تشریح جزییات برنامه و قراردادهای حوزه فضایی ایران

رئیس سازمان فضایی ایران، گفت: ۱۰ ماهواره در صف پرتاب قرار دارند و حوزه مأموریتی این ماهواره‌ها، سنجشی و مخابراتی است که تقریباً تکمیل شده‌اند و فرآیند تست‌های‌شان به پایان رسیده و آماده پرتاب هستند. به گزارش سیتنا، حسن سالاریه؛ در گفتگو با ایرنا، افزود: ماهواره‌های سنجشی و مخابراتی هر کدام با مأموریت خاص خودشان […]

رئیس سازمان فضایی ایران، گفت: ۱۰ ماهواره در صف پرتاب قرار دارند و حوزه مأموریتی این ماهواره‌ها، سنجشی و مخابراتی است که تقریباً تکمیل شده‌اند و فرآیند تست‌های‌شان به پایان رسیده و آماده پرتاب هستند. به گزارش سیتنا، حسن سالاریه؛ در گفتگو با ایرنا، افزود: ماهواره‌های سنجشی و مخابراتی هر کدام با مأموریت خاص خودشان به مرور به فضا پرتاب خواهد شد. همچنین تعداد دیگری ماهواره نیز در دست تکمیل و نهایی شدن است که این ماهواره‌ها نیز به محض اتمام کار و تحویل‌گیری، در صف پرتاب قرار خواهد گرفت. وی بیان‌داشت: سازمان فضایی ایران در تلاش است تا پروژه‌های نیمه‌تمام تکمیل و به موازات، پروژه‌های دیگری که نیازهای کشورمان را تأمین می‌کنند تعریف و فرآیند طراحی و ساخت‌شان آغاز شود.

پرتاب کپسول زیستی زمینه‌ساز اعزام موجود زنده به فضا

معاون وزیر ارتباطات، درباره کپسول زیستی که یکی دیگر از پروژه‌های فضایی کشور است، افزود: کپسول زیستی جدیدی که قرار است در آینده نزدیک به فضا پرتاب شود، نخستین گام در تحقیق و توسعه در زمینه زیست فضا است؛ در واقع این پروژه با حمایت کامل سازمان فضایی ایران به سرانجام رسیده است. رئیس سازمان فضایی، تأکید کرد: فعالیت تحقیق و توسعه فناوری در حوزه زیست فضایی دوباره احیا شده است و متخصصان صنعت فضایی ایران هم‌اکنون در حال آخرین تست‌‌ها روی کپسول هستند و به محض اتمام تست‌های نهایی، این کپسول که مأموریت زیرمداری دارد به فضا پرتاب خواهد شد. سالاریه؛ تأکید کرد: از آنجایی که این کپسول یک نمونه تحقیقاتی است، بسیاری از فناوری‌های مورد نیاز برای ساخت یک کپسول حامل انسان به فضا را در خود دارد و ما قصد داریم با این کپسول، تست‌های لازم درباره صحت عملکرد این فناوری‌‌ها را در فضا انجام دهیم. معاون وزیر ارتباطات، با بیان اینکه در این کپسول، فناوری‌های متعددی قرار است که برای نخستین بار در یک پرتاب زیرمداری تست شوند، تصریح‌ کرد: به هر حال اگر قرار است که موجود زنده به مدار اعزام کنیم، باید فناوری‌های متعددی را در قالب همین تست‌‌ها توسعه دهیم که البته این فناوری، بسیار پیچیده و مهم است.

نیمه نخست ۱۴۰۳، آغاز قابلیت پرتاب ماهواره‌های «خورشید آهنگ» در پایگاه ملی پرتاب چابهار

