لزوم ورود سرمایه شرکت‌های صاحب دانش در مناقصات معدنی

هاشمی‌رفسنجانی خواستار شد لزوم ورود سرمایه شرکت‌های صاحب دانش در مناقصات معدنی جلوی خام فروشی مواد معدنی باید گرفته شود  محمدقره‌داغلی- رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر وجود زمینه مناسب برای سرمایه‌گذاری خارجی در بخش معادن کشور، گفت: باید مانع خام فروشی مواد معدنی شویم. به گزارش مناقصه‌مزایده، آیت‌ا…هاشمی‌رفسنجانی در دومین اجلاس بین‌المللی […]

هاشمی‌رفسنجانی خواستار شد

لزوم ورود سرمایه شرکت‌های صاحب دانش در مناقصات معدنی

جلوی خام فروشی مواد معدنی باید گرفته شود

 محمدقره‌داغلی- رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر وجود زمینه مناسب برای سرمایه‌گذاری خارجی در بخش معادن کشور، گفت: باید مانع خام فروشی مواد معدنی شویم.

به گزارش مناقصه‌مزایده، آیت‌ا…هاشمی‌رفسنجانی در دومین اجلاس بین‌المللی معدن و صنایع معدنی با اشاره به این‌که ایران جزو کشورهایی است که کلکسیونی از همه معادن را در خود جای داده است، گفت: ما نباید فقط به خام‌فروشی بپردازیم بلکه باید صنایع معدنی ایجاد شده و ارزش افزوده در این بخش ایجاد کنیم.

وی با اشاره به این‌که میدان برای سرمایه‌گذاران باز است، افزود: البته محدودیت‌هایی را داشتیم که خوشبختانه الان برداشته شده است و ما به دنبال این هستیم که به اهداف بخش معدن در سند چشم‌انداز دست یابیم.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به این‌که یکی از بندهای سند چشم‌انداز، تقویت خلاقیت و ابتکار و دستیابی به فناوری‌های نوین است، گفت: ارتقای سطح آموزش و تربیت نیروی انسانی و تعمیق پژوهش و گسترش زمین‌شناسی برای بهره‌برداری مناسب از ذخایر معدنی، از اهدافی است که کشور باید به آن دست پیدا کند.

وی موضوع بعدی را ارتقای سهم معدن و صنایع معدنی در تولید ناخالص ملی دانست و گفت: سهم ما هم‌اکنون بسیار کم است و میدان برای سرمایه‌گذاران باز خواهد بود تا در این بخش سرمایه‌گذاری کرده و به حد مطلوب برسیم.

هاشمی رفسنجانی با بیان این‌که اولویت در این بخش باید تأمین مواد مورد نیاز صنایع داخلی باشد، گفت: صادرات مواد معدنی فرآوری شده، سیاستی است که ما بر آن تأکید داریم و اولویت ما، فرآوری مواد معدنی است.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به این‌که برای سرمایه‌گذاران خارجی، فرآوری در ایران ارزان‌تر از سایرکشور‌ها تمام می‌شود، گفت: ما در سراسر کشور گاز و برق به اندازه کافی داریم. همچنین نیروی ارزان کار نسبت به خیلی از کشورهای پیشرفته در ایران وجود دارد.

وی با اشاره به وجود نیروهای تحصیلکرده جوان در کشور گفت: به دلیل توسعه سریع سیستم‌های آموزشی، افراد تحصیلکرده افزایش یافته‌اند اما با معضل بیکاری روبرو هستیم. همچنین امنیت در کشور ما به نسبت سایر کشورهای منطقه بی‌نظیر است.

هاشمی رفسنجانی ادامه داد: مقرراتی را برای همکاری در سطح بین‌المللی وضع کرده‌ایم و تسهیلات زیادی را در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌دهیم.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به راه‌اندازی کریدور شمال‌-جنوب و شرق-‌غرب گفت: این کریدور‌ها می‌تواند مسیر حمل کالا و نیرو باشد.

وی با اشاره به این‌که برخی تخصص‌ها هنوز در کشور در بخش اکتشاف وجود ندارد، گفت: شرکت‌های با دانش بالاتر می‌توانند در مناقصات شرکت کرده و به سرمایه‌گذاری در بخش معادن ایران ورود پیدا کنند.

