آینده حیات وحش در دستان ماست

  در روز ۲۰ دسامبر سال ۲۰۱۳ میلادی در شصت‌وهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، به منظور یادآوری اهمیت وجود بسیاری از گونه‌های زیبای جانوری و گیاهی و همچنین افزایش سطح آگاهی مردم در رابطه با پیامدهای مثبت و ضروری حفاظت از این گونه‌ها، روز سوم مارس به عنوان روز جهانی حیات وحش نام […]

 

در روز ۲۰ دسامبر سال ۲۰۱۳ میلادی در شصت‌وهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، به منظور یادآوری اهمیت وجود بسیاری از گونه‌های زیبای جانوری و گیاهی و همچنین افزایش سطح آگاهی مردم در رابطه با پیامدهای مثبت و ضروری حفاظت از این گونه‌ها، روز سوم مارس به عنوان روز جهانی حیات وحش نام گذاری شد.

 روز جهانی حیات وحش یک فرصت برای یادآوری ضرورت مبارزه با جرایم علیه حیات وحش است که پیامدهای اقتصادی، زیست‌محیطی و اجتماعی بسیار مضری برای جوامع بشری دارند.

عبارت «آینده حیات وحش در دستان ماست»، به عنوان شعار روز جهانی حیات وحش در سال ۲۰۱۶ انتخاب شده است. در کشورهای آسیایی و آفریقایی، تمرکز این شعار بر حفظ بقای فیل‌ها است و شعار این روز به صورت «آینده فیل‌ها در دستان ماست» بیان می‌شود. سایر کشورهای جهان نیز می‌توانند گونه‌های جانوری موردنظر خود را در قالب این شعار حفاظت کنند.

امروزه حیات وحش جهان، با چالش‌های متعددی روبه رو است. به عنوان مهم‌ترین این چالش‌ها می‌توان به توسعه کشاورزی و شهرنشینی، چرای بیش از حد دام، از بین رفتن سکونتگاه، شکار غیرقانونی و قاچاق گونه‌های جانوری و گیاهی توسط گروه‌ها و سازمان‌های مجرم بین‌المللی اشاره کرد. فیل‌ها، پنگوئن‌ها، کرگدن‌ها، کوسه‌ها، ببر‌ها و گونه‌های بسیار نادری از درختان، تنها نمونه‌هایی از جانوران در معرض انقراض هستند که هرروز شاهد شکار غیرمجاز و قاچاق آن‌ها در سراسر جهان هستیم؛ به گونه‌ای که تنها بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ میلادی، بیش از ۱۰۰ هزار فیل به‌طور غیرقانونی شکار شدند تا عاج آن‌ها به قیمت ۱۱۰۰ دلار به ازای هر کیلوگرم به فروش برسد.

علاوه بر این، تغییرات آب و هوایی سال‌های اخیر با از بین بردن منابع طبیعی، یک تهدید جدی برای بقای گونه‌های جانوری و گیاهی محسوب می‌شود.

۱۰ راهکار ساده برای مقابله با خطرات مذکور:

۱- از رسانه‌های عمومی و اجتماعی برای انتشار شعار امسال استفاده کنید: «آینده حیات وحش در دستان ماست»

۲- به نزدیک‌‌ترین پارک ملی، آکواریوم، پناهگاه حیات وحش، موزه یا باغ ملی بروید تا عجیب‌‌ترین و زیبا‌ترین جانوران و گیاهان زمین را از نزدیک ببینید.

۳- در رابطه با روز جهانی حیات وحش، یک کمپین جدید محلی راه‌اندازی کنید.

۴- در مدارس و دانشگاه‌ها، با دوستان و آشنایان درباره اهمیت حفظ گیاهان و جانوران وحشی صحبت کنید.

۵- از رژیم غذایی گیاهی استفاده کنید. تغییر رژیم غذایی یک نفر از رژیم‌های غذایی گوشتی به گیاهی، موجب کاهش ۱٫۴۸۴ تن دی اکسید کربن و گازهای گلخانه‌ای در هر سال می‌شود. برای مقایسه باید گفت حتی با تبدیل اتومبیل بنزینی به یک اتومبیل هیبریدی نیز نمی‌توان تا این حد تولید گازهای گلخانه‌ای را کاهش داد.

۶- یک نمایشگاه عکس از حیات وحش برگزار کنید و درآمد حاصل از آن را به سازمان‌های فعال در این حوزه بدهید.

۷- از خرید پوست و خز حیوانات و البسه تولید شد با استفاده از آن خودداری کنید.

۹- در یک سازمان حامی محیط‌زیست و حیات وحش عضو شوید و در اجرای یک پروژه محلی حفاظت از حیات وحش همکاری کنید.

 

۱۰- از خرید کالاهایی که با استفاده از پوست یا اجزای بدن حیوانات وحشی و گونه‌های در معرض خطر ساخته شده‌اند، خودداری کنید.