و آنها وقتی با ما صحبت می‌کنند وضعیت خود را توجیه می‌کنند و می‌گویند که شدیداً تحت فشار عربستان قرار دارند. عربستان باید به این نتیجه‌ برسد که فشارهای خود را از این کشور‌ها ‌بردارد و بداند که مسیر اشتباهی را در پیش گرفته است.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از صحبت‌هایش در پاسخ به این سؤال اظهار کرد: امیدواریم سازمان کنفرانس اسلامی نیز به ماهیت اصلی خود برگردد و به جای نفرت، اختلاف، کینه‌توزی و واگرایی در کشورهای اسلامی به نقش اساسی خود که نزدیک‌تر کردن کشورهای اسلامی است، عمل کنند. این موضوعی است که باید ریاض نیز بدان توجه داشته باشد.

قاسمی ادامه داد: عربستان باید در آینده پاسخگوی اقدامات خود درمورد جوامع و کشورهای اسلامی باشد.

قاسمی در پاسخ به سؤالی در مورد اظهارات اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد ذخایر آب سنگین ایران و این که این ذخایر بیش‌تر از مقدار لازم بوده و از طرف دیگر سازمان انرژی اتمی اعلام کرده که ایران مقداری از آب سنگین خود را به عمان فرستاده است، افزود: آن چه که شما مطرح کردید یک بحث فنی است و آن چه که من می‌توانم بر آن تأکید کنم که ما به تعهدات خود در برجام عمل کردیم و به دلایل فکری و عقیدتی متعهد به تعهدات خود هستیم و سعی می‌کنیم به این تعهدات تا جایی که دیگران رعایت کنند متعهد باقی بمانیم.

وی همچنین گفت: درمورد جزییات آن موضوعی که مطرح کردید سازمان انرژی اتمی اعلام موضع کرده است ولی همان‌طور که گفتم ما به تعهدات خود پایبند هستیم و همان‌طور که دیدید مقامات خارجی نیز تأکید کردند که ایران به تعهدات خود باقی مانده و اجرا کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه در بخش دیگری از صحبت‌هایش درمورد برجام و تهدید آمریکایی‌‌ها جهت اعمال تحریم علیه ایران و همچنین موضوع برجام اظهار کرد: برجام یک تعهد چند جانبه است و نقش خود را در زمان خودش انجام داد. منافع خود را داشت و همان‌طور که پیش از این گفتم تا جایی که دیگران به این قرارداد پایبندی نشان دهند پایبندی ما نیز ادامه پیدا خواهد کرد.

این دیپلمات ارشد کشورمان با اشاره به لوایحی که در یک سال اخیر در کنگره و سنای آمریکا در مورد ایران تصویب شده است گفت: ‌تعداد این لوایح کم نیست و بخشی از این اقدامات به مشکلات درون سیستمی آمریکا و اختلافی که آنها با یکدیگر دارند بر می‌گردد. ۶۰-۷۰ لایحه بعد از برجام در کنگره آمریکا تصویب شده و آنها تا مراحل قانونی خود را طی نکنند، ضمانت اجرا ندارند.

وی گفت: اگر آنها مراحل قانونی خود را طی کنند ما آنچه را که در برابر این طراحی‌‌ها آماده کرده‌ایم و بر روی میز به ترتیب چیده‌ایم، اجرا می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه با تأکید مجدداً مبنی بر این که ما تا زمانی به تعهدات خود پایبند هستیم که آنها نیز به این تعهدات پایبند باشند، ادامه داد: در مورد این گونه مسایل در زمان لازم می‌توانیم تصمیمات مقتضی که در برگیرنده منافع ملی کشور و مردم‌مان باشد را به اجرا بگذاریم و آنها را عملی کنیم. ما در حال رصد اوضاع هستیم و آن چه که اکنون مطرح می‌شود را جدی نمی‌گیریم ولی اگر این مباحث جدی شود اقدامات مقتضی را انجام خواهیم داد.

قاسمی با اشاره به موضع‌گیری‌های مسؤولان عالی‌رتبه کشورمان درمورد این گونه مسایل ادامه داد: ما بر سر منافع مردم و کشور سازش نمی‌کنیم و ایستادگی خود را در گذشته نشان داده‌ایم.

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤالی در ارتباط با اخباری که در چند روز گذشته مبنی بر مذاکره ایران و برخی کشورهای اروپایی در ارتباط با لغو روادید منتشر شده و اقدامات وزارت خارجه جهت ارتقای منزلت گذرنامه ایرانی توضیح داد: یکی از شعارهای آقای روحانی و دکتر ظریف در وزارت خارجه از همان ابتدا تلاش جهت افزایش منزلت جایگاه شهروندان ایرانی و پاسپورت ایرانی در عرصه جهانی بوده و این به عنوان یک دستورالعمل در وزارت خارجه همیشه مدنظر بوده است.

وی ادامه داد: این نوع توافقات به مانند لغو روادید امری دو سویه است و یک سویه نیست و دو طرف باید بر اساس ملاحظاتی در این ارتباط تصمیم‌گیری کند و اقدامات لازم را انجام دهند.

 

قاسمی با بیان این که انجام این گونه اقدامات به صورت یک طرفه امکان‌پذیر نیست و امری زمانبر است تصریح کرد: ما با برخی از کشور‌ها مذاکرات زیادی داشته‌ایم و برخی از کشور‌ها نیز با ما در این ارتباط صحبت کردند که رفت و آمد شهروندان دو کشور را تسهیل کنیم. به خصوص در حوزه‌هایی مثل توریسم و بازرگانی. چنان که نزدیکی و دوستی بیش‌تری بین ملت‌‌ها ایجاد کند.