سالاریه؛ درباره آخرین وضعیت پایگاه ملی پرتاب ماهواره چابهار، خاطرنشان‌کرد: پایگاه ملی پرتاب چابهار یکی از مهم‌‌ترین پروژه‌های سازمان فضایی است که پس از نخستین جلسه شورای‌عالی فضایی در سال ۱۴۰۰ به دستور رئیس‌جمهوری تأمین اعتبار و فاز طراحی و ساخت آن آغاز شد. وی افزود: این پایگاه در واقع یک ابرپروژه در صنعت فضایی کشور به شمار می‌رود و برای کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. این مقام مسئول، با بیان اینکه ساخت پایگاه چابهار آغاز شده و در سه فاز اصلی دنبال می‌شود، ادامه‌ داد: ساخت فاز نخست این پایگاه به میانه راه رسیده و در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ این پایگاه قابلیت پرتاب ماهواره‌های «خورشید آهنگ» با پرتابگرهای سوخت جامد تاکتیکی را پیدا خواهد کرد و در تلاشیم که فاز اول این پایگاه تا پایان سال ۱۴۰۳ تکمیل شود. معاون وزیر ارتباطات، مهم‌ترین ویژگی این پایگاه را ایجاد یک دسترسی ویژه به مدارات مختلف برای ایران دانست که در کنار این ویژه، نزدیکی به آب‌های آزاد، امکان ارائه خدمات به کشورهای دیگر برخی از ویژگی‌های این پایگاه پرتاب است. وی خاطرنشان‌کرد: در برنامه‌ریزی‌هایی که انجام شده، مرحله دوم این پایگاه مهیا کردن زیرساخت‌‌ها برای پرتاب ماهواره‌های سنگین با ماهواره‌برهای سنگین به مدار ژئو است که مقدمات این اقدام هم فراهم شده است.

پیش خرید خدمات فضاپایه شرکت‌های دانش‌بنیان

وی درباره حمایت سازمان فضایی از شرکت‌های دانش‌بنیان‌ حوزه فضایی، گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی سال گذشته را سال «حمایت از دانش‌بنیان‌ها» نام‌گذاری کردند و به همین واسطه در سازمان فضایی ایران تلاش زیادی برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان به‌ویژه در بخش‌خصوصی انجام شد تا بتواند در ابتدای امر، موانع قانونی پیش پای این اقدام را از میان برداشته و سپس بتواند، صنعت فضایی و بخش‌هایی که نیاز به داده‌های ماهواره‌ای دارند را به سمت استفاده از خدمات فضاپایه قابل ارائه توسط شرکت‌های دانش‌بنیان سوق دهد. سالاریه؛ گفت: در این راستا، با مذاکراتی که با بخش‌های مختلف حقوقی در دولت انجام شد، توانستیم زمینه پیش‌خرید خدمات فضاپایه شرکت‌های دانش‌بنیان را فراهم کنیم و در این راستا قراردادهایی هم با برخی شرکت‌های دانش‌بنیان منعقد شد. معاون وزیر ارتباطات، خاطرنشان‌کرد: پیش‌خرید محصولات فضاپایه، یکی از اقدامات اساسی و مهم حمایتی از این شرکت‌هاست تا بتوانند قبل از رسیدن پروژه‌های‌شان به محصول، منابع مالی لازم را دریافت کرده و در این مسیر با گام‌های محکم‌تر و مطمئن‌تری حرکت کنند.

ماهواره‌های ریز ابعاد «کوثر» و «هدهد» امسال پرتاب می‌شوند

رئیس سازمان فضایی ایران، گفت: شرکت‌های دانش‌بنیانی که سازمان فضایی ایران داده‌های ماهواره‌ای آن را پیش‌خرید کرده، شرکت دانش‌بنیان «امیدفضا» است. این شرکت دو ماهواره آماده پرتاب دارد. ماهواره سنجشی به نام «کوثر» و ماهواره مخابراتی «هدهد» که هر دو در ابعاد ریزماهواره هستند و طبق برنامه‌ریزی انجام شده، امسال به فضا پرتاب شوند. سازمان فضایی ایران برخی خدمات ماهواره سنجشی کوثر را پیش خرید کرده و این گام خوبی در حمایت از فعالیت‌های این شرکت دانش‌بنیان بخش خصوصی بوده است. سالاریه؛ تأکید کرد: قرارداد میان سازمان فضایی ایران و این شرکت، به تازگی منعقد شده و فرآیند پرتاب، تثبیت و کالیبره کردن، معمولاً چندین ماه زمان می‌برد که این مسئله دستیابی به نخستین محصولات فضاپایه از شرکت امید فضا را به مدتی دیگر موکول می‌کند. در بقیه موارد هم همین‌طور است و در برخی موارد نیاز است چندین سال طی شود تا قرارداد به محصول برسد. معاون وزیر ارتباطات، تصریح ‌کرد: غیر از این مورد، موارد دیگری نیز از جمله انعقاد قرارداد ساخت منظومه «شهید سلیمانی» هم وجود دارد که این قرارداد با کنسرسیومی از شرکت‌های دانش‌بنیان بخش خصوصی و بخش دولتی منعقد شده و این شرکت‌ها فرآیند فعالیت خود برای طراحی و ساخت این منظومه باریک‌باند که در واقع نخستین منظومه ساخت کشورمان خواهد بود را آغاز کرده‌اند.