خودنمایی طبیعت بر لباس محلی زنجان

خودنمایی طبیعت بر لباس محلی زنجان طرح‌ها و نقش‌های الهام گرفته از طبیعت که در لباس‌های محلی گذشتگان خودنمایی می‌کرد، مدت‌های مدیدی است که در بین ساکنان شهرهای استان زنجان و اغلب روستا‌ها غریب است. به گزارش مهر، با گذر زمان، افزایش تعاملات و تولیدات، پوشاک متنوع و رنگارنگ محلی به سمت یکسان شدن رفت […]

خودنمایی طبیعت بر لباس محلی زنجان

طرح‌ها و نقش‌های الهام گرفته از طبیعت که در لباس‌های محلی گذشتگان خودنمایی می‌کرد، مدت‌های مدیدی است که در بین ساکنان شهرهای استان زنجان و اغلب روستا‌ها غریب است.

به گزارش مهر، با گذر زمان، افزایش تعاملات و تولیدات، پوشاک متنوع و رنگارنگ محلی به سمت یکسان شدن رفت تا تفاوت بین مردم هر منطقه و شهر و روستا نامحسوس‌تر شود.

 این چنین شد که هویت بومی و محلی مناطق مختلف که بخشی از آن در پوشش محلی با تنوع بسیار آن جلوه‌گر بود، رو به انزوا رفته و آهسته و آرام از صحنه اجتماع محو شد.

اینک لباس‌های محلی استان زنجان که در تعداد انگشت شماری از روستاهای زنجان به چشم می‌خورد، جنبه نمایشی پیدا کرده و هر از گاهی برای یادآوری هویت فرهنگی منطقه در نمایش‌ها و موزه‌ها عیان می‌شوند.

به تدریج و طی تحولات تاریخی، سرپوش‌ها، تن‌پوش‌ها، پاپوش‌ها و زیورآلات متناسب با شرایط جغرافیایی و طبیعی و تحت تأثیر فرهنگ و مذهب بومی و محلی به لحاظ رنگ و طرح، نحوه استفاده که تنوعی بی‌بدیل داشتند، جای خود را به بلوز و شلوار، دامن و مانتو، شال و روسری‌های امروزی دادند.

پوشاک مردم در شهر‌ها و حتی بخش‌های مرکزی به لحاظ سرعت تحولات، دستخوش تغییر شده‌اند و در نتیجه پوشاک رایج در شهر‌ها دارای تنوع تاریخی نبوده و رنگ و بوی بومی خود را از دست داده است. پوشاک مردم در شهر‌ها و حتی بخش‌های مرکزی به لحاظ سرعت انتشار تحولات، از نظر پوشش دستخوش تغییر قرار گرفته‌اند. در نتیجه پوشاک رایج در شهر‌ها دارای تنوع تاریخی نیست و رنگ وبوی بومی خود را از دست داده، اما در برخی روستاهای واقع در شهرستان‌های تابعه استان ساکنان از لحاظ پوشش کم‌تر دچار تحول شده‌اند و اطلاعات ذی‌قیمتی پیرامون پوشاک مردم استان می‌دهند. از جمله این روستا‌ها می‌توان به روستای چپر در دهستان چایپاره بالا، روستای وننق در دهستان تهم، روستای درسجین و باغدره در ابهر و روستای قره قوش در شهرستان خدابنده اشاره کرد.

در روستا‌ها کهنسالانی هستند که یکی از منابع مهم شفاهی جهت کسب اطلاعات پیرامون پوشاک پیشینیان محسوب می‌شوند.

پوشش محلی و سنتی زنان و مردان استان زنجان بسیار جالب و قابل توجه است. پوشش مردان را کت و شلوار معمولی با کلاه نمدی با نام محلی کچه بورک و گیوه یا چارق تشکیل می‌دهد و پوشش محلی زنان نیز از چندین تکه لباس و تزیینات متفاوت چون انگشتر، النگو و… تشکیل شده که بسته به قدرت اقتصادی افراد، زینت‌های مختلفی نیز با این لباس‌ها استفاده می‌شوند. برخی از این لباس‌ها عبارتند از: نوعی پوشش که شامل پارچه‌ای مخصوص برای محافظت از موی سر است.

 پاچین: پیراهنی متشکل از دو قسمت بالا تنه و پایین تنه است. بالا تنه ساده و پایین تنه گشاد و چین‌دار است و تا روی مچ پا می‌رسد. پوشیدن این پیراهن سابقاً در روستای دلگی و گنبد معمول بود.

چنه التی (زیرچانه): ابزاری است که از سکه‌های قلاب‌دار به هم پیوسته و یا منجوق‌های رنگارنگ تشکیل شده و نوعی زینت نیز به شمار می‌اید.

یاشماق: نوعی روسری که برای پوشش دهان، چانه و گردن استفاده می‌شود.

جلیزقا: پوشش مخصوص بالاتنه است که بدون آستین بوده ونوع آستین‌دار آن یل نام دارد.

کوینک: پوششی که اندکی بلندتر از جلیزقا بوده و زیر آن استفاده می‌شود، این پوشش از طرح‌ها و رنگ‌های گرم انتخاب می‌شود.

تومان: پوششی که به دو نوع بلند و کوتاه تقسیم می‌شود نوع بلند آن شلیته و نوع کوتاه آن قصاتومان نام دارد. معمولاً شلیته توسط افراد مسن و قصاتومان توسط جوانان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شلوار: این پوشش از پارچه ضخیم و تیره رنگ انتخاب می‌شود.

نیم ساق: نوعی جوراب شلواری است که در مهمانی‌ها و مسافرت‌ها استفاده می‌شود.

تلفیق هنر و طبیعت در پوشینه روستانشینان زنجان

گرچه ایلات خمسه توسط استان‌های مختلف محدود شده و عوامل گوناگونی همچون آب و هوا و شرایط اقلیمی متفاوت منطقه و مهاجرت‌ها از سویی باعث ایجاد تنوع پوشش زنان این استان شده و از سویی موجب تفاوت بین پوشش مناطق مختلف گشته است. مهاجران نیز تحت تأثیر پوشش زنان استان قرار گرفته‌اند به گونه‌ای که زنان روستا‌ها و شهرهای آذربایجان به دلیل نزدیکی و تعامل فرهنگی بین این منطقه و استان گیلان و رشت پوشش متفاوتی دارند.

یک طراح لباس در رابطه با نوع پوشش مردم در استان زنجان می‌گوید: با توجه به نظام فکری و فرهنگی جامعه ایرانی و اعتقاد آن به مصونیت داشتن زنان و حفظ حجاب، پوشش‌های سنتی اغلب با حفظ شئون مذهبی تهیه می‌شد.

 

به گفته معصومه شیخی، زنان این منطقه از لوازم حجاب سرپوش اعم ازعرقچین، کلاه، روسری، چارقد و چارشاب که هر یک به نحوی بسته می‌شد استفاده می‌کنند، تن پوش‌های زنانه نیز متأثراز فرهنگ اسلامی و مذهبی طراحی می‌شود، به‌طور مثال«کوینک» لباسی آزاد و گشاد بود که تمام برجستگی‌های بدن را می‌پوشاند معمولاً جنس این پیراهن‌ها از نخ‌های طبیعی بود که امروزه پارچه‌های الیاف مصنوعی جایگزین آن شده‌اند.