نمره دادن به عملکرد معاونت معدنی ممکن نیست

دبیرکل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران نمره دادن به عملکرد معاونت معدنی ممکن نیست دبیرکل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران با اشاره به عملکرد معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، بیان کرد: جالب است که امروز بیش از ۸۰ درصد معادن سنگ‌آهن تعطیل است اما دولت به دنبال وضع عوارض بر صادرات […]

دبیرکل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران

نمره دادن به عملکرد معاونت معدنی ممکن نیست

دبیرکل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران با اشاره به عملکرد معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، بیان کرد: جالب است که امروز بیش از ۸۰ درصد معادن سنگ‌آهن تعطیل است اما دولت به دنبال وضع عوارض بر صادرات است. حال در این شرایط چطور می‌تواند به عملکرد معاونت معدنی نمره داد.

علیرضا سیاسی‌راد در گفت‌وگو با ماین‌‌نیوز درباره وضع عوارض بر صادرات سنگ‌آهن از سال آینده اظهارکرد: انجمن سنگ‌آهن مواضع خود را در این باره پیشتر اعلام کرده است اما باز هم تأکید می‌کنم که ما به صراحت با وضع عوارض بر صادرات سنگ‌آهن دانه‌بندی مخالف هستیم. این مخالفت هم دلایل حقوقی و سیاسی دارد.

وی ادامه داد: دلایل حقوقی این مخالفت با مراجعه به ماده ۳۷ قانون رفع موانع تولید قابل مشاهده است. سنگ‌آهن دانه‌بندی براساس تعریف ماده خام، جزو این تعریف محسوب نمی‌شود به همین علت تمامی اقدامات لازم به جهت اصلاح این موضوع از سوی انجمن انجام خواهد گرفت حتی اگر جایی لازم باشد اقدام حقوقی خواهیم کرد.

سیاسی‌راد با اشاره به بخش سیاسی این موضوع بیان‌کرد: نزدیک به ۳ سال است که حوزه سنگ‌آهن زیرفشارهای طاقت‌فرسایی قرار دارد. هر کسب و کاری در دنیا به این میزان در قیمت فروش با ریزش مواجه شود، بی‌تردید چیزی از آن باقی نخواهد ماند. در ایران نیز مشکلات زیادی در حوزه سنگ‌آهن وجود داشته و دارد و با وجود متوقف شدن فعالیت در بیش از ۱۲۰ معدن سنگ‌آهن و از بین رفتن بیش از چند هزار شغل در این حوزه، متأسفانه علی‌رغم هشدارهایی که داده شده، توجهی به این موضوع صورت نگرفت و همچنان فشار‌ها بر حوزه سنگ‌آهن ادامه دارد.

وی با اشاره به ایجاد برخی تحرکات مثبت در بازار فعلی سنگ‌آهن افزود: علائم مثبت در بازار سنگ‌آهن توانست با وجود فضای منفی در سال‌های گذشته، امیدی را در میان معدنکاران ایجاد کند و باعث شود تا معادنی که در این مدت متوقف بودند، مجدد شروع به‌کار کنند. در حال حاضر نزدیک به ۲۰ درصد از افت ۸۰ درصدی قیمت سنگ‌آهن در بازارهای جهانی اصلاح شده است. متأسفانه برخوردهای اخیر در وزارت صمت باعث شده تا نتایج این علائم مثبت از بین بروند. یعنی وقتی دائما به معدنی که می‌خواهد فعال شود، می‌گویند خام‌فروش و یا این‌که اعلام می‌شود معادن کوچک و متوسط مضر بوده و باید متوقف شوند و یا درباره وضع عوارض تهدید می‌شود، بی‌شک این فضای کسب‌وکار فضایی نیست که بتواند رونق پیدا کند.

سیاسی‌راد اظهارکرد: با توجه به مطالب یادشده، رویکرد وزارتخانه درباره وضع عوارض رویکرد درستی نیست، یعنی برای حل مشکل نقدینگی و ضرر انباشت شرکت‌های فولادی به دنبال آن هستند که قیمت سنگ‌آهن در ایران را تا حدی پایین نگه‌ دارند و تولیدکننده را وادار کنند تا سنگ‌آهن خود را به قیمت ارزان به فولادسازان بفروشند. چنین موضوعی معنادار نیست زیرا کسب‌وکار معدن، مانند فولاد کسب‌وکاری مستقل است.

