هانیه قنادزاده ـ مادربزرگ، بچهها و نوههایش را دور کرسی مینشاند و مشت مشت آجیل در دستهایشان میریخت. این حکایتی دیرینه برای تمام ایرانیان از شب طولانی سال یعنی یلدا است. همیشه آخر پاییز هر سال اهالی خانه در جنب و جوش هستند تا شب یلدا را به بهترین شکل جشن بگیرند. آداب و رسوم […]
هانیه قنادزاده ـ مادربزرگ، بچهها و نوههایش را دور کرسی مینشاند و مشت مشت آجیل در دستهایشان میریخت. این حکایتی دیرینه برای تمام ایرانیان از شب طولانی سال یعنی یلدا است. همیشه آخر پاییز هر سال اهالی خانه در جنب و جوش هستند تا شب یلدا را به بهترین شکل جشن بگیرند. آداب و رسوم این شب از هزاران سال پیش نسل به نسل منتقل شده و به ما رسیده است. جالب است بدانید که شب یلدا بهعنوان میراث فرهنگی و معنوی ایران ثبت شده و در مسیر ثبت جهانی هم قرار دارد. شب یلدا قدمت بالایی دارد و نمیتوان دقیقاً برای آن تاریخی مشخص کرد. بعضی از باستانشناسان، شب یلدا را به درازای هفت هزار سال میدانند؛ چرا که روی ظروف سفالی پیش از دوره تاریخ، نقش و نگارهایی از نمادهای ماهها یعنی قوچ و عقرب دیده شده است. اما اگر بخواهیم بدانیم که از چه زمانی شب یلدا به رسمیت شناخته شد، میتوان به حدود ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح اشاره کرد. یلدا یک مناسبت ثبت شده در تقویم ایرانیان در دوران داریوش یکم بوده و آیینهای بسیاری برای برپایی این شب در طول دورههای مختلف برگزار میشده است. باور کهنی در میان ایرانیان وجود دارد که اهریمنهای تاریکی در طولانیترین شب سال بیشتر از قبل حضور داشتهاند. به همین دلیل تمام شب را بیدار میماندند و آتش روشن میکردند تا اهریمنها را از خود دور کنند.
چهارشنبهسوری؛ بزرگترین نماد نفرت ایرانیان از اعراب
چهارشنبه سوری یکی از بزرگترین اعیاد ایرانیان است؛ جشنی که هم ریشه در فرهنگ یکی از قدیمیترین کشورهای تاریخ یعنی ایران عزیزمان دارد و هم یکی از مهمترین نمادهای مخالفت ایران با اعراب بوده است. جشن چهارشنبهسوری جشنی بود که پس از جشن سور از زمانهای بسیار دور در ایران مرسوم بوده است. قبل از ورود اسلام به ایران هر سال ۱۲ ماه و هر ماه به ۳۰ روز بوده که هر کدام از این ۳۰ روز اسمی مشخص داشته است که بعد از ورود اسلام به ایران تقسیمات هفته نیز به آن اضافه شد. در ایران باستان به دلیل آنکه بیشتر مردمان کشورمان در آن زمان کشاورز بودند به شکرانه برکات خداوند در پایان هر ماه جشن و پایکوبی با نام سور مرسوم برپا میکردند؛ پس از حمله اعراب به کشورمان این جشن به سختی و بیشتر در خفا برگزار میشد و ایرانیان با توجه به نفرت اعراب از این جشن به هر شکل ممکن آن را برگزار میکردند. کار به جایی رسید که ایرانیان تصمیم گرفتند تا هفت روز آخر سال را به برپایی آتش بپردازند و به دلیل آن که اعراب شب چهارشنبه را شب نفرت میدانستند، ایرانیان در آخرین شب چهارشنبه سال، جشن چهارشنبهسوری را بنا نهادند.
حذف شب یلدا و چهارشنبهسوری
طبق تصویب شورایعالی انقلاب فرهنگی، نام شب یلدا و چهارشنبهسوری در تقویم تغییر کرد. براساس تصویب شورایعالی انقلاب فرهنگی، از سال۱۴۰۳ دو آیین ایرانی شب یلدا در آخرین شب آذرماه، بهعنوان «روز ترویج فرهنگ میهمانی و پیوند با خویشان» و سهشنبه آخر سال که زمان برگزاری آیین باستانی چهارشنبهسوری است به عنوان «روز تکریم همسایگان» در تقویم رسمی کشور ثبت میشود؛ این تصمیمات باعث شوکه شدن ایرانیان شد. به نظر میرسد این اسمها کمی سخت بتواند در خاطر بماند. حال فقط باید از شورای انقلاب فرهنگی پرسید که علت تغییر نام دو روز عزیز بین ایرانیان چه بوده است!
دیدگاه بسته شده است.