تفریح شکارچیان با جان حیاتوحش با صدور ۴ هزار و ۵۰۰ مجوز شکار توسط محیطزیست در یک ماه گذشته و جولان شکارچیان غیرمجاز، گلولههای سربی خواب حیاتوحش گلستان را پرانده است. به گزارش مهر از ابتدای آبانماه محیطزیست یکبار دیگر چراغ سبز خود را به شکارچیان نشان داد و صدور پروانه عادی شکار پرندگان در […]
تفریح شکارچیان با جان حیاتوحش
با صدور ۴ هزار و ۵۰۰ مجوز شکار توسط محیطزیست در یک ماه گذشته و جولان شکارچیان غیرمجاز، گلولههای سربی خواب حیاتوحش گلستان را پرانده است.
به گزارش مهر از ابتدای آبانماه محیطزیست یکبار دیگر چراغ سبز خود را به شکارچیان نشان داد و صدور پروانه عادی شکار پرندگان در گلستان آغاز شد.
صدور مجوز شکار پرندگان وحشی در حالی برای شکارچیان گلستان آغاز شد که بسیاری از کارشناسان معتقدند گونههای پرندگان مهاجر در معرض خطر انقراض قرار دارند و حیاتوحش گلستان حالوروز خوشی ندارد.
مدیر روابطعمومی حفاظت محیطزیست گلستان در این زمینه اظهارکرد: پروانه عادی شکار پرندگان وحشی از ابتدای آبانماه سال جاری صادر میشود و تا پایان بهمنماه ادامه خواهد یافت.
احمد دباغیان افزود: شکارچیان دارای پروانه عادی فقط در روزهای پنجشنبه و جمعه هر هفته در فصل اعلامشده برای شکار توسط اداره کل حفاظت محیطزیست گلستان، مجاز به شکار در مناطق تعیینشده هستند.
وی با بیان اینکه شکار در مناطق چهارگانه (پارک ملی، اثر طبیعی ملی، پناهگاه حیاتوحش و منطقه حفاظتشده) ممنوع است، ادامه داد: پروانه شکار پرندگان خشکی زی کبک، تیهو و بلدرچین، باقرقره شکم سفید، کبوتر چاهی، کبوتر کوهپایه و کبوتر جنگلی ۴۵ روزه و پروانه شکار پرندگان آبزی شامل اردک سرسبز، خوتکا، چنگر، اردک اردهای، اردک نوک پهن، تنجه دوماهه صادر میشود.
مدیر روابطعمومی حفاظت محیطزیست گلستان تصریحکرد: مدتزمان اعتبار پروانه، گونههای مجاز قابل شکار، مکانهای مجاز برای شکار درروی پروانهها قیدشده و شکارچیان موظف به رعایت موارد هستند همچنین پروانههای صادره برای پرندگان قیدشده در پروانه بوده و در صورت شکار پرندگان دیگر، با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.
دستگیری ۲۰۶ متخلف
وی خاطرنشانکرد: هر متقاضی در طول فصل شکار هر ۴ نوع پروانه شکار را که حایز شرایطش باشد را میتواند دریافت کند اما چنانچه یک متقاضی هر یک از پروانهها را در یک استان دریافت کرده باشد صدور همان پروانه در استانهای دیگر ممنوع خواهد بود.
دباغیان ساخت کومه، چپر، پناهگاه برای شکار پرندگان در تمامی استان و همچنین همراه داشتن توله شکاری در هنگام شکار را ممنوع اعلام کرد و گفت: سال گذشته ۷ هزار پروانه عادی شکار در استان صادرشده که این رقم در آبان ماه امسال به ۴ هزار و ۵۰۰ مورد رسیده است.
وی به آمار تخلفات صورت گرفته هم اشاره و بیان کرد: سال گذشته ۳۵۳ پرونده تخلف تشکیل و ۴۳۶ متخلف در گلستان دستگیر شدند.
مدیر روابطعمومی حفاظت محیطزیست گلستان با بیان اینکه تخلفات در ماه دی و بهمن به اوج میرسد، افزود: از ابتدای سال تاکنون ۱۴۳ پرونده تخلف تشکیل و ۲۰۶ شکارچی غیرمجاز در گلستان دستگیر شدهاند.
به گفته دباغیان همچنین سال گذشته ۱۷۰ قبضه اسلحه کشف شد که ۳۱ مورد آنها قاچاق بوده که این رقم امسال به ۳۴ مورد کشف و ۱۲ قبضه سلاح قاچاق رسیده است.
با یک حساب سرانگشتی میتوان دریافت با صدور ۴ هزار و ۵۰۰ پروانه شکار در دو روز پایانی هفته اجازه شکار ۲۰ هزار پرنده توسط محیطزیست در یک ماه صادرشده است و این در حالی است که آمار دقیقی از صید و شکار، شکارچیان غیرمجاز در دست نیست.
چراغ سبز محیطزیست به شکارچیان در حالی است که کارشناسان این حوزه معتقدند بسیاری از گونههای پرندگان مهاجر در معرض خطر انقراض قرار دارند و ممنوعیت شکار و صید در تمام فصول سال یک ضرورت اجتنابناپذیر برای حیاتوحش استان است.
یک پیشکسوت حوزه محیطزیست اظهار کرد: هرچند در پروانه شکار صادره از سوی محیطزیست ممنوعیت شکار پرندگان حمایتشده، قیدشده اما سؤال اینجاست که آیا شکارچی قادر به تشخیص گونههای حمایتشده هست یا خیر؟
ضرورت ممنوعیت شکار در تمام فصول سال
علیرضا مهرجو افزود: بهجرأت میتوان گفت ادعای تشخیص گونههای حمایتشده عملاً مقدور نیست و هیچ شکارچی نمیتواند گونههای مختلف پرندگان را در هوا تشخیص دهد.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی و با توجه به اینکه بسیاری از گونههای پرندگان مهاجر گلستان در معرض خطر انقراض قرار دارند، بهترین تصمیم ممنوعیت شکار و صید در تمام فصول سال است.
این کارشناس ارشد محیطزیست یادآور شد: مطابق قانون اکولوژیکی فقط در شرایطی اجازه صید و شکار در یک زیستگاه صادر میشود که گونههای پرندگان و پستانداران مازاد بر ظرفیت زیستگاه باشد و صدور پروانه شکار در گلستان در شرایطی انجام میشود که بسیاری از گونههای جانوری و پرندگان در معرض خطر انقراض قرار دارند و بهاندازه ظرفیت زیستگاه نیست چه برسد که مازاد بر ظرفیت باشد.
طبق آخرین آمار اعلامشده هرساله تعداد پرندگان مهاجر گلستان کم و کمتر شده و از ۴۰۰ هزار پرنده به کمتر از ۲۵۰ هزار پرنده رسیده است. وی اضافه کرد: طبق آخرین آمار اعلامشده هرساله تعداد پرندگان مهاجر گلستان کم و کمتر شده و از ۴۰۰ هزار پرنده به کمتر از ۲۵۰ هزار پرنده رسیده است.
مهرجو با تأکید بر اینکه ممنوعیت شکار باید به یکرویه و معاهده بینالمللی بین ایران و روسیه و همچنین کشورهایی که در مسیر مهاجرت پرندگان قرار دارند، تبدیل شود، متذکرشد: گونههای دیگر حیاتوحش نیز مانند پرندگان مهاجر در گلستان از ظرفیت قابلتوجهی در زیستگاه برخوردار نیستند و چارهای جز ممنوعیت شکار وجود ندارد.
وی همچنین گفت: به نظر میرسد محیطزیست گلستان به نسبت ۳ تا ۴ دهه قبل از امکانات، تجهیزات و نیروهای بیشتری برخوردار است اما حال حیاتوحش در زیستگاهها مساعد نیست و شاید بهتر باشد سازمان محیطزیست در کنار ممنوعیت شکار بر روی آموزش و خدمات رفاهی و حقوق و مزایای محیطبانان کار کند.
۳ برابر پروانه صادره اسلحه قاچاق دست مردم است
سید مجتبی حسینی، معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیطزیست گلستان اظهار کرد: ممنوعیت شکار پرندگان به دلایل مختلف انجام میشود که یکی از دلایل اصلی آن تهدید بهداشت عمومی توسط بیماریهایی است که از طریق پرندگان مهاجر صنعت دام و طیور و انسانها را تهدید میکند.
