روگردانی بخش خصوصی از مزایده طرح‌های پتروشیمی و پالایشی

روگردانی بخش خصوصی از مزایده طرح‌های پتروشیمی و پالایشی عرضه ناموفق طرح‌های پتروشیمی و پالایشی و استقبال نکردن خریداران از مزایده این طرح‌ها که در چارچوب روند خصوصی‌سازی در بازار سرمایه عرضه شده‌اند، در حالی است که در گذشته این طرح‌ها از جذاب‌ترین شرکت‌ها برای خریداران به شمار می‌رفتند. به گزارش ایرنا، در روزهای اول […]

روگردانی بخش خصوصی از مزایده طرح‌های پتروشیمی و پالایشی

عرضه ناموفق طرح‌های پتروشیمی و پالایشی و استقبال نکردن خریداران از مزایده این طرح‌ها که در چارچوب روند خصوصی‌سازی در بازار سرمایه عرضه شده‌اند، در حالی است که در گذشته این طرح‌ها از جذاب‌ترین شرکت‌ها برای خریداران به شمار می‌رفتند.

به گزارش ایرنا، در روزهای اول و دوم آذرماه جاری، سهام بلوکی دو پتروشیمی و یک پالایشگاه در بازار سرمایه عرضه شد که هیچ کدام موافقیت‌آمیز نبود و سرمایه‌گذاران از آن‌ها استقبال نکردند.

پروژه‌های یادشده، برای چندمین بار در چارچوب برنامه خصوصی‌سازی به مزایده گذاشته شده و تاکنون مشتری برای آن‌ها یافت نشده است.

بر این اساس، در اول آذرماه ۶۰ درصد سهام پالایشگاه کرمانشاه و ۲۰ درصد سهام پتروشیمی ابن سینا همدان و در روز دوم آذرماه ۸۰ درصد سهام پتروشیمی دماوند برای فروش در فرابورس عرضه شد که موفقیت‌آمیز نبود.

استقبال نکردن خریداران از عرضه بلوکی پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها در حالی است که در گذشته این طرح‌ها از جذاب‌ترین شرکت‌ها برای خریداران به شمار می‌رفتند.

** پتروشیمی دماوند، رکورددار عرضه ناموفق

پتروشیمی دماوند جزو رکوردداران عرضه ناموفق به شمار می‌رود به‌طوری که با وجود ۶ بار عرضه، تاکنون مشتری برای آن یافت نشده است.

روز سه‌شنبه تعداد ۱۰ هزار سهم پتروشیمی دماوند معادل ۸۰ درصد سهام این شرکت به ارزش حدود ۹ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال به مزایده گذاشته شد، اما به فروش نرفت.

ششمین عرضه ناموفق پتروشیمی دماوند در حالی انجام شد که سازمان خصوصی‌سازی برای افزایش جذابیت این طرح، ارزش سهام آن را ۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال کاهش داده بود.

حسین شهریاری، مدیرعامل پتروشیمی دماوند پیش از این گفته بود: پس از مذاکرات با سازمان خصوصی‌سازی، ارزش خالص شرکت در ششمین مرحله عرضه سهام به جای ۱۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال مبلغ ۱۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برآورد شده است که ۸۰ درصد سهام ارزشی معادل ۹ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال دارد.

وی افزوده بود: تاکنون در فاز نخست ۶۴۰ میلیون یورو سرمایه‌گذاری شده و برای تکمیل فاز نخست به ۵۰۰ میلیون یورو دیگر اعتبار نیاز است.

به گفته وی پیش‌بینی می‌شود فاز نخست پتروشیمی دماوند غیر از بخش آب در نیمه اول سال ۱۳۹۶ به بهره‌برداری برسد. هم‌اکنون بخش بخار و یکی از توربین‌ها درمدار هستند.

پتروشیمی دماوند قرار است یوتیلیتی (آب، برق، بخار و پشتیبانی) مجتمع‌های پتروشیمی‌های فاز ۲ عسلویه را تأمین کند، بدین‌ترتیب با راه‌اندازی این مجتمع۱۹۶۰ مگاوات برق، ۱۸۰۰ تن بخار، ۴۰۰ هزار متر مکعب در روز انواع آب، ۵۰۰ هزار متر مکعب در ساعت اکسیژن و ۵۰ هزار متر مکعب در ساعت هوای ابزار دقیق تولید می‌شود.

**عرضه ناموفق پالایشگاه کرمانشاه

در اول آذرماه بلوک ۶۰ درصدی پالایشگاه کرمانشاه نیز عرضه شد که آن هم با استقبال نکردن خریداران مواجه شد.

سازمان خصوصی‌سازی در یکم آذرماه جاری ۸۰ میلیون و ۹۲۷ هزار و ۱۶۰ سهم پالایشگاه کرمانشاه را به قیمت پایه هر سهم ۲۲ هزار و ۱۸۳ ریال و به ارزش پایه بیش از یک هزار و ۷۹۰ میلیارد ریال در فرابورس به مزایده گذاشت.

