چرا غذاهای محلی کم مصرف می‌شود؟

چرا غذاهای محلی کم مصرف می‌شود؟  کم‌تر کودک چهارمحالی است که در حال حاضر نام غذاهایی همچون«کله جوش» و« اماج» برایش مفهومی داشته باشد، اما غذاهایی همچون فلافل؛ پیتزا، سوسیس و… برایش لذتبخش‌‌ترین غذا‌ها به شمار می‌روند. به گزارش مهر، استان چهارمحال و بختیاری یکی از استان‌های کوچک و عشایری کشور است که در مرتفع‌‌ترین […]

چرا غذاهای محلی کم مصرف می‌شود؟

 کم‌تر کودک چهارمحالی است که در حال حاضر نام غذاهایی همچون«کله جوش» و« اماج» برایش مفهومی داشته باشد، اما غذاهایی همچون فلافل؛ پیتزا، سوسیس و… برایش لذتبخش‌‌ترین غذا‌ها به شمار می‌روند.

به گزارش مهر، استان چهارمحال و بختیاری یکی از استان‌های کوچک و عشایری کشور است که در مرتفع‌‌ترین نقطه زاگرس قرار دارد.

این استان با پیشینه تاریخی، دارای فرهنگی غنی با سنت‌های خاص و ویژه است. شرایط سخت زندگی در ارتفاعات زاگرس و مقابله با سرمای طاقت فرسای این استان، وجود گیاهان متنوع در مراتع و وابستگی به دامپروری در طول تاریخ زمینه طبخ انواع غذاهای سنتی و خاص را در این استان فراهم کرده است.

چهارمحال و بختیاری دارای غذاهای محلی و سنتی مختص استان است که بسیاری از آن‌ها دارای ارزش غذایی بسیار بالایی هستند.

تغذیه از دیرباز در فرهنگ چهارمحالی‌ها از ارزش بسیاری بالایی برخودار بوده چرا که زندگی در گذشته این استان نیازمند قدرت بدنی بالا بوده است. سختی کار در گذشته و تحمل سرمای طاقت‌فرسا در این استان نیازمند تغذیه‌ای متفاوت با دیگر نقاط کشور بوده است.

غذاهای محلی همچون کله‌جوش، روغن حیوانی با عسل و شیره، پرورد دوغ، اُماج و… غذاهایی هستند که مختص استان چهارمحال و بختیاری بوده و ارزش غذایی بسیار بالایی دارند.

مردان قدیم این استان با بهره‌گیری از این غذا‌ها شغل‌های سخت و طاقت‌فرسا را به راحتی انجام می‌دادند و سلامت آن‌ها در طول عمر، حفظ می‌شد.

به عنوان مثال کال جوش یا کله‌جوش یکی از غذای چهارمحال و بختیاری است که مردم این استان برای استحکام استخوان‌های بدن مصرف می‌کردند.

برای پختن آن ابتدا کشک را می‌سایند و در آب ریخته و حرارت می‌دهند. سپس در ظرف دیگری پیاز سرخ می‌کنند و سپس پیازهای خردشده را به همراه مغز‌ها از جمله گردو و بادام درون کشک حرارت داده‌شده ‌ریخته و غذا را آماده می‌کنند.

پرورد دوغ غذای محلی دیگری از استان چهارمحال و بختیاری است که این غذا شامل سبزی(گیاهان کوهستانی)، برنج، دوغ، آرد و پیازداغ است. سبزی را بعد از شستن و خرد کردن می‌پزند، سپس برنج و دوغ را به آن اضافه می‌کنند بعد که برنج پخته شد کمی آرد را در آب حل کرده و به آن می‌افزایند تا آب آش به‌صورت غلیظ درآید و پیازداغ را هم اضافه می‌کنند.

مصرف روغن حیوانی که از کره بز و گوسفند گرفته می‌شود و با عسل و یا شیره مخلوط می‌شود یکی از غذاهای متداول عشایر در این منطقه بوده است. مصرف این غذا به علت انرژی بسیار بالا و همچنین ایجاد گرمای نهان در بدن در زمستان‌ها در این استان بسیار متداول بوده است.

