نامه‌ای که ورق را برگرداند

همسان‌سازی حقوق بازنشستگان کلیات بودجه ۱۴۰۳ را کله‌پا کرد!  

گروه اقتصادی- بودجه سال آینده تقدیم مجلس شد؛ بودجه‌ای که همچون بودجه سال‌های قبل با انتقادهایی مواجه شد. مهم‌ترین انتقاد کارشناسان نیز به افزایش ۵۰ درصدی مالیات بود؛ رقمی که به گفته کارشناسان با توجه به وضعیت رکود اقتصادی فعلی، فشار بیشتری را به کسبه و بازار وارد می‌کند که این امر می‌تواند تبعات جدی […]

گروه اقتصادی- بودجه سال آینده تقدیم مجلس شد؛ بودجه‌ای که همچون بودجه سال‌های قبل با انتقادهایی مواجه شد. مهم‌ترین انتقاد کارشناسان نیز به افزایش ۵۰ درصدی مالیات بود؛ رقمی که به گفته کارشناسان با توجه به وضعیت رکود اقتصادی فعلی، فشار بیشتری را به کسبه و بازار وارد می‌کند که این امر می‌تواند تبعات جدی را برای آینده کشور در پی داشته باشد. مطلب مهم دیگری که در بودجه وجود داشت، عدم تعیین‌تکلیف همسان‌سازی بازنشستگان بود؛ طی سال‌های گذشته بار‌ها بازنشستگان با تجمعات خود خواستار برابری دریافت حقوق خود شده بودند و نمایندگان مجلس نیز طرحی را برای بیان این وضعیت به دولت ارائه کرده بودند؛ دولت اما در بودجه سال آینده رقم بسیار ناچیزی را برای همسان‌سازی در نظر داشت که مطمئناً نمی‌توانست مشکلات بازنشستگان را مرتع کند. البته موارد دیگری هم در بودجه وجود دارد که می‌تواند پاشنه‌آشیل اقتصادی دولت باشد؛ از داستان افزایش فروش نفت گرفته تا کسری بودجه!

مالیات به جای نفت

افزایش وصول مالیات تا سقف ۵۰ درصد از عجایب لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ است و در مقابل افزایش حدود ۱۸درصد حقوق‌‌ها نیز از دیگر مواردی است که منجر به حواشی بسیار شده است. مشکل اینجاست که نه درآمد‌های این بودجه وصول خواهند شد و نه هزینه‌های آن به همین مقدار می‌ماند. درآمد‌‌ها وصول نمی‌شود؛ چون بهبود مالیات باید با بهبود اقتصادی همراه باشد و با توجه به ناپایداری سیاست خارجی کشور بعید است که مجموعه درآمد‌های بودجه مشمول ریسک بالا نشوند. ولی افزایش ۱۸درصدی حقوق‌‌ها یعنی عقبگرد حداقل ۱۵ درصدی سطح زندگی کارمندان نسبت به سال ۱۴۰۲، زیرا بعید است تورم ۱۴۰۲ از ۳۵ درصد کمتر شود و با توجه به اینکه این وضعیت افزایش دستمزد‌‌ها به میزان کمتر از تورم، در سال ۱۴۰۲ نیز رخ داد، پس احتمالاً کاهش سطح زندگی مردم در سال آینده، نسبت به سال ۱۴۰۱ به حدود ۳۵ تا ۴۰درصد خواهد رسید. این وضع قطعاً روند غیرقابل‌ تحملی را برای مردم به همراه خواهد شد.

همسان‌سازی حقوق بازنشستگان

داود منظور؛ رئیس سازمان برنامه ‌و بودجه در نامه‌ای به شورای‌نگهبان در مورد نپذیرفتن بار مالی متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در برنامه هفتم توسعه، هشدار داد. این امر باعث شد که داستان رأی ناپلئونی برای کلیات لایحه بودجه تغییر کند و صحن علنی مجلس به آن رأی منفی بدهد. در همین رابطه، هفته پیش حمیدرضا حاجی‌بابایی؛ در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و در دفاع از کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ بیان کرد: ما هم در گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و هم در گزارش کمیسیون تلفیق ایرادات مربوط به بودجه را احصاء کردیم. این اشکالات وجود دارد و اکنون نیز ارائه شده است همان‌طوری که رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید داشتند مجلس به بحث متناسب‌سازی و همسان‌سازی حقوق بازنشستگان با تمام قوا تأکید داشته و قول شرف گرفته است. اکنون نیز اعلام می‌کنم بودجه‌ای که همسان‌سازی و متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در آن دیده نشده باشد از در این مجلس بیرون نمی‌رود. شنبه هفته جاری نیز حجت‌الاسلام احد آزادی‌خواه؛ عضو هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۳ مهم‌‌ترین دلیل رد کلیات لایحه بودجه را عدم توجه به اجرای مصوبه مجلس در متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان دانست. ۵٫۲ میلیون بازنشسته لشکری و کشوری در کشور داریم که منتظر اجرای مصوبه مجلس در برنامه هفتم درباره متناسب‌سازی حقوق هستند و چنین چیزی در لایحه بودجه دیده نشده بود. از نظر دولت اجرای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان منابع نیاز دارد اما از نظر ما منابع مورد نیاز متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در سال اول اجرای برنامه هفتم یعنی بودجه سال آینده، ۵۰ همت است. آزادی‌خواه؛ بیان کرد: با همین دیدگاه، دولت نامه‌ای به شورای نگهبان درباره مصوبه مجلس در برنامه هفتم مربوط به متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان نوشته و این مصوبه را دارای بار مالی دانسته است.