سهام بلوکی این پالایشگاه به صورت ۱۰ درصد نقد و باقی مانده اقساط ۸ ساله با نرخ سود ۱۴ درصدی عرضه شده بود که نسبت به عرضه قبلی کاهش داشت.

**مزایده مجدد پتروشیمی ابن‌سینای همدان

پتروشیمی ابن‌سینای همدان نیز طرح دیگری بوده که در روزهای اخیر در معرض فروش گذاشته شد، اما خریداری برای آن یافت نشد.

در نیمه شهریورماه نیز بلوک ۲۰ درصدی پتروشیمی ابن‌سینا همدان به مزایده گذاشته شده بود که در آن مقطع نیز، بدون مشتری مانده بود.

بلوک ۲۰ درصدی پتروشیمی ابن‌سینا همدان که در یکم آذرماه به مزایده گذاشته شده بود، شامل ۸ میلیون سهم به قیمت پایه هر سهم ۱۷ هزار و ۱۹۳ ریال و به ارزش یک هزار و ۳۷۵ میلیارد ریال است.

قرار بود این طرح، به صورت ۱۰ درصد نقد و مابقی اقساط ۸ ساله با نرخ سود ۱۴ درصد به خریداران احتمالی واگذار شود که البته مشتری برای آن یافت نشد.

قرار است در ماه‌های آتی دوباره این طرح‌ها برای یافتن مشتری به مزایده گذاشته شوند.

سیدجعفرسبحانی، مشاور رییس کل سازمان خصوصی‌سازی گفته بود، درسومین مزایده امسال این سازمان به ارزش تقریبی ۱۲هزار میلیارد ریال در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه گذشته (اول و دوم آذرماه) هیچ معامله‌ای انجام نشد.

وی افزود: این واگذاری‌ها مربوط به ۷ شرکت «پالایش نفت کرمانشاه»، «پتروشیمی ابن‌سینای همدان»، «پتروشیمی دماوند»، «مقره‌سازی ایران»، «عمران و مسکن سازان عمران گلستان»، «پیمانکاری کارهای زیربنایی آب» (پیماب) و شرکت «نخ‌کار» بود که دو مورد نخست از طریق فرابورس و مابقی به شیوه مزایده آماده واگذاری شده بودند.

سبحانی برخی از دلایل احتمالی واگذار نشدن این شرکت‌ها را نامناسب بودن مبلغ حصه نقدی و شرایط پرداخت اقساط، سود ده نبودن برخی شرکت‌ها و حتی بالا بودن قیمت‌های اعلامی از نظر افراد برشمرد.

حصه نقدی مبلغی است که برندگان مزایده باید در ابتدا و پیش از انعقاد قرارداد پرداخت کنند.

وی افزوده بود، در سال‌های گذشته و در طول اجرای واگذاری‌های اصل ۴۴ قانون اساسی، شرکت‌های خوب و سود ده از جمله بانک‌ها، بیمه‌ها و … واگذار شده‌اند و شرکت‌های باقی مانده کم‌تر سود ده یا در برخی موارد حتی زیان‌ده باقی مانده‌اند و همین مسأله می‌تواند بر واگذاری آن‌ها به بخش خصوصی تأثیرگذار باشد.

مشاور رییس کل سازمان خصوصی‌سازی یادآورشد: عمده قیمت‌های پیشنهادی در این واگذاری‌ها در ۷ شرکت پیش‌گفته، از طریق ارزش دارایی خالص روز شرکت‌ها اعلام شد و بدیهی است با شرایط موجود قیمت‌ها کمی بالا به نظر می‌رسد.

سبحانی ادامه داد: اگر قیمت‌های پایه از طریق ارزش بازدهی شرکت‌ها اعلام شود، به‌طور قطع شاهد تعدیل قیمت‌ها و بهبود نسبی شرایط واگذاری خواهیم بود و در نتیجه استقبال افراد از حضور در مزایده‌ها بیش‌تر خواهد شد.

وی یکی از نقاط قوت سازمان خصوصی‌سازی را انجام آسیب‌شناسی و بررسی شرکت‌هایی برشمرد که به فروش نمی‌رسند و این تجربه‌ها می‌تواند در واگذاری‌های آینده سازمان مؤثر باشد.

سبحانی پیش از این گفته بود، واگذاری‌های انجام شده این سازمان در ۱۵سال گذشته در مجموع به ارزش یک هزار و ۴۲۰ میلیارد ریال رسید که ۳۰۰ میلیارد ریال آن در قالب واگذاری به عموم مردم، ۳۰۰ میلیارد ریال در قالب رد دیون و ۳۰۰ میلیارد ریال دیگر در قالب سهام عدالت بوده است.

 

به گفته وی، مجموع واگذاری به شبه دولتی‌ها یا خصولتی‌ها از سال ۱۳۸۰ تا آغاز به‌کار دولت یازدهم ۳۹ درصد بود اما اکنون این آمار به ۲۷ درصد تقلیل یافته که حاکی از کاهش ۱۲ درصدی سهم خصولتی‌ها (شبه دولتی ها) در ۳ سال گذشته است.