آلودگی آنلاین و تعطیلی مصلحتی!

                                            حرف‌های خودی و بی‌خودی آلودگی آنلاین و تعطیلی مصلحتی! دو هفته پیش هوای شهر و دیار نصف جهان ما، که دیگر نه آبی دارد و نه هوایی و به مدد خالی شدن سفره‌های آبی، کم‌کم خاکی هم برای زندگی نخواهد داشت و به‌نظر می‌رسد چارصباحی دیگر به خاطره‌ها می‌پیوندد به دیار هیچ جهان، تغییر […]

                                            حرف‌های خودی و بی‌خودی

آلودگی آنلاین و تعطیلی مصلحتی!

دو هفته پیش هوای شهر و دیار نصف جهان ما، که دیگر نه آبی دارد و نه هوایی و به مدد خالی شدن سفره‌های آبی، کم‌کم خاکی هم برای زندگی نخواهد داشت و به‌نظر می‌رسد چارصباحی دیگر به خاطره‌ها می‌پیوندد به دیار هیچ جهان، تغییر نام خواهد داد، آلودگی هوا از مرز هشدار گذشت و با رفتن در آغوش رنگ قرمز، برای عموم ناسالم شد و متعاقب آن مدرسه‌ها برای ۳ روز تعطیل شدند.

البته این تعطیلی‌ها به مذاق برخی از افراد خوش نیامد و دور شدن از علم و دانش‌آموزی را تنها ره‌آورد این‌گونه تعطیلی‌ها اعلام کردند و برخی دیگر هم گفتند که تجربه آموزش آنلاین و دادن گوشی موبایل به دست بچه‌ها، تجربه ناخوشایندی بوده و اینکه مدرسه را تعطیل کنیم و کار را به آموزش آنلاین بسپاریم هم خطاست. البته برخی والدین که شاغل هستند با تعطیلی مدارس دچار مشکل می‌شوند را هم می‌توان به این جمع مخالفین تعطیلی مدارس به‌خاطر آلودگی هوا اضافه نمود.

به هرحال اینکه هوایی که به‌شدت آلوده است و وقتی کودکان و نوجوانان در معرض آن قرار می‌گیرند قطع به یقین در میان‌مدت و بلند‌مدت باید تاوان آن را پرداخت کرده و با از دست دادن سلامتی خود هزینه آن را بدهند، بدیهی‌تر از آن است که کسی بخواهد مخالفتی با آن داشته باشد. ایضاً وقتی مدرسه‌ها و دانشگاه‌ها تعطیل شوند، بخش مهمی از حمل‌ونقل شهری کاهش پیدا کرده و ده‌ها هزار خودرو مربوط به سرویس مدارس و معلمین و استادان و کادر آموزشی و… در پارکینگ‌ها باقی می‌مانند، نتیجه دیگر تعطیلی مدارس در روزهای آلودگی است، یعنی هم حفظ سلامتی نسل آینده و هم کاهش آلاینده‌ها و احتمال بهتر شدن هوا در روزهای بعدی حتی اگر باد و بارانی نیاید و به‌نظر حقیر، این دو دلیل به حد کفایت، تعطیلی مدارس را توجیه می‌کند و برای همین است که وقتی شاخص آلودگی پای خود را از ۱۵۰ بالاتر می‌گذارد و وارد حریم قرمز رنگ می‌شود، بحث تعطیلی مدارس داغ می‌شود و به کم و بیش اتفاق هم می‌افتد.

اما این وسط مشکل اصلی اینجاست که معلوم نیست چرا وقتی شاخص در قرمز به‌سر می‌برد، ممکن است نتیجه جلسه کارگروه اضطرار آلودگی هوا، یکبار تعطیلی مدارس می‌شود و روز دیگر عدم تعطیلی و برقراری درس و مدرسه! عقل هوشنگ‌خانی ما می‌گوید؛ وقتی به دلیل بالا رفتن شاخص آلودگی، قانون و ایضاً کارگروه و مدیریت بحران استان به نتیجه می‌رسند که باید مدارس تعطیل شوند، در زمانی دیگر هم که این شاخص به همان حول و حوش دفعه قبل می‌رسد، همان قانون و کارگروه و مدیریت بحران هم به‌قوت خود باقی هستند، قاعدتاً باید خروجی‌‌اش تعطیلی مدارس باشد، ولی وقتی یک روز تعطیلی، مصلحت است و روزی دیگر مصلحت نیست، لابد دلایلی دارد که سواد هوشنگ‌خانی ما به آن نمی‌رسد!

به هرحال اینکه هر هفته یا هر دو هفته یکبار چند روزی مدارس تعطیل باشند، همین‌جور و خود‌به‌خود جور ناجوری است و اینکه معلوم نیست تا آخر زمستان، چند روز همین آش و همین کاسه آلودگی و سرب و منوکسیدکربن و مازوت‌سوزی است، کار تصمیم‌گیری برای هر بار قرمزی هوا را سخت و سخت‌تر می‌کند، بنابراین احتمالاً این تکرار در تکرار تعطیلی و احتمال پیشی گرفتن روزهای آلوده تعطیل از روزهای سالم غیرتعطیل، به‌نظر می‌رسد یکی از دلایل تعطیلات شدن‌ها و نشدن‌های مصلحتی است!

البته اعتراض و غرولند کردن‌های افرادی که نسبت به تعطیلی‌های این‌چنینی حساسیت دارند و سلامتی کودکان و نوجوانان و نسل جوان برایشان خیلی در اولویت نیست و یا اساساً ربطی بین عدم تعطیلی و عارضه‌های تنفسی و قلبی و عروقی نمی‌بینند و یا افرادی که نگران وب‌گردی و فضای مجازی‌نوردی این نسل جدید در هنگامه تعطیلی هستند، به احتمال زیاد یکی دیگر از دلایل جریان سیال و سینوسی تعطیلی‌هاست که بگیر، نگیر دارد و هیچوقت نتیجه جلسات نسبت مشخص و معلومی با اخطارهای هواشناسی ندارد. ا…‌اعلم!

هوشنگ‌خان