هیچ ارتباطی میان ایران و تیم ترامپ وجود نداشته است

    سخنگوی وزارت خارجه تمدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران را خلف وعده خواند.به گزارش ایلنا، بهرام‌قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که صالحی در دیدار اخیر خود با مونیز مراتب اعتراض ایران را برای تمدید قانون ایسا ابراز کرده است، نظر شما در این زمینه […]

    سخنگوی وزارت خارجه تمدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران را خلف وعده خواند.به گزارش ایلنا، بهرام‌قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که صالحی در دیدار اخیر خود با مونیز مراتب اعتراض ایران را برای تمدید قانون ایسا ابراز کرده است، نظر شما در این زمینه چیست و همین‌طور این که چه تضمینی وجود دارد که اوباما مانع اجرای آن شود و آیا فکر می‌کنید که زمانی که ترامپ روی کار بیاید در صورتی که اوباما این تحریم‌ها را لغو کرده باشد تمدید می‌کند یا خیر، گفت: صالحی دیداری با مونیز داشتند و مواضع جمهوری اسلامی ایران را تا آنجایی که اطلاع دارم مطرح کردند.

او ادامه داد: این دیدار‌ها وجود داشته است و طبیعی است و فکر نمی‌کنم به دلیل خاصی انجام شده باشد ولی آن چه که در رفتار آمریکایی‌‌ها شاهد بودیم و خیلی هم غیرطبیعی نیست، این است که آمریکا کشوری است که به بدعهدی و کارشکنی و روش‌های خشن و غیرواقع‌بینانه عادت داشته است به خصوص در رابطه با جمهوری اسلامی ایران و ما تجارب تلخی را در دهه‌های گذشته از اقدامات غیرمسؤولانه آن‌‌ها داریم.

قاسمی با اشاره به سفر باگدانف، نماینده ویژه پوتین در امور سوریه به تهران گفت: نماینده پوتین حامل پیام ایشان برای رهبران سیاسی ایران در پاسخ به تماس تلفنی اخیر روحانی با رییس‌جمهوری روسیه است.

نماینده ویژه پوتیم حامل پیام رییس‌جمهور این کشور برای رهبران سیاسی ایران بود

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: نماینده پوتین در امور سوریه و از مشاوران وی در سفر اخیرشان به تهران در سطوح عالی دیدارهایی داشتند. او همواره ارتباط مستقیم با مقامات کشورمان در سطوح عالی دارد و سفرشان در پاسخ به تماس تلفنی روحانی با پوتین بود و ایشان حامل پیام پوتین برای رهبران سیاسی ایران بودند. در دیدار با مقامات کشورمان مطالبی را در حوزه مسایل دو جانبه، منطقه و به ویژه سوریه مطرح کردند و پاسخ‌هایی دریافت شد. طبیعی است با توجه به رابطه راهبردی تهران، مسکو و تحولات منطقه این سفر‌ها وجود داشته باشد.

برجام پشتوانه بین‌المللی خیلی قوی دارد

سخنگوی وزارت خارجه در رابطه با برجام خاطرنشان کرد: برجام یک توافق دو جانبه نیست بلکه توافق بین‌المللی با حضور کشورهای مهم است و نیز مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفته است. برجام پشتوانه بین‌المللی خیلی قوی دارد و نقض آن به سادگی اتفاق نمی‌افتد. حاکمان آمریکا نیز نمی‌توانند به سمت نقض برجام حرکت کنند.

وی خاطر نشان کرد: من نسبت به این که برجام در مسیر واقعی خود قرار بگیرد و آمریکا از مسیر کنونی تمدید تحریم خارج شود خوش بین هستم. آمریکا این قدرت را ندارد که نقض برجام را به تنهایی انجام دهد. امیدواریم وضعیت در بحث برجام در مسیری قرار گیرد که به نفع جامعه جهانی و همگان باشد.

پیش قدم برای نقض برجام نخواهیم شد

او تأکید کرد: ما پیش قدم برای نقض برجام نخواهیم شد. اما اگر دیگران بخواهند در هر لحظه و شرایطی نقض برجام کنند ما دستمان باز است و همان‌طور که با تدبیر و دقت از ابتدا وارد مذاکره شدیم با همان میزان حساسیت و دقت پیش‌بینی‌های لازم برای هر گونه خلف وعده در نظر گرفته شده است و برای همه شرایط و به اندازه هر اقدامی واکنشی را در نظر گرفته‌ایم.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سؤال که آیا واکنش ایران به تمدید تحریم‌ها به افزایش تولیدات آب سنگین یا غنی‌سازی ۲۰ درصد می‌انجامد، گفت: در این رابطه باید از سخنگوی سازمان انرژی اتمی بپرسید. در عین حال واکنش ما در وهله نخست یک حرکت سیاسی و حقوقی است و اگر به نتیجه نرسیم به بسته‌هایی که از قبل در هر حوزه خاص خود پیش‌بینی شده می‌پردازیم.

