ضرورت ورود اداره تعاون استان‌ها به تعطیلی پروژه‌های پر‌خطر

در حضور رؤسای نظام مهندسی مطرح شد ضرورت ورود اداره تعاون استان‌ها به تعطیلی پروژه‌های پر‌خطر در حال حاضر مباحث ایمنی حلقه گمشده ساخت‌وساز کشور است و با وجود آگاهی همه متولیان سطوح مختلف ساخت‌وساز این حلقه همچنان نادیده گرفته می‌شود و به نظر می‌رسد در مورد اهمیت آن به‌هیچ‌عنوان فرهنگ‌سازی نشده است. به گزارش […]

در حضور رؤسای نظام مهندسی مطرح شد

ضرورت ورود اداره تعاون استان‌ها به تعطیلی پروژه‌های پر‌خطر

در حال حاضر مباحث ایمنی حلقه گمشده ساخت‌وساز کشور است و با وجود آگاهی همه متولیان سطوح مختلف ساخت‌وساز این حلقه همچنان نادیده گرفته می‌شود و به نظر می‌رسد در مورد اهمیت آن به‌هیچ‌عنوان فرهنگ‌سازی نشده است.

به گزارش صما در حالی طی دهه اخیر شاهد رونق ساخت‌وساز‌ها در کلان‌شهر‌ها هستیم که گفته می‌شود در بحث کیفیت سازه‌ها موفقیتی نداشتیم؛ به عقیده کارشناسان آنچه باعث کاهش کیفیت ساخت‌وساز‌ها شده بی‌توجهی دستگاه‌های متولی در صدور مجوز و نظارت بر ساخت و ساز‌ها است. در شرایطی که شهرداری و سازمان نظام‌مهندسی به‌عنوان متولیان صدور مجوز و نظارت بر کیفیت ساخت‌وساز‌ها هستند اما هنوز مشخص نیست که در خصوص کیفیت پایین ساخت‌وساز‌ها کدام مجموعه باید پاسخگو باشد این در حالی است که خطراتی همچون زلزله تهدیدی جدی برای تهران و سایر شهرهای کشور محسوب می‌شود.

بسیاری از ساخت‌وساز‌ها در غیاب مهندس ایمنی ساخته می‌شود

رییس نظام‌مهندسی استان فارس با بیان این‌که براساس مقررات ملی ساختمان رعایت ایمنی از اهمیت والایی برخوردار است، گفت: قانون‌گذار رعایت این موارد را اجباری دانسته و در رعایت آن از کلمه اختیاری استفاده نکرده است.

به گزارش صما، غلامرضا نامورچی گفت: متأسفانه جایگاه مهندس ایمنی در ساختمان‌های بالایی ۳۰۰۰ متر جدی قلمداد نمی‌شود و بسیاری از این ساخت‌وساز‌ها بدون حضور این مهندسان انجام می‌شود.

وی گفت: اگرچه قانون‌گذار کارفرمایان بالای ۳۰۰۰ متر را ملزم به استفاده از مهندس ایمنی کرده است اما به علت عدم وجود نظارت‌های دقیق این مورد در کشور عملیاتی نمی‌شود.

نامورچی در ادامه با بیان این