علی غلام فراهانی- کشور عزیزمان معروف به بهشت باستانشناسی است. با بیش از یک میلیون اثر تاریخی و باستانی، جزء چهار کشور نخست جهان در حوزه آثار باستانی در دنیاست. اما فقط دو درصد از آثار باستانی آن کشف شده است و ۹۸ درصد از سایر آثار باستانی آن هنوز اکتشاف نشده است. اخیراً در […]
علی غلام فراهانی- کشور عزیزمان معروف به بهشت باستانشناسی است. با بیش از یک میلیون اثر تاریخی و باستانی، جزء چهار کشور نخست جهان در حوزه آثار باستانی در دنیاست. اما فقط دو درصد از آثار باستانی آن کشف شده است و ۹۸ درصد از سایر آثار باستانی آن هنوز اکتشاف نشده است. اخیراً در دره خرمآباد در استان لرستان کشف تازه در مورد سکونتگاه انسانهای اولیه در دنیا صورت گرفته شده است. ظاهراً قدمت غار به بیش از ۵۴ تا ۶۰ هزار سال نیز میرسد. این اکتشافات بر قدمت تاریخ و تمدن هر چه بیشتر ایران میافزاید. و تکههای تاریخ بشریت را در ایران و دنیا جابهجا میکند. آثار باستانی ایران به سبب داشتن پشتوانهای چند هزار ساله، از لحاظ تنوع و تعدد، بسیار غنی است. بهراستی آثار باستانی هر کشوری قدمت، تاریخچه و تمدن آن سرزمین را تعیین میکند. از آنجا که ایران در کنار کشورهای باستانی دیگر بهعنوان مهد تمدن دنیا شناخته میشود. طبیعی است که آثار باستانی و تاریخی فراوانی را در خود جا داده باشد.
مزایده آثار تاریخی ایران!
اما این آثار ارزشمند سالهاست به مزایده گذاشته میشوند و این امر انتقادات زیادی را علیه صندوق احیاء بهعنوان متولی آثار باستانی و تاریخی ایران به همراه داشته است. طبق قانون، اختیار تعیین کاربری، حفظ، احیاء و واگذاری به بخشخصوصی آن دسته از بناهایی که نفیس نیستند و دولت توان نگهداری آنها را ندارد با صندوق احیاء و بهرهبرداری از بناهای تاریخی است. این بناها اصولاً خانههای قدیمی نیازمند مرمت هستند که نفیس به شمار نمیروند اما قابل اعتنا هستند و به ثبت ملی رسیدهاند. صندوق هم برای اینها از روشهایی مانند مزایده، سرمایهگذار پیدا میکند.
مزایدات آثار تاریخی به استانها واگذار شد
در همین رابطه، دیروز (یکشنبه) مدیرعامل صندوق احیاء، گفت: در شش ماه اخیر، ۳۶ بنای تاریخی در ۱۲ استان توسط مردم جذب شده و ۲۷۰ میلیارد تومان در آنها سرمایهگذاری میشود. شهاب طلایی؛ مدیرعامل صندوق توسعه، احیاء و بهرهبرداری از بناهای تاریخی در اولین نشست خبری خود که در عمارت مسعودیه برگزار شد، درباره فعالیتهای این صندوق، گفت: بستههای مزایده استانی را فعال کردهایم و از این بهبعد مزایده در استان انجام میشود. استانها از ابتدا تا انتهای مشارکت مردم در جریان امور واگذاری بناها هست. این رویه در استان اصفهان و زنجان انجام شده و ادامه پیدا میکند. وی در ادامه این نشست که به مناسبت هجدهمین سالروز تأسیس صندوق برگزار شده بود، گفت: ۵۰ بنا در حال بهرهبرداری و ۵۰ بنای دیگر در حال احیاء و مرمت هستند. با اداره کل استانها صحبت میکنیم حدود ۸۰ بنا در لیست مزایده قرار گیرد. استانهایی که تاریخی هستند، بناهای بیشتری برای واگذاری دارند. این بناها تعیین نفاست شدهاند. نفیس بودن یک بنا به این معنی نیست که مردم را از مشارکت محروم کنید. نفیس بودن را به این معنا گرفتهایم که دیگر هیچ کاری نکنیم آنچه در قانون آمده موضوع فروش آنهاست نه اینکه اصلاً در آن بناها کاری نشود و احیاء نکنیم. ما هیچ کدام از بناها را نمیفروشیم.
دیدگاه بسته شده است.