قاسمی در پاسخ به سؤالی دیگر در رابطه با مذاکرات ایران و روسیه و احتمال درخواست مسکو برای استفاده مجدد از آسمان ایران برای انتقال جنگنده‌هایش به سوریه گفت: همکاری‌های ما با روسیه اساسی و عمیق است و در برخی حوزه‌ها به ویژه در منطقه منافع مشترک داریم. اما این‌که آن‌ها نیاز دارند مجدداً از فضای ما استفاده کنند بستگی به شرایط آینده دارد. در شرایط فعلی چنین درخواستی را منتفی می‌دانم. با این حال اگر در هر شرایطی نیاز به همکاری دو کشور باشد می‌توانیم با هماهنگی‌های لازم آن را انجام دهیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در رابطه با اظهارات یک نماینده مجلس مبنی بر تحویل سامانه S۳۰۰ گفت: همکاری‌های ما با روسیه روند رو به جلو و مثبتی را طی می‌کند و مشکلی اساسی میان ما وجود ندارد. در تعهداتی که دولت روسیه به ایران به ویژه در حوزه نظامی از جمله S۳۰۰ داشته است، با دقت و به‌طور منظم و با سرعت لازم روند رو به جلو است و روسیه به تعهداتش پایبند بوده است.

خبرنگاری از قاسمی در رابطه با ارتباط افزایش سهم تولیدات نفتی ایران در اوپک در تعامل و رایزنی با عربستان پرسید که وی پاسخ داد: آنچه در اوپک اتفاق افتاد نتیجه مقاومت مردم و تلاش همکارانمان در دولت و وزارت نفت بود. می‌توان این اتفاق را پیروزی دیپلماسی انرژی دانست و ما توانستیم سقف تولیدی خود را به قبل از تحریم‌های یک جانبه برسانیم. این موفقیت برای دولت و وزارت نفت است و جای تبریک دارد.

قاسمی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر این‌که آیا در رابطه با برجام تعامل و ارتباطی میان وزارت خارجه ایران با تیم مشاوران و سیاست خارجی ترامپ صورت گرفته است یا خیر؟ با تأکید بر این‌که هیچ ارتباطی میان ایران و تیم ترامپ تاکنون وجود نداشته است، گفت: دولت آمریکا از نظر ما هنوز تشکیل نشده و فرصت زیادی تا این که ترامپ به‌طور رسمی در کاخ سفید مستقر شود باقی است. ما جز برجام و موضوع هسته‌ای مذاکره‌ای با آمریکا نداشته و نخواهیم داشت. ما امیدواریم آمریکا از مسیری که طی هفته‌ای که گذشته به آن وارد شده است خارج شود؛ چرا که در غیراین صورت میراث شومی را به دولت بعدی منتقل می‌کند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ارتباط با انتخاب سفیر ایران در سوریه گفت: روند انتخاب سفرا برای چند کشور مراحل خود را طی می‌کند اما برای دو کشور تقریباً قطعی شده است و سایر کشور‌ها در اسرع وقت مشخص خواهند شد.

قاسمی در خصوص آخرین تحولات مربوط به بهبود روابط میان ایران و کانادا گفت: تحول خاصی در این رابطه اتفاق نیفتاده است. ما همچنین منتظریم برخی الزامات و تعهدات حقوقی محقق شود و بعید می‌دانیم این تحول در کوتاه مدت محقق شود. در عین حال ارتباطات و رایزنی‌‌ها میان دو طرف ادامه دارد. اما تحول ویژه‌ای که منجر به برداشته شدن یک گام رو به جلو در این رابطه باشد رخ نداده است.

 

وی در رابطه با موضع اروپا در مورد مصوبه سنای آمریکا در تمدید تحریم‌ها علیه ایران تأکید کرد: همان‌طور که مقامات اروپایی اعلام کردند آن‌ها هم منتظرند تا ببینند روند به چه سمتی می‌رود. به نظر می‌آید آن‌ها هم صبورانه تحولات را رصد می‌کنند.