دوراهی تغییر تعطیلات رسمی در کشور؛ پنجشنبه یا شنبه؟

مرضیه نیکخواه ـ تعطیلات آخر هفته، تعطیلات مهمی است که متأسفانه در کشورمان آن طور که شاید جدی گرفته نشده است. در واقع اکثر کشورهای جهان تعطیلات هفتگی دو روزه دارند اما در کشورمان تنها یک روز تعطیلی رسمی در هفته وجود دارد. همچنین با توجه به اهمیت روز جمعه در کشورهای با جمعیت غالب […]

مرضیه نیکخواه ـ تعطیلات آخر هفته، تعطیلات مهمی است که متأسفانه در کشورمان آن طور که شاید جدی گرفته نشده است. در واقع اکثر کشورهای جهان تعطیلات هفتگی دو روزه دارند اما در کشورمان تنها یک روز تعطیلی رسمی در هفته وجود دارد. همچنین با توجه به اهمیت روز جمعه در کشورهای با جمعیت غالب مسلمان، در همه این کشور‌ها به جز لبنان و پاکستان جمعه روز تعطیل محسوب می‌شود. مثلاً در لبنان روزهای شنبه و یکشنبه تعطیلات هفتگی را تشکیل می‌دهند و در پاکستان، هر هفته تنها یک روز تعطیل یعنی روز یکشنبه را دارد. پاکستان و ایران تنها کشورهایی در بین کشورهای مسلمان هستند که تنها یک روز تعطیل در هفته دارند. با این حال، بررسی‌‌ها نشان می‌دهد که در اکثر قریب به اتفاق کشورهای مسلمان، روزهای تعطیل شامل روزهای جمعه و شنبه است. این در حالی است که به نظر می‌رسد در سال‌های گذشته مسیر تصمیم‌گیری در کشور به‌گونه‌ای بوده که روز «پنجشنبه» در کنار جمعه، به‌عنوان دومین روز تعطیل در هفته تعیین شود. امری که در مغایرت با مسیر طی شده در اغلب کشورهای مسلمان نیز قرار دارد. تعطیلی روز جمعه در کشورمان باعث شده تا بسیاری از بخش‌های حیاتی کشور از جمله تجارت تنها چهار روز در هفته با دیگر نقاط جهان ارتباط داشته باشند-تازه اگر پنجشنبه را هم روز کاری قلمداد کنیم! – این امر باعث شده تا کشورمان بیش از نیمی از هر هفته را بدون ارتباط با جهان سپری کند!

چالش دولت و مجلس بر سر روزهای تعطیل

همین موضوع باعث شده تا بار‌ها بحث تغییر تعطیلات رسمی در کشورمان مطرح شود. ظاهراً دولت و مجلس فعلی به تغییر تعطیلات رسمی آخر هفته بیش از دول و مجالس پیشین نزدیک هستند. پیشنهاد تعطیلی شنبه‌ها به جای تعطیلی پنجشنبه‌ها در کمیسیون اجتماعی مجلس تصویب شده است اما حالا دولت با تعطیلی شنبه‌ها مخالف است. دولت درصدد تعطیلی پنجشنبه‌ها به جای تعطیلی شنبه‌ها است، اما نمایندگان مجلس با تعطیلی شنبه‌ها موافق هستند. در صورت تعطیلی شنبه‌ها، یک روز از تعطیلات ما هماهنگ با الگوی جهانی است و با تعطیلی شنبه‌ها، ارتباطات تجاری ما برای چهار روز با بازارهای جهانی قطع نمی‌شود؛ با مخالفت‌های فراوان برای تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه، ظاهراً دولت قصد جدی برای اجرایی کردن این تصمیم دارد. دولت و مجلس ظاهراً به این تشخیص رسیده‌اند که تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه را اجرایی کنند. تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه، مراوده‌های بانک‌های داخلی با سیستم بانک جهانی را بیشتر می‌کند، از نظر کارشناسان این تعطیلی تصمیمی است که به نفع مناسبات اقتصادی ایران خواهد بود.

بعضی‌ها تعطیلی شنبه را دینی نمی‌دانند!

در همین رابطه، علی‌اصغر عنابستانی؛ عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، چنین می‌گوید: کمیسیون اجتماعی مجلس درخصوص تعطیلی جمعه و شنبه یا پنجشنبه و جمعه، اختیار را به دولت واگذار کرده است. حال‌ آنکه تجار تأکید دارند با تعطیلی پنجشنبه شاهد گسست بیشتر روابط اقتصادی با دنیا خواهیم ‌بود؛ ولی تعطیلی شنبه، عدم هماهنگی تعطیلات با دیگر کشور‌ها را به حداقل خواهد رساند. براساس آنچه من از دوستان و همکاران شنیده‌ام مخالفان تعطیلی روز شنبه از جنس اعتقادی و مذهبی هستند و می‌گویند که شنبه و یکشنبه روز تعطیلی یهودیان و مسیحیان است. رشیدی‌کوچی؛ با اشاره به روزهای تعطیل آخر هفته در کشورهای مسلمان منطقه، اظهار کرد: اگر نگاه متعالی اقتصادی، مذهبی، دینی و اجتماعی داشته باشیم تعطیلی جمعه و شنبه بسیار بهتر از تعطیلی پنجشنبه و جمعه است. کشورهای حاشیه خلیج‌فارس روز جمعه و شنبه تعطیل هستند، اما شاید از نظر برخی از دوستان این کشور‌ها مسلمان نیستند! ابوالفضل ابوترابی؛ عضو کمیسیون شورا‌ها و امور داخلی مجلس نیز در گفتگو با پارلمانی خبرگزاری تسنیم، درباره آخرین وضعیت ساماندهی تعطیلات آخر هفته، اظهار کرد: قرار بود در جریان بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه کل کشور افزایش تعطیلات آخر هفته را در این لایحه بگنجانیم اما این موضوع در کمیسیون تلفیق برنامه هفتم رأی نیاورد. ابوترابی؛ با بیان اینکه برای اولویت بررسی لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته امضای جمع‌شده، گفت: در حال‌حاضر حدود ۱۵ طرح و لایحه با اولویت در نوبت رسیدگی در جلسه علنی قرار دارد. لذا احتمال دارد بررسی آن به مجلس یازدهم نرسد.