ادامه دیپورت افغانی‌های غیرمجاز از ایران

گروه اجتماعی- دیگر به هر کوی و برزنی که می‌رسی یک افغانی می‌بینی؛ مردمی خسته از حاکمان خود که راه ایران را به امید زندگی بهتر طی می‌کنند. ورود افغان‌ها به ایران دهه‌هاست که ادامه دارد و این در شرایطی که هزاران نفر از آنان نیز از کشورمان به مقصد کشورهای اروپایی خارج شده‌اند. اما […]

گروه اجتماعی- دیگر به هر کوی و برزنی که می‌رسی یک افغانی می‌بینی؛ مردمی خسته از حاکمان خود که راه ایران را به امید زندگی بهتر طی می‌کنند. ورود افغان‌ها به ایران دهه‌هاست که ادامه دارد و این در شرایطی که هزاران نفر از آنان نیز از کشورمان به مقصد کشورهای اروپایی خارج شده‌اند. اما هستند تعداد کثیری از افغانی‌هایی که ایران را به موطن خود تبدیل کرده، همسر اختیار کرده و دهه‌هاست که در کشورمان زندگی می‌کنند. اکنون در بسیاری از مشاغل که نگاه کنی، یک فرد یا چند فرد افغانی را می‌بینی که در حال کار کردن هستند. آمار دقیقی درباره افغان‌های ساکن ایران وجود ندارد. مسئولین دولت سابق افغانستان جمعیت آن‌ها را ۲٫۵ میلیون نفر اعلام کرده‌اند!

مشکلات زندگی افغان‌ها در ایران

بی‌شک زندگی افغان‌ها در کشورمان با مشکلات بسیاری همراه است؛ در همین رابطه، آرش نصراصفهانی؛ جامعه‌شناس و معاون امور اجتماعی، چنین می‌گوید: کسانی در ایران به دنیا آمده‌اند و بزرگ شده‌اند و تمام مراحل جامعه‌پذیری را در جامعه ایران طی کرده‌اند. بسیاری از آن‌ها هیچ تجربه مستقیمی از افغانستان ندارند و بیش از آنکه تحت‌تأثیر موطن پدری خود باشند به جامعه محلی و ایران متعلقند. اما این افراد با آنکه خواهان به رسمیت شناخته شدن توسط جامعه ایرانی به‌عنوان عضوی از جامعه هستند، همواره طرد شده و بیگانه خوانده می‌شوند. جامعه ایران همواره افغانستان و افغانستانی را دیگر فرومرتبه خود تصور می‌کند و این در نحوه تعامل ما با پناهندگان نیز خود را نشان می‌دهد. نه‌تنها قوانین ما به نحوی تنظیم شده که مانع از ادغام اجتماعی افغانستانی‌‌ها در ایران شود، بلکه رفتار بخشی از مردم در کوچه و خیابان نیز مبتنی‌ بر همین نگاه بالا به پایین جامعه ایرانی به افغانستان و افغانستانی است.

اخراج افغان‌ها از ایران

چندی پیش نیز تصاویری از هجوم روزانه هزاران افغان به کشورمان منتشر شد؛ مردمی خسته از طالبان که مجبور به ترک کشور خود شده‌اند؛ این تصاویر باعث ایجاد نگرانی‌های گسترده‌ای شده بود و به همین دلیل واکنش مسئولان را در پی داشته و آنان در پی بازگرداندن افغان‌ها به کشورشان هستند. در تازه‌‌ترین گزارش رسانه‌های افغان، این رسانه‌ها به نقل از مسئولان طالبان اعلام کردند: از ابتدای سال ۱۴۰۲، ۳۵۰ هزار افغان از ایران به افغانستان بازگشته‌اند که ۱۶۰ هزار تن از آن‌‌ها اخراج و رد مرز شده‌اند.

چند روز پیش نیز وزیر کشور از ادامه عزم ایران برای بازگرداندن افغان به کشورشان، گفت: در جریان دومین سفر رئیس‌جمهور و هیئت دولت به استان البرز در بازدید از قرارگاه بازگشت مهاجران و اتباع غیرمجاز بیگانه، افزود: امکان ماندگاری و ارائه خدمات به اتباع بیگانه غیرمجاز وجود ندارد. وزیر کشور، گفت: مهاجرانی که به شکل غیرقانونی وارد جمهوری اسلامی ایران شده‌اند برادران ما هستند، اما باید مطابق قانون به کشور خود بازگردند. مهاجران خارجی غیرمجاز شناسایی و پس از حضور در اردوگاه‌هایی که برای بازگشت در نظر گرفته شده، به موطن خود بازگردانده خواهند شد. به گفته وزیر کشور، با مهاجران خارجی غیرمجاز علی‌رغم اینکه به شکل غیرقانونی وارد مرزهای جمهوری اسلامی ایران شده‌اند با کرامت رفتار می‌شود و این افراد پس از طی فرآیندهای پیش‌بینی شده به وطن خود بازمی‌گردند.