در حال حاضر کم‌تر بانوی چهارمحالی اقدام به پختن و تهیه غذاهای بومی و محلی این استان می‌کند و هم‌اکنون غذاهای جدید و فست فود‌ها جای این غذا‌ها را گرفته‌اند.

توسعه فضای مجازی و آموزش غذاهای جدید، تبلیغات گسترده فست فودها، پخش برنامه‌های آموزشی غذا در تلویزیون، محبوب بودن فست‌فود‌ها در بین کودکان و … موجب شده است که غذاهای بومی و محلی از فهرست پخت و پز بانوان چهارمحالی در این استان خارج شود.

در گذشته نان محلی که شرایط تهیه آن کاملاً طبیعی بوده است، مصرف روزانه مردم این استان بوده است و از طرفی پختن نان در خانه یکی از مهم‌ترین وظایف بانوی چهارمحالی به شمار می‌رفت.

در حال حاضر در نقاط مختلف استان انواع نان‌های مختلف جوامع دیگر پخته می‌شود و دیگر خبری از تنور و پخت نان محلی در خانه‌ها نیست.

توسعه فست فود‌ها در شهر‌ها و حتی روستا‌ها بیانگر این است که مردم استقبال خوبی از این واحد‌های تولید غذا دارند چرا که روز به روز تعداد آن‌ها در حال افزایش است.

به عنوان مثال در خیابان آیت ا… کاشانی شهرکرد، در سال گذشته یک واحد تهیه و فروش فلافل فعالیت خود را آغاز کرد و به علت استقبال مردم هم‌اکنون بسیاری از مغازه‌های این خیابان به تهیه و فروش فلافل پرداخته‌اند.

بسیاری از کارشناسان تغذیه اعتقاد دارند که سلامت انسان در پی تغذیه مناسب و داشتن تحرک مناسب حفظ می‌شود.

یکی از بانوان چهارمحالی در این زمینه به مهر گفت: کودکان امروزی با کودکان گذشته بسیار متفاوت شده‌اند و تغذیه این کودکان از دغدغه‌های اصلی خانواده‌ها است.

منافیان تأکیدکرد: هم‌اکنون کودکان بسیاری از غذا‌ها را نمی‌خورند و مادران به اجبار غذاهایی مطابق میل کودکان تهیه کنند که این غذا‌ها بیش‌تر در بخش غذاهای سرخ کردنی و فست‌فود‌ها قرار می‌گیرند.

وی بیان کرد: کودک ۱۰ ساله من باید حتماً غذاهایی که مورد میلش است را بخورد اگر این طور نشود اصلاً غذا نمی‌خورد. بسیاری مواقع پیش آمده است که من برای کل اعضای خانواده یک غذای محلی را پخته‌ام و از طرفی مجبور شده‌ام برای کودکم از بیرون غذای آماده تهیه کنم.

تغذیه نامناسب می‌تواند سلامتی انسان را به خطر بیندازد

یک کارشناش ارشد تغذیه در این زمینه اظهارداشت: طی بررسی‌های انجام شده در بسیاری از خانواده‌های چهارمحالی، پختن غذاهای جدید از جمله لازانیا، ماکارونی، سوسیس، پیتزا، اسنک و… مورد توجه قرار گرفته است.

فاطمه موسوی گفت: کله جوش، انواع‌‌ آش‌ها و… از مهم‌ترین غذاهایی بوده‌اند در این استان پخته می‌شدند و هم‌اکنون خبری از این غذاهای با ارزش نیست. وی با اشاره به این‌که در استان چهارمحال و بختیاری دیگر خبری از غذاهای بومی و محلی با ارزش عذایی بالا نیست، عنوان کرد: کله جوش، انواع‌‌اش‌ها و… از مهم‌ترین غذاهایی بوده‌اند در این استان پخته می‌شدند و هم‌اکنون خبری از این غذاهای با ارزش نیست.

 

کارشناس ارشد تغذیه تأکیدکرد: خانواده‌ها باید در لیست پخت و پز غذای هفتگی خود تجدید نظر کنند و محلی برای غذاهای طبیعی و سالم و بومی باز کنند.