وی با اشاره به مداخله دولت در بازار سنگ‌آهن ایران گفت: متأسفانه دولت مدام در بازار سنگ‌آهن ایران مداخله دارد که اساساً این مداخله نیز بلاموضوع است.

به گفته دبیر انجمن تولید‌کنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن، وضع عوارض بر صادرات سنگ‌آهن در شرایطی مطرح می‌شود که شاخص کسب و کار ایران در سال جاری با دو پله کاهش همراه بوده که در بخش معدن نیز واقعاً وحشتناک بوده است.

وی در پاسخ به این سؤال که در قبال عملکرد معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با معدنکاران بخش خصوصی چه نمره‌ای می‌دهید؟ اظهارکرد: بهتر است پیش از پاسخگویی به این سؤال، موضوعی را مطرح کنم. نظر بنده به عنوان کسی که بیش از ۱۵ سال است در فضای اقتصادی کشور فعالیت می‌کند، در تحول بخش معدن، شاهد دوره شکل‌گیری بخش خصوصی در این حوزه هستیم که عمده معادن مهم ایران دولتی بوده و همچنان هستند. طی ۱۰ یا ۱۵ سال اخیر به‌طور واقعی بخش خصوصی وارد معدن شده و شروع به سرمایه‌گذاری کرده است. در این دوران جدید معاونت معدنی تمایلی به داشتن بخش خصوصی فعال در این حوزه نداشته زیرا تمامی سیاست‌هایی که در حال اعمال است، به بخش خصوصی فشار وارد می‌کند. نوع رویکرد به صورتی که کسی وارد بخش معدن نشود تا سرمایه‌گذاری کند این وضعیت نه تنها برای سرمایه‌گذار خارجی بلکه سرمایه‌گذار داخلی نیز قابل رویت است.

سیاسی‌راد تصریح‌کرد: موضوعی که اخیراً معاونت معدنی وزارت صمت روی آن متمرکز شده، موضوع اقتصاد مقاومتی است. این بدان معنا است که ایشان اقتصاد مقاومتی را به درستی متوجه نیست. مبنای اقتصاد مقاومتی، پایداری اقتصاد داخلی است که اقتصاد از دست دولت خارج و در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد. در کشوری که مشکل تأمین مواد اولیه وجود دارد، تأکید بر تولید ۵۵ میلیون تن فولاد به چه معنایی است. حال به دنبال آن هستند تا با استفاده از واژه خام‌فروشی به افکار عمومی فشار آورند تا آن‌ها نتوانند از منافع خود دفاع کنند. در هیچ ‌کجای اقتصاد مقاومتی عنوان نشده که اگر تقاضای داخلی برای کسب‌وکاری در کشور وجود نداشت، محصول خود را صادر نکند. جالب است که امروز بیش از ۸۰ درصد معادن سنگ‌آهن تعطیل است اما دولت به دنبال وضع عوارض بر صادرات است. حال در این شرایط چطور می‌توان به عملکرد معاونت معدنی نمره داد.

به گفته سیاسی‌راد، نوع سیاست‌گذاری در بخش معدن به نحوی است که منجر به دولتی‌تر شدن بخش معدن می‌شود.

وی ادامه داد: به نظر بنده به عنوان کارشناس فعال حوزه اقتصادی، کلید تدبیر دکتر روحانی رییس‌جمهوری کشور نه تنها قفلی را در حوزه سنگ‌آهن باز نکرده بلکه دائماً شاهد قفل شدن‌‌ها هستیم آن هم از سوی کسانی که انتظار از آن‌ها خیلی بیش‌تر است.