هاشمی رفسنجانی با بیان این‌که استفاده از موقعیت ویژه زمین‌شناسی، گسترش همکاری‌های بین‌المللی فنی و اقتصادی از جمله اهداف سند چشم‌انداز است، گفت: یکی از مزیت‌های ایران، نزدیکی به دریا است که حمل و نقل ارزان با آب فراوان در اختیار معادن قرار دارد؛ به خصوص آن‌که بیش‌تر معادن نفت و گاز در جنوب کشور ما قرار دارند.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: در طول دو هزار کیلومتر از کشور ما از خرمشهر تا مرز شرقی ما در کشور پاکستان لوله‌کشی گاز شده است و بنادر زیادی در این مسیر قرار دارند. همچنین اکثر زمین‌ها هنوز به اشغال درنیامده و شرایط بسیار خوبی برای سرمایه‌گذاران وجود دارد.

هاشمی رفسنجانی با بیان این‌که یکی از مهم‌ترین منابع ما گاز و نفت است، اظهار داشت: هزاران محصول زیرمجموعه صنعتی گاز است که بازار مناسبی در دنیا دارد و در طول دو هزار کیلومتر از سرزمین ما، همه چیز آماده سرمایه‌گذاری است.

وی وجود کریدورهای شمال‌-‌جنوب و شرق‌-غرب، فرودگاه‌ها و نزدیکی به بازارهای مصرف اشاره کرد و افزود: قطران، یک نوع نفت است که در کشور ما این محصول هم وجود دارد و محصولات زیادی از آن به دست می‌آید.

هاشمی رفسنجانی با تأکید بر این‌که میدان برای داخلی‌‌ها هم باز است، گفت: در دولت یازدهم با پشتیبانی نیروهای کیفی و تحصیلکرده، زمینه برای سرمایه‌گذاری خارجی فراهم شده است.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، توسعه اکتشاف را از اولویت‌ها دانست و افزود: بخش خصوصی در اولویت قرار دارد و ما نمی‌خواهیم که دولت در تمامی امور وارد شود.

وی با اشاره به اهمیت حفاظت از محیط‌زیست گفت: این توافقنامه که در سطح بین‌المللی به امضا رسیده، ایران هم جزو آن است. البته کشوری مانند آمریکا که تاکنون حاضر نبوده عضو این پیمان شود هم در نهایت مجبور به پذیرش آن شده است.

هاشمی رفسنجانی ادامه داد: البته نمی‌دانیم رییس‌جمهور جدید این کشور که ناشناخته بوده و می‌گویند پوپولیستی است، چه موضعی را در قبال محیط‌زیست خواهد داشت اما آمریکا و چین که بیش‌ترین آلودگی را در دنیا ایجاد می‌کنند، لازم است تا این تعهدات را بپذیرند و کشور ایران به دلیل عقاید دینی، تأکید زیادی بر مسأله محیط‌زیست و حفظ سلامت محیط دارد.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در حال حاضر اساتید دانشگاه آزاد در حال بررسی خاک‌هایی هستند که توسط باد‌ها جابه‌جا می‌شوند و می‌خواهند از طریق بیولوژیک جلوی ورود گرد و غبار را بگیرند.

وی افزود: انتظار ما از این جمع حاضر این است که یک تحول را در بخش معدن ایجاد کنند و تعامل زیادی را در سراسر دنیا در این حوزه داشته باشیم.

گام جدید برای روان شدن سرمایه‌گذاری در بخش معادن

در ادامه این مراسم محمدرضانعمت‌زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: با اصلاحیه‌ای که اخیراً در قانون معادن به دولت ارایه شده است، برخی محدودیت‌های اندک هم برای سرمایه‌گذاران در بخش معدن برداشته خواهد شد.

وی به شرایط جدید اقتصاد ایران اشاره کرد و گفت: با بهبود شرایط بین‌المللی، از سرمایه‌گذاران برای حضور در بخش‌های اکتشاف، مهندسی و بهره‌برداری معدن دعوت به مذاکره و همکاری می‌کنیم.

