شیری که خشک شد!

هانیه قنادزاده ـ تغذیه کودکان در سال‌های ابتدایی زندگی، از اهمیت بالایی برخوردار است. برای همین استفاده از شیر مادر و جایگزین‌های مناسب آن مانند شیرخشک بسیار حائزاهمیت است. شیر مادر به دلیل دارا بودن پروتئین و مواد مغذی‌‌ که به ساخت عضلات و تشکیل صحیح آناتومی نوزاد کمک به‌سزایی می‌کند، بسیار مهم است. اما […]

هانیه قنادزاده ـ تغذیه کودکان در سال‌های ابتدایی زندگی، از اهمیت بالایی برخوردار است. برای همین استفاده از شیر مادر و جایگزین‌های مناسب آن مانند شیرخشک بسیار حائزاهمیت است. شیر مادر به دلیل دارا بودن پروتئین و مواد مغذی‌‌ که به ساخت عضلات و تشکیل صحیح آناتومی نوزاد کمک به‌سزایی می‌کند، بسیار مهم است. اما با این حال ممکن است به دلیل شرایط خاصی که گا‌هی برای مادران به وجود می‌آید، مانند مصرف داروهای مختلف یا به دلیل کار در بیرون از خانه، امکان تغذیه همیشگی نوزاد با شیر مادر وجود نداشته باشد. در چنین شرایطی بسیار مهم است که نوزادان از تغذیه صحیح محروم نمانند، جایگزین‌های مفید و مغذی که بتواند جای شیر مادر را بگیرد برای آن‌‌ها در نظر گرفته شود.

کمبود شیرخشک در کشور

با گسترش فعالیت کارخانه‌های شیرخشک، ظرفیت تولید این محصول در سال به ۱۲۰ میلیون قوطی رسیده است. با این حال اکنون کمبود شیرخشک به یکی از معضلات اصلی کشور تبدیل شده است. در این بین نهادهای مسئول نظیر وزارتخانه‌های صمت و بهداشت یا بانک مرکزی توپ را به زمین یکدیگر می‌اندازند. در شرایطی اکنون دولت سعی دارد از طریق واردات، شیرخشک مورد نیاز کشور را تأمین کند که شرکت‌های داخلی فعال در این حوزه مجهز به مدرن‌‌ترین ماشین‌آلات هستند و فقط مواد اولیه خود را از اروپا تأمین می‌کنند. آن‌طور که فعالان و تولیدکنندگان این حوزه می‌گویند، وزارت بهداشت از تخصیص ارز برای تأمین مواد اولیه به این شرکت‌ها خودداری کرده است و در مقابل اقدام به واردات ۳۰ میلیون قوطی با شش برابر قیمت تمام‌شده داخلی کرده است. همین امر باعث شد که وزیر صمت به وزارت بهداشت درخصوص تعطیلی و بیکار شدن تعداد زیادی از کارگران هشدار دهد.

ظرفیت تولید شیرخشک در کشور ۲ برابر نیاز است

در واقع ناتوانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در تأمین ماهانه پنج میلیون قوطی شیرخشک مصرفی در کشور، بحرانی را به وجود آورده که حالا واکنش مجلس را هم به دنبال داشته است. در همین رابطه، یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، گفت: ظرفیت تولید شیرخشک در داخل کشور دو برابر نیاز است. لذا واردات آن جایز نیست آن هم به این بهانه که به دلیل عدم تخصیص ارز، تولید انجام نمی‌شود. عبدالحسین روح‌الامینی؛ در جلسه علنی دیروز (دوشنبه) مجلس، در تذکری اظهار کرد: جلسه خوبی درباره موضوع تأمین شیرخشک، دارو و اختصاص ارز با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی و بانک مرکزی برگزار شد، پیش از این هم در اردیبهشت‌ماه، شهریورماه و مهرماه هم نشست‌هایی تشکیل شد. وی ادامه داد: ظاهراً بناست در بحث ارز، ما پاسخ ناهماهنگی را بدهیم و اکنون هم شاهد کمبود شیرخشک و داروهای خاص هستیم و احتمالاً در ماه‌های آینده هم مشکلات دیگری رخ می‌دهد که این‌ها همه تکرار مکررات است. این نماینده مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: به مردم و بیماران می‌گویم که ظرفیت تولید شیرخشک دو برابر نیاز است پس واردات آن جایز نیست به این بهانه که ارز به موقع تخصیص داده نشده و تولید خوابیده است؛ تحمل ما به سر رسیده، صداوسیما و مجلس شورای اسلامی ورود کرده اما اتفاقی رخ نداده است.