دبیر انجمن تولید‌کنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران درباره در چهارمین همایش سنگ‌آهن اظهارکرد: ما در این همایش از دولت و جناب سرقینی دعوت می‌کنیم تا در همایش حضور داشته باشند. نظر ما بر این است که یک گفت‌وگوی فعال درباره مسایلی که در ارتباط با تشکیل زنجیره فولاد وجود دارد با دولت شکل بگیرد. مهم‌ترین مسأله این است که دولت می‌گوید به دنبال تکمیل زنجیره فولاد است و باید سنگ‌آهن داخلی مراحل بعدی را تضمین کند. برای اجرایی شدن این اتفاق الزاماتی وجود دارد که باید در این همایش درباره آن الزامات صحبت و بحث کارشناسی صورت بگیرد.

سیاسی‌راد با اشاره به موضوع عرضه سنگ‌آهن در بورس کالا ادامه داد: متأسفانه یکی از مشکلاتی که در بازار داخلی ایران وجود دارد رابطه مخدوش خریدار و فروشنده است. یعنی فولادسازان سنگ‌آهن را زیر قیمت واقعی خریداری کرده و پول آن‌را پرداخت نمی‌کنند، در نتیجه باید مکانیسمی ایجاد شود که فروشنده داخلی نیز سنگ‌آهن را به قیمت واقعی فروخته و پول آن‌را دریافت کند. پیشنهاد ما در این رابطه استفاده از بورس کالا است. اگر آقای سرقینی و یا هر مسؤول دیگری در این رابطه پیشنهادی دارد، می‌تواند در همایش مطرح کند. ما به این جهت ورود به بورس کالا را مطرح کرده‌ایم که در حال حاضر بیش از ۷۰ یا ۸۰ معدن با قابلیت بالا در این حوزه وجود داشته و تعداد خریداران نیز به دلیل طرح‌های مختلف در حال شکل‌گیری است. در نتیجه با اجرای این کار بازاری رقابتی شکل خواهد گرفت.

به گفته دبیر انجمن تولید‌کنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن، درباره شکل‌گیری این مکانیسم و ارایه پیشنهادات برای تکمیل زنجیره فولاد بهتر است گفتمانی کارشناسی در همایش سنگ‌آهن شکل بگیرد و طرفین نیز به نتایج آن عمل کند.

وی با اشاره به لابی قوی فولاد با دولت اظهارکرد: این موضوع به‌طور واضح قابل رویت است یعنی واگذاری بخشی از معادن سنگ‌آهن به شرکت‌های فولادی در دستورکار دولت است. البته اشکالی ندارد شرکت‌های فولادی معادنی را اکتشاف کرده و به دنبال تأمین مواد اولیه خود باشند اما نه با حمایت دولتی. مشکل جایی است که از حمایت مستقیم دولت استفاده ‌می‌شود تا فعالان معدنی از بازی خارج و آن‌ها معادن را صاحب شوند.

سیاسی‌راد تصریح‌کرد: همان‌طور که به عملکرد منفی اشاره می‌شود باید نکات مثبت را دید. اقدام آقای سرقینی درباره کاهش حقوق دولتی، سیاست درست و به موقعی را در دستورکار قراردادند اما میزان این کاهش کافی نبود و شاید بخشی از معادنی که امروز باقی مانده‌اند به دلیل اجرایی شدن این تصمیم بود. همچنین کاهش عوارض گندله و کنسانتره نیز کار درست دیگری بود که اتفاق افتاد اما دلیل فشار وارده بر سنگ‌آهن دانه‌بندی مشخص نیست.

 

دبیر انجمن تولید‌کنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن درباره عدم تحقق ایجاد کنسرسیوم معادن بخش خصوصی گفت: به‌طورکلی در ایران شکل‌دهی به همکاری‌های بین ‌بنگاهی کار بسیار سختی است. علت اصلی این موضوع آن است که اعتماد کم بوده و شرکت‌ها خیلی سخت وارد همکاری با یکدیگر می‌شوند. برای این شکل‌گیری نیازمند مشوق‌هایی هستیم که در صورت تجمیع شرکت‌ها می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند. پیشنهاد ما به دولت آن بود که برخی مشوق‌‌ها مانند تسهیلات یا ارایه برخی مجوز‌ها را منوط به این همکاری‌ها کند. متأسفانه تا به امروز در این رابطه همکاری جدی از سوی دولت برای اجرای این پیشنهاد صورت نگرفته‌ است.