لزوم تصمیم‌گیری‌های بزرگ در معادن برای رونق اقتصادی خراسان‌جنوبی

  عضو هیأت علمی دانشکده صنعتی دانشگاه بیرجند گفت: با توجه به وجود معادن مختلف در خراسان جنوبی، رونق اقتصادی استان با تصمیم‌های بزرگ در بخش معدن شکل خواهد گرفت. محمد جوانشیرگیو در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: با توجه به این‌که خراسان‌جنوبی کم‌تر از یک درصد جمعیت کشور و حدود ۱۰ درصد مساحت تقریبی کشور […]

 

عضو هیأت علمی دانشکده صنعتی دانشگاه بیرجند گفت: با توجه به وجود معادن مختلف در خراسان جنوبی، رونق اقتصادی استان با تصمیم‌های بزرگ در بخش معدن شکل خواهد گرفت.

محمد جوانشیرگیو در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: با توجه به این‌که خراسان‌جنوبی کم‌تر از یک درصد جمعیت کشور و حدود ۱۰ درصد مساحت تقریبی کشور را دارد اما از لحاظ معدنی از ۶۲ نوع ماده معدنی موجود در کشور برخوردار بوده و ۳۷ نوع ماده معدنی قابل استخراج از معادن استان است.

وی با اشاره به این‌که مواد معدنی استان گا‌هی منحصر به فرد هستند، تصریح کرد: این مزیت در کم‌تر جای ایران وجود دارد و مواد معدنی خاص استان از جمله پنبه نسوز، کارمیت و مواد معدنی عام از جمله زغال‌سنگ طبس رتبه اول میزان ذخایر عظیم در کشور دارد.

عضو هیأت علمی دانشگاه بیرجند ادامه داد: منیزیت، آزبست (پنبه نسوز)، کرومیت، زغال‌سنگ، گارنت، سنگ‌های تزیینی، مس و بنتونیت‌ها از ذخایر بی‌نظیر استان است.

جوانشیر بیان کرد: موقعیت خاص جغرافیایی خاص با ۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان و بازسازی این کشور ویژگی خاصی است که استان را به افغانستان و کشورهای آسیایی جنوب شرقی وصل می‌کند.

وجود نیروی‌های متخصص منحصر به فرد در بخش معدن در خراسان‌جنوبی

رییس دانشگاه جامع علمی کاربردی خراسان‌جنوبی یادآور شد: در بخش معدن نیروی انسانی قابل توجیهی در استان داریم که در رشته‌های معدن در شرق کشور منحصر به فرد هستند.

سرمایه‌گذاری در بخش معدن با ریسک بالا مواجه است

جوانشیر با اشاره به این‌که ایجاد فرهنگ سرمایه‌گذاری در این بخش مهم است، تصریح کرد: با توجه به این‌که سرمایه‌گذاری در این بخش دیربازده است سرمایه‌گذاران با ریسک بالایی مواجه هستند.

وی با اشاره به این‌که نقش رسانه‌ها، متخصصین و حاکمیت بسیار حایز اهمیت است، تأکید کرد: سازمان‌های توسعه‌ای می‌توانند در نهادینه شدن فرهنگ سرمایه‌گذاری در این بخش کمک کرده تا باعث تشویق بخش خصوصی شود. معدن تنها صنعتی است که ماده اولیه آن از زمین تولید شده و نیاز به خرید نداشته و باید تنها مبلغی به عنوان حقوق دولتی کم‌تر از یک درصد پرداخت شود.

سرمایه‌گذاری بلندمدت در معدن، اثرات مطلوبی در بخش کشاورزی دارد

جوانشیر ادامه داد: شاید سرمایه‌گذاری در این خصوص در کوتاه مدت باعث سرمایه‌گذاری و اشتغال‌زایی جوانان استان نشود اما در صورت سرمایه‌گذاری بلند ملت اثرات مطلوبی در بخش اشتغال جوانان و ارزش افزوده استان دارد. میزان ارزش افزوده بخش کشاورزی با تمام محصولات منحصر به فردش، در استان به اندازه کارخانه کوچک نبوده و از سوی دیگر بر اثر خشکسالی در چندین سال اخیر مشکلات مضاعف شده و مردم روستا‌‌ها نیز بخاطر نبود آب به شهر‌ها مهاجرت کرده‌اند.

رییس دانشگاه جامع علمی کاربردی استان، تصریح کرد: برای تصمیم گیران کلان کشور نیز باید تبیین شود، بخش معدن زیربنای توسعه اقتصادی استان باشد.

مواد معدنی با فرآوری، ارزش واقعی خود را پیدا می‌کند

جوانشیر افزود: مواد معدنی تا زمانی که داخل زمین است ارزش جزیی دارد اما در زمان استخراج این ارزش افزایش پیدا کرده و با فراوری آن نیز ارزش واقعی خود را پیدا می‌کند.

 

وی یادآور شد: در استان فاقد سیستم حمل و نقل ریلی هستیم. در بخش معدن، ریل گذاری برای ایجاد راه‌آهن باعث رونق بخش معدن می‌شود.