تأمین مالی پروژه‌های معدنی و صنایع معدنی توسط چین موفق نبود

رییس هیأت مدیره شرکت مهندسین مشاور ناموران و مدیر پروژه‌های معادن و فلزات در این شرکت گفت: مشکل اصلی برای تحقق تولید یک میلیون ۵۰۰ هزار تن آلومینیم در سال ۱۴۰۴، تأمین مالی است. با توجه به این‌که ایمیدرو نمی‌تواند به‌طور کامل این نیاز مالی را تأمین کند باید این مبالغ از خارج وارد کشور […]

رییس هیأت مدیره شرکت مهندسین مشاور ناموران و مدیر پروژه‌های معادن و فلزات در این شرکت گفت: مشکل اصلی برای تحقق تولید یک میلیون ۵۰۰ هزار تن آلومینیم در سال ۱۴۰۴، تأمین مالی است. با توجه به این‌که ایمیدرو نمی‌تواند به‌طور کامل این نیاز مالی را تأمین کند باید این مبالغ از خارج وارد کشور شود.

محسن نادری در گفت‌وگو با ماین‌نیوز با اشاره به حضور شرکت مهندسین مشاور ناموران در پروژه گندله‌‌سازی شماره ۲ گل‌‌گهر اظهار کرد: با توجه به این‌که این پروژه به صورت پکیج یونیت و کار داخلی آن توسط شرکت اتوتک اجرا شد، حضوری در آن نداشتیم اما در پروژه گندله‌‌سازی شماره ۱ که آن هم پیشتر توسط اتوتک اجرا شده‌ بود، کار‌های اصلاحی متعددی توسط ما انجام گرفت که موجب بهبود عملیات و افزایش تولید در پروژه گندله شماره ۱ شد. در این پروژه نیز می‌توانیم طرح‌های لازم را برای افزایش ظرفیت گندله‌‌سازی شماره ۲ که موردنظر کارفرما است، ارایه دهیم.

وی افزود: ناموران در حوزه معادن و فلزات روی پروژه‌های آهنی و غیرآهنی فعالیت دارد. به عنوان مثال در حوزه فلزات آهنی عمده فعالیت‌ها در پروژه‌های بالادست آهن بوده و اکثر آنها مانند گل‌‌گهر، معدنی هستند. در پروژه‌های غیرآهنی در زمینه فلزات اساسی همچون مس آلومینیم، مس و تیتانیوم حضور داشته البته میزان حضور در پروژه‌های آلومینیمی و مسی بیش‌تر است زیرا پروژه تیتانیوم برای اولین بار در ایران انجام می‌شود که در بخش تغلیظ شرکت ما به همراه شرکت همکار استرالیایی (شرکت مینرال تکنولوژی) حضور دارد.

نادری همچنین با اشاره به فعالیت در حوزه بوکسیت تصریح کرد: به‌طور عمده در تمامی پروژه‌های آلومینا و آلومینیم کشور حضور داشتیم که گاهی همچون پروژه سالکو مشاور طرح بودیم و گاهی طراح و گاه خدمات نظارتی را در دستورکار داشتیم.

وی ادامه داد: طراحی‌های مقدماتی برای آلومینای خلیج‌فارس در مرحله طرح قرار داشته و مطالعات توجیه‌پذیری اقتصادی برای شروع کار از گینه را در دست داریم. یعنی اگر مبنای کار وضعیت سنگ‌ گینه باشد، وضعیت توجیه‌پذیری پروژه به چه صورت خواهد بود و اگر بخواهیم در اینجا واحدی را ایجاد کنیم که سنگ گینه را فرآوری کند، طراحی‌‌‌‌ها به چه صورت خواهد بود.

رییس هیأت مدیره شرکت مهندسین مشاور ناموران با اشاره به فعالیت در گینه افزود: ایران می‌توان خریدار سنگ از گینه باشد اما بحثی که در این میان وجود دارد، آن است که مجوز استخراج یکی از معادن دست نخورده گینه را با دوره ۲۰ ساله به ایران داده بودند که ایران در مدتی که تعیین شده بود عملیات استخراجی را در آنجا پیاده نکرد، در نتیجه با توافق جدید یک دوره دیگر این زمان تمدید شد این درحالی است که زیرساخت‌ها برای فعالیت در معدن وجود ندارد؛ بنابراین باید دید که سنگ معدن را چطور تا بنادر حمل کنیم در حالی که این معدن راه‌آهن ندارد. در نتیجه دلیل سرمایه‌گذاری فراتر از بحث اکتشافات و استخراج می‌رود. شاید این موضوع منجر به پیچیدگی کار شده و تا امروز تصمیمی برای آن گرفته نشده است.

نادری اظهار کرد: ایمیدرو بازنگری در موضوع توجیه پذیری اقتصادی برای این پروژه را به یک شرکت بین‌المللی واگذار کرده، تا شاید بتواند برای انجام آن جذب مشارکت داشته باشد.

وی با اشاره به هدف‌گذاری‌ها برای تولید آلومینیم در سال ۱۴۰۴، تصریح کرد: هدفگذاری کشور برای دستیابی به تولید یک میلیون ۵۰۰ هزار تن آلومینیم در سال ۱۴۰۴ است، اما مشکلی اصلی در این میان بحث تأمین مالی پروژه‌ها است. در حال حاضر ایمیدور به تنهایی نمی‌تواند تأمین مال پروژه‌ها را در نظر بگیرد در نتیجه این کار باید از خارج انجام شود. این در حالی است که بحث تأمین مالی از چین در پروژه‌های قبلی چندان موفقیت‌آمیز نبوده‌ است. حال با از میان برداشته شدن تحریم‌ها امیدوار هستیم تأمین مالی از کشورهای دیگر همچون اروپایی‌‌‌‌ها انجام شود. البته در حال حاضر تنها بحث گارانتی حل نشده است، اگر این موضوع حل شود به اعتقاد من خیلی از پروژه‌های ایران به ویژه آلومینیم می‌تواند حرکت جدی به سوی هدفگذاری‌های صورت‌گرفته داشته باشد.

نادری درباره پروژه‌های جدید این شرکت بیان کرد: در حال حاضر شرکت‌های بزرگ بیش‌تر در زمینه بهینه‌سازی و افزایش راندمان تولید و کاهش مصارف انرژی فعال بوده و این یکی از حوزه‌های کاری خوب است که سرمایه‌گذاری زیادی را نیاز ندارد و می‌توان با امکانات داخلی این کار را با کارفرماهای مختلف صنایع معدنی پیش‌ برد. از سوی دیگر اگر بحث فاینانس به نتیجه برسد، فکر می‌کنم آمادگی بسیاری برای اروپایی‌‌‌‌ها وجود دارد.

 

به گفته وی، اروپایی‌‌‌ها خیلی به موضوع فاینانس امیدوار هستند که حل شود. اعتقاد من نیز بر این است این کار به نفع طرفین است زیرا وقتی اروپایی‌‌‌ها پول را در اختیار ما قرار می‌دهند باید خرید از کشور خود انجام دهند این یعنی تقویت صنایع داخلی آنها و برطرف شدن بیکاری را به همراه دارد در نتیجه نفع آن دو طرفه است. آخرین پروژه ما در بخش معادن و فلزات پروژه کنسانتره تیتانیوم است که قرارداد آن امضا شده‌ است.