به بهانه آلودگی شدید هوا در کلانشهرها

مرگ پاییز!

هانیه قنادزاده ـ آلودگی هوا به حدی رسیده که حتی نیازی نیست نُقل محافل باشد! در پایتخت ایران و کلانشهرهای کشور، وضعیت آلودگی هوا به حد بسیار نگران‌کننده‌ای رسیده است. با تمامی تلاشی که آموزش و پرورش برای تعطیل نکردن مدارس کرد، اما چند روزی است که باز هم مدارس تعطیل است! در واقع آلودگی […]

هانیه قنادزاده ـ آلودگی هوا به حدی رسیده که حتی نیازی نیست نُقل محافل باشد! در پایتخت ایران و کلانشهرهای کشور، وضعیت آلودگی هوا به حد بسیار نگران‌کننده‌ای رسیده است. با تمامی تلاشی که آموزش و پرورش برای تعطیل نکردن مدارس کرد، اما چند روزی است که باز هم مدارس تعطیل است! در واقع آلودگی هوا چندین سال است که مهمان ناخوانده بسیاری از شهرهای کشور شده و سالانه مرگ‌ومیر زیادی را به همراه دارد. خودروهای غیراستاندارد، موتورسیکلت‌های از رده خارج، کارخانه‌های آلاینده، بنزین و سوخت‌های فسیلی و… دست به دست این ورژن یا وارونگی هوا در فصل پاییز داده است تا آلودگی هوا در ایران سومین علت مرگ‌ومیر باشد؛ مرگ پاییز! به نظر می‌رسد انسان‌‌ها قصد درس گرفتن از اشتباهاتشان را ندارند و نمی‌خواهند با کارهایی که باید برای داشتن هوای پاک انجام دهیم، مثل استفاده از وسایل نقلیه عمومی، مترو و دوچرخه، انتقال و ساخت کارخانه‌ها و پالایشگاه‌ها به خارج از شهرها، تهیه بنزین با فرمولی که بهتر بسوزد و کمتر آلودگی ایجاد کند، کاشت درختان و ایجاد فضای سبز در شهر‌ها دقت کنند. آخر چقدر باید پیام‌هایی را که برای هوای پاک منتشر می‌شوند، بشنویم و گوش ندهیم؟ چقدر بشنویم که «با ماشین‌های تک‌سرنشین بیرون نیایید! » اما توجه نکنیم؟! چقدر باید بشنویم که «اتوبوس‌‌ها و وسایل نقلیه عمومی بهترین راه کنترل آلودگی شهر است.» ولی اهمیت ندهیم؟!

وضعیت آلودگی هوا در کلانشهر‌ها

طبق گزارش سازمان هواشناسی کرج، اراک، اهواز، اصفهان، مشهد، تبریز، سمنان، قم، همدان، قزوین، ارومیه و یزد، دشت آزادگان و اسکو هوای آلوده و ناسالم دارند. همچنین تا پایان هفته جاری ۹ کلانشهر کشور هوای آلوده خواهند داشت و شاخص آلاینده‌ها تا پایان این هفته در شهر‌های تهران، کرج، اراک، اهواز، اصفهان، مشهد، تبریز، سمنان، قم، همدان، قزوین، ارومیه و یزد، بالا خواهد بود و کیفیت هوای این شهر‌‌ها را تا ناسالم و بسیار ناسالم تنزل خواهد داد. از ابتدای هفته جاری، ادارات هواشناسی و محیط‌زیست استان‌‌ها هم گزارش‌هایی درباره افزایش شاخص آلاینده‌ها منتشر کرده‌اند ازجمله که هوای اراک به وضعیت ناسالم رسیده و عصر دیروز هم شاخص آلاینده ذرات معلق ۲٫۵ میکرون در این شهر صنعتی به عدد ۱۱۲ که نسبت به شاخص آلایندگی ۱۵۱ در ساعات صبح، کمی بهبود یافته بود. استان اصفهان هم دیروز بابت آلودگی هوا وضع متفاوتی نداشت و اعلام شد که شاخص آلودگی هوای مرکز استان به عدد ۱۶۸ و ناسالم رسیده، علاوه بر اینکه شهر قهجاورستان با شاخص ۱۸۵ آلوده‌‌ترین شهر استان بود و کیفیت هوا در شهر‌های لنجان و مبارکه هم در وضعیت ناسالم قرار داشت. دیروز در حالی که کیفیت هوای برخی نقاط از شهر اصفهان به وضعیت قرمز (ناسالم) و در برخی نقاط به وضعیت بنفش (بسیار ناسالم) رسیده بود، خبرنگاران استانی در گزارش‌های خود خبر دادند که ایستگاه سنجش آلودگی هوا در برخی شهر‌های مجاور اصفهان از جمله خمینی‌شهر، نجف‌آباد، منطقه صنعتی دولت‌آباد و کاشان قطع بوده است.

چرا مصوبات کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران برای چند روز اعلام نمی‌شود؟

استاندار تهران، درباره چرایی عدم اطلاع‌رسانی مصوبات کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران به صورت یکجا و برای چند روز، گفت: استانداری تولیدکننده این اخبار نیست و اطلاعات خود را درباره فضای آلایندگی تهران از دستگاه‌های ذی‌ربط دریافت می‌کند و مورد بررسی قرار می‌دهد. علیرضا فخاری؛ در تشریح روند اعلام مصوبات کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران، گفت: تعطیلی خیلی مفهومی ندارد چرا که به محض اینکه فضای تعطیل رسمی می‌شود از فعالیت‌های عمومی مردم کاسته نمی‌شود. بنابراین عوامل تعطیلی و عنصر تعطیلی را مورد بررسی قرار داده‌ایم که مشخص شود چه میزان تأثیر در کاهش آلاینده‌ها دارد. وی افزود: اما در کل ما اطلاعات را از دستگاه‌های ذی‌ربط دریافت می‌کنیم و خودمان تولید کننده اطلاعات فضای آلایندگی و غیرآلایندگی نیستیم و تلاش می‌کنیم تعادلی برای زمان غیرحضوری شدن به ویژه برای دانش‌آموزان و اقشار آسیب‌پذیر ایجاد کنیم و امیدواریم به نقطه‌ای برسیم که مردم بتوانند برنامه‌ریزی داشته باشند.