چرا آمریکا، همان آمریکاست؟

محمدرضا عیوضی-تحریم، محدودیت و سعی برای منزوی کردن جمهوری اسلامی ایران در مجامع بین‌المللی از نظر سیاسی، اقتصادی و حتی فرهنگی، همیشه در سرفصل سیاست خارجی ایالات متحده جایگاه ویژه‌ای داشته است! پیروزی انقلاب اسلامی ایران، سیاست‌های منطقه‌ای ایالات‌متحده‌آمریکا در خاورمیانه را به چالش کشید، چرا که آن زمان، ایران در کنار عربستان‌سعودی یکی از […]

محمدرضا عیوضی-تحریم، محدودیت و سعی برای منزوی کردن جمهوری اسلامی ایران در مجامع بین‌المللی از نظر سیاسی، اقتصادی و حتی فرهنگی، همیشه در سرفصل سیاست خارجی ایالات متحده جایگاه ویژه‌ای داشته است!

پیروزی انقلاب اسلامی ایران، سیاست‌های منطقه‌ای ایالات‌متحده‌آمریکا در خاورمیانه را به چالش کشید، چرا که آن زمان، ایران در کنار عربستان‌سعودی یکی از دو ستون امنیتی و اطلاعاتی ایالات‌متحده در منطقه خاورمیانه بود. چندی بعد در فضای ابهام‌آلود سیاست آمریکا در مواجهه با ایران انقلابی، سفارتخانه این کشور به تصرف‌ دانشجویان خط امام درآمد. آمریکا که خود را در برابر این تغییر ساختاری ناتوان می‌دید، اعمال سیاست تحریم را به مثابه ابزاری برای کنترل و جلوگیری از سیاست‌ها و اهداف بلند انقلاب اسلامی ایران، در نظر گرفت.

دیروز، سفارت آمریکا؛ امروز توان هسته‌ای و احتمالاً در آینده بحث چرایی وجود مستقل ایران در نقشه بین‌المللی(!)، دستمایه وقاحت سیاستمداران آمریکایی خواهد شد و از بهانه‌های واهی در راستای متقاعد کردن جامعه جهانی برای اجتناب از ایران در هر زمینه‌ای استفاده خواهند کرد.

محورهایی که در بیانات مقام‌معظم‌رهبری در دیدار با مردم اصفهان مورد تأکید قرار گرفت، بر این مسأله‌ صحه ‌گذاشت که مدیریت ایالات متحده تفاوتی در منش رفتاری آمریکا با ایران نخواهد داشت.

«البته حالا بنده هیچ قضاوتی در مورد این انتخاباتی که در آمریکا انجام گرفته است ندارم. آمریکا، آمریکا است؛ این حزب یا آن حزب، هر کدامشان سرِکار آمدند، خیری به ما نرساندند، شر رساندند. یکی تحریم کرد، یکی هواپیما زد، یکی به سکوی نفتی حمله کرد، یکی به دشمن‌های ما کمک کرد. ما نگرانی هم نداریم؛ ما به توفیق الهی برای مواجهه‌ با هر حادثه‌ محتمل آماده‌ایم. در دنیا عده‌ای عزا گرفته‌اند که چرا انتخابات در آن کشور این‌جوری شد؛ یک عده‌ای [هم] در دنیا خوشحال شدند و شادی کردند. ما نه، ما نه عزا می‌گیریم، نه شادی می‌کنیم؛ برای ما فرقی ندارد.»

همچنین رهبر انقلاب اسلامی در دیدار نوروزی با مسؤولان نظام، آمریکا را نماد بداخلاقی و بدادایی دانستند و خاطرنشان کردند: به آمریکایی‌‌ها نمی‌توان اعتماد کرد و به غیر از آمریکایی‌ها، برخی کشورهای دیگر غربی نیز همین‌گونه هستند، بنابراین باید به توانایی‌های خودمان اعتماد کنیم و مواضع و عملکرد مقامات آمریکا نیز تأیید‌کننده همین اعتقاد است.

لذا همان‌طوری که مقام معظم رهبری تأکید نمودند، در صورتی که ایران برنامه هسته‌ای خود را ادامه ندهد نیز همچون گذشته تحریم‌ها به دلایل گوناگون ادامه خواهد داشت. حضرت آیت‌ا…خامنه‌ای، سرافرازی، روحیه استقلال‌طلبی، عدم تسلیم ملت ایران و اسلام‌خواهی را عمده دلایل مخالفت و دشمنی غربی‌‌ها با ملت ایران عنوان کردند.

روزگار پرتنشی در ایالات‌ متحده حاکم است. به‌‌رغم ثبات نسبی و رشد اقتصادی اندک، مردم آمریکا درگیر بحث‌‌های نژادپرستانه هستند که نیروهای پلیس را هدف قرار می‌دهد و به‌ دلیل آسیب‌‌های اجتماعی و عملکرد ضعیف دولت به دردسر افتاده‌‌اند. براساس نوشته روزنامه واشنگتن‌‌پست، نظرسنجی جدید مؤسسه گالوپ نشان می‌دهد تنها ۱۷ درصد از مردم این کشور از وضعیت جاری راضی هستند.

آنچه جای ارزش‌های گذشته را تغییر داده، خشم‌خالص است، خشم بر مهاجران، خشم بر نخبگان و بالاتر از همه خشم بر ترامپ. این خشم که به نوعی برآمده از تعصب است، بیش‌تر از این‌که بر ایده‌های سیاسی استوار باشد، بر عواملی خارج از دایره خودی‌‌ها تمرکز دارد!

 این سؤال‌‌ها و تناقض‌‌ها پایانی ندارد و مطمئناً آن چه به سرانجام می‌رسد در راستای منافع ملی آمریکا خواهد بود که متأسفانه جهت‌گیری سیاست‌های آمریکا با منافع صهیونیست و رژیم اسرائیل گره خورده است و تغییری در نقطه پایانی سیاست‌های ایالات‌متحده ایجاد نخواهد کرد.

امیدواریم امسال با خط‌مشی اقتصاد مقاومتی در کنار هم‌‌‌نوایی مسؤولان نظام به آنچه شایسته ایران اسلامی است، دست یابیم تا گزند و آسیب تحریم و تحریم‌کننده‌ها چه از جنس بایکوت بین‌المللی و چه از جنس محدودیت جهانی در روزگار ایران، بی‌معنی باشد.

آنچه ایران باید به آن دل ببندد، تکیه بر اصول استراتژیک خود در راستای منافع ملی است تا تغییر سکانداران آمریکایی ذره‌ای به تغییر زاویه سیاست‌های ایران منجر نشود.