وی با اشاره به ظرفیت‌های ایجاد شده در صنایع پایین دستی فولاد از متوقف شدن واردات مقاطع فولادی خبر داد و افزود: طی ۸ ماه گذشته بیش از ۶ میلیون تن فولاد به خارج کشور صادر شده و برنامه این است که تا پایان امسال میزان صادرات فولاد به ۹ میلیون تن برسد.

نعمت‌زاده تکمیل زنجیره تولید را بسیار مهم خواند و گفت: طی ۱۰ سال گذشته صادرات سنگ‌آهن خام ۵ میلیون تن بوده اما طی همین مدت ۳۰ میلیارد دلار برای واردات فولاد هزینه شده است و به همین دلیل به‌طور جدی به دنبال تکمیل زنجیره تولید هستیم.

وی افزود: با تکمیل زنجیره تولید طی سال‌های اخیر از موانعی بر سر خام فروشی و ظرفیت‌های زیادی در بخش واحدهای کنسانتره و گندله ایجاد شده است.

وزیر صنعت، معدن و تجارت با ارایه آمار اظهار کرد: ظرفیت تولید کنسانتره سنگ آهن ۲۸ میلیون تن بود که طی ۳٫۵ سال اخیر با تلاش‌های انجام شده، ۱۶ میلیون تن به این ظرفیت افزوده شده و سال آینده هم ۴ میلیون تن دیگر به ظرفیت تولید این بخش اضافه خواهد شد.

نعمت‌زاده گفت: همچنین ظرفیت گندله ۲۱٫۵ میلیون تن بود که طی ۳٫۵ سال اخیر ۸ میلیون تن به آن اضافه شد و قرار است در سال بعد هم ۱۶ میلیون تن دیگر به ظرفیت تولید آن افزوده شود. همچنین در بخش آهن اسفنجی ۱۸٫۷ میلیون تن ظرفیت تولید داشتیم که در دولت یازدهم ۶٫۵ میلیون تن به آن افزوده شده و ۹٫۵ میلیون تن هم برای سال آینده پیش‌بینی شده که امیدواریم تا قبل از چشم‌انداز به ظرفیت ۵۵ میلیون تن فولاد برسیم.

وی افزود: زنجیره بخش معدن و صنعت تکمیل نیست که دلیل آن خام‌فروشی در سال‌های گذشته بوده اما در برنامه ششم و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بر ایجاد ارزش افزوده تأکید شده است.

نعمت‌زاده با اشاره به وجود ۴۸ میلیارد تن ذخایر قطعی معدنی در کشور اظهار کرد: در گذشته اکتشافات سطحی انجام شده اما اکنون با برنامه‌های ژئوفیزیکی که در حال انجام است، ذخایر جدیدی در حال اکتشاف است. در این میان در حالی که ۲٫۸ میلیارد تن ذخیره قطعی سنگ‌آهن داشتیم، اخیراً ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تن دیگر به آن اضافه شده است.

وی تصریح کرد: برنامه داریم سالانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار کیلومتر مربع مورد مطالعه قرار دهیم تا در برنامه چشم انداز معادن بیش‌تری شناخته شود و در اختیار سرمایه‌گذاران قرار گیرد.

نعمت‌زاده ادامه داد: در زمینه اکتشاف، اغلب سرزمین ایران در اختیار سازمان زمین‌شناسی بود که به دلیل کمبود بودجه، کار با سرعت کمی پیش می‌رفت اما ۱۱۷ پهنه اکتشافی به مساحت ۴۰۰ هزار کیلومترمربع را آزاد کردیم که تا امروز ۳۰۰ هزار کیلومتر مربع آن آزاد شده و بخش عمده‌ای از آن توسط ایمیدرو در استان‌های مختلف در حال انجام است.

 

وی اضافه کرد: همچنین پس از سال‌ها، با سازمان انرژی اتمی توافق شد تا مکان‌هایی را که به دلایلی برای فعالیت‌های اکتشافی متوقف بود، به صورت مشترک بین ایمیدرو و سازمان انرژی اتمی انجام شود که حدود ۱۰۰ هزار کیلومتر از آن مناطق دارای ذخایر امیدوارکننده است.