کسب انرژی با بهایی سنگین!

کسب انرژی با بهایی سنگین! نوشابه انرژی‌زا نوشیدنی‌های انرژی‌زا برخلاف ظاهر رنگارنگ و جذاب خود می‌توانند از باطنی مضر برخوردار باشند. به گزارش ایسنا، عصر ایران نوشت: «مفهوم استفاده از نوشیدنی‌های انرژی‌زا در ظاهر بی‌ضرر به نظر می‌رسد. دریافت مقدار زیادی انرژی با نوشیدن مایعی که در قوطی‌هایی شبیه به دیگر نوشیدنی‌های گازدار ذخیره شده […]

کسب انرژی با بهایی سنگین!

نوشابه انرژی‌زا

نوشیدنی‌های انرژی‌زا برخلاف ظاهر رنگارنگ و جذاب خود می‌توانند از باطنی مضر برخوردار باشند.

به گزارش ایسنا، عصر ایران نوشت: «مفهوم استفاده از نوشیدنی‌های انرژی‌زا در ظاهر بی‌ضرر به نظر می‌رسد. دریافت مقدار زیادی انرژی با نوشیدن مایعی که در قوطی‌هایی شبیه به دیگر نوشیدنی‌های گازدار ذخیره شده است.

در ادامه نگاهی به مواد تشکیل‌دهنده بالقوه مضر و برخی از مشکلات سلامت مرتبط با مصرف بیش از اندازه نوشیدنی‌های انرژی‌زا خواهیم داشت.

کافیین

بخش قابل توجهی از انرژی که نوشیدنی‌های انرژی‌زا ارایه می‌کنند، با کافیین در ارتباط است. میزان کافیین موجود در نوشیدنی‌های انرژی‌زا می‌تواند متغیر باشد. (از ۸۴ میلی‌گرم تا ۳۵۷ میلی‌گرم با توجه به اندازه و شرکت تولید‌کننده)

بنا بر گزارش کلینیک مایو، مصرف روزانه ۴۰۰ میلی‌گرم کافیین برای بزرگسالان مشکلی ایجاد نمی‌کند اما زمانی که موضوع نوجوانان مطرح می‌شود، میزان توصیه شده دریافت کافیین روزانه در محدوده ۱۰۰ میلی‌گرم قرار دارد. ممکن است یک فرد روزانه چند نوشیدنی انرژی‌زا را جدا از نوشیدنی‌های کافیین‌دار دیگر مصرف کند و بر همین اساس خیلی راحت می‌توان از مرز توصیه شده برای مصرف کافیین در روز عبور کرد.

مصرف بیش از اندازه کافیین می‌تواند به افزایش ضربان قلب و فشار خون بالا منجر شود. افزون بر این، این ماده می‌تواند عوارض جانبی زیرا را در پی داشته باشد:

مشکلات خواب

عصبانیت

بی‌قراری

کج‌خلقی

ناراحتی معده

لرزش‌های عضلانی

کافیین برای افرادی که از مشکلات قلبی رنج می‌برند یا افرادی که داروهای خاص مصرف می‌کنند، می‌تواند مشکلات جدی به همراه داشته باشد.

قند

نوشیدنی‌های انرژی‌زا می‌توانند بین ۲۱ تا ۳۴ گرم قند داشته باشند. گاهی اوقات قند در قالب شربت ذرت فروکتوز بالا وجود دارد. افرادی که دو یا سه نوشیدنی انرژی‌زا در روز مصرف می‌کنند، می‌توانند ۴ تا ۶ برابر حداکثر میزان توصیه شده برای یک روز قند دریافت کنند. افراد جوانی که به‌طور مرتب نوشیدنی انرژی‌زا مصرف می‌کنند، احتمال بیش‌تری دارد با چاقی و مشکلات دندان مواجه شوند.

با گذشت زمان، مصرف زیاد نوشیدنی‌های انرژی‌زا می‌تواند ابتلا به دیابت نوع ۲ را نیز موجب شود.

فشار خون و بیماری قلبی

مصرف تنها یک قوطی نوشیدنی انرژی‌زا می‌تواند فشار خون و سطوح هورمون استرس را افزایش دهد. اگرچه این تغییرات کوتاه‌مدت هستند اما می‌توانند خطر بلندمدت ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهند.

مشکلات کبد

نوشیدنی‌های انرژی‌زا می‌توانند اثری چشمگیر بر سلامت کبد داشته باشند. مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۶ انجام شد، نشان داد که مصرف ۴ تا ۵ نوشیدنی انرژی‌زا در روز طی یک بازه زمانی ۳ هفته‌ای می‌تواند به تجمع نیاسین در کبد منجر شود و ابتلا به هپاتیت را به همراه داشته باشد. میزان بیش از اندازه نیاسین برای بدن خوب نیست. افزون بر هپاتیت، میزان بیش از اندازه نیاسین می‌تواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد.

در ژوئن ۲۰۱۶، پزشکان با زنی در دوون، انگلیس مواجه شدند که اندازه کبدش به لطف مصرف ۲۰ قوطی نوشیدنی انرژی‌زا در روز دو برابر اندازه عادی این اندام شده بود. هنگامی که پزشکان تصاویر MRI این زن را مشاهده کردند، به واسطه آسیب‌های وارده به کبد در ابتدا فکر کردند، به الکل اعتیاد داشته است.

با توجه به روند افزایشی محبوبیت نوشیدنی‌های انرژی‌زا طی سال‌های گذشته، مواد تشکیل‌دهنده آن‌ها با دقت بیش‌تری زیر نظر و آزمایش قرار گرفته‌اند که بسیاری از این مواد از شرایط ایمنی خوبی برخوردار نیستند؛ در شرایطی که مصرف متعادل این نوشیدنی‌‌ها نسبتاً بی‌خطر محسوب می‌شود اما مصرف مکرر طی بازه‌های زمانی طولانی می‌تواند با آسیب کبد مرتبط باشد.

تائورین

تائورین اسید آمینه‌ای است که در نوشیدنی‌های انرژی‌زا یافت می‌شود. برخی مطالعات پیشنهاد کرده‌اند که این اسید آمینه ممکن است به عملکرد ورزشکاران کمک کند. برخی مطالعات دیگر به این نکته اشاره داشته‌اند که تائورین در ترکیب با کافیین می‌تواند توانایی ذهنی را افزایش دهد. از آن جایی که این دو ماده آثار یکدیگر را تشدید می‌کنند، این امکان وجود دارد که مشکلات قلبی را به همراه داشته باشند.

جینسینگ

جینسینگ از جمله مکمل‌های گیاهی محبوب محسوب می‌شود زیرا باور بر این است که می‌تواند در درمان یا پیشگیری از بسیاری بیماری‌ها نقش داشته باشد. از این ماده برای کمک به کاهش استرس و خستگی و افزایش حافظه، انرژی و عملکرد ورزشی استفاده می‌شود. از جمله عوارض جانبی احتمالی مصرف بیش از اندازه جینسینگ می‌توان به ضربان قلب سریع، سردرد، مسایل مربوط به اشتها، تب، سرگیجه و بی‌خوابی اشاره کرد.

 

با این وجود برخی مطالعات نشان داده‌اند که میزان جینسینگ موجود در نوشیدنی‌های انرژی‌زا احتمالاً نه برای ایجاد مشکل و نه این‌که فایده‌ای به همراه داشته باشد، کافی نیست.