وی افزود: سازمان دامپزشکی کشور هرساله قبل از شروع فصل شکار در کارگروه ملی گزارش خود را ارایه میکند و اگر به جمعبندی برسند که پرندگان آلوده نیستند و جامعه دچار آسیب نمیشوند، صدور پروانه شکار را بلامانع اعلام میکند.
وی با تأکید بر اینکه سازمان حفاظت محیطزیست بدون دریافت موافقتنامه دامپزشکی پروانه شکار صادر نمیکند، گفت: در مدت اعلامشده هرگونه صید و شکار پرندگان بدون اخذ مجوزهای لازم ممنوع است و نیروهای یگان حفاظت محیطزیست استان با گشت و کنترل نسبت به حفاظت و مراقبت از مناطق و جلوگیری از هرگونه تخلف احتمالی اقدام خواهند کرد.
معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیطزیست گلستان با تأکید بر اینکه اسلحه غیرمجاز و قاچاق معضل جدی است، ادامه داد: هماکنون دو تا ۳ برابر پروانههای شکار صادره در گلستان، اسلحه قاچاق در دست مردم وجود دارد و همین امر و نداشتن دفترچه شناسایی شکارچی و جواز حمل و … زمینه برخورد قانونی و درگیری بین محیطبانان و متخلفان را فراهم میکند.
وی اضافه کرد: هماکنون نیز محدودیتهایی را در شکار ایجاد کردهایم و به دنبال کنترل شکار در گلستان هستیم اما باید به سمتی برویم که ظرفیت گونههای مختلف را مشخص کنیم و بدانیم به چه میزان میتوان برداشت معقول داشت تا به اصل جمعیت حیاتوحش آسیب نرسد.
حسینی تصریح کرد: خوشبختانه در سالهای اخیر با جدا کردن گونهها و ممنوعیت شکار اردک سرسبز و چنگر (گونههای تحت کاهش) تلاش داریم شکار را محدود کنیم.
گلستان فاقد مطالعات جامع زیستمحیطی است
وی با بیان اینکه گلستان فاقد مطالعات جامعه زیستمحیطی است، خاطرنشانکرد: با توجه به اینکه هنوز مطالعات آمایش سرزمینی گلستان به تصویب نرسیده در نامهای به سازمان حفاظت محیطزیست و مدیریت و برنامهریزی اعلام کردهایم گلستان آمادگی انجام مطالعات جامع زیستمحیطی تا پایان سال را دارا است بهشرط آنکه اعتبارات لازم تخصیص یابد.
وی بیان کرد: باید نقاط حساس زیستگاهی استان شناساییشده و تحت مدیریت قرار گیرند و درعینحال ممنوعیت و حساسیت نقاط زیستی کمارزش برداشته شود.
معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیطزیست گلستان با یادآوری اینکه بیش از ۷۰ درصد متقاضیان شکار باهدف تفریح و سرگرمی به دریافت مجوز اقدام میکنند، متذکر شد: حیاتوحش و تنوع زیستی گلستان دیگر ظرفیت برداشت ندارد و هرساله باسیل عظیم تقاضا برای صدور پروانه و فشار بر محیطزیست و مقاومت سازمان مواجه هستیم و باید جامعه به این جمعبندی برسد که تنوع زیستی فقط متعلق به ما نیست و حیف است برای تفریح حق حیات را از تنوع زیستی گرفته و برای نسل بعد حفظ نکنیم.
هرچند معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیطزیست گلستان دلیل اصلی صدور پروانه شکار را خیل عظیم تقاضا و فشار بر سازمان حفاظت محیطزیست اعلام میکند اما به نظر میرسد این سازمان در حالیکه نگاه حساسی به بهرهبرداری از جنگل و اصرار بر تنفس ۱۰ ساله بهرهبرداری از جنگل دارد اما نسبت به حیاتوحش که مدیریت آن اختصاصاً به سازمان حفاظت محیطزیست سپردهشده غفلت کرده است و باید نگاه ویژهتری به آن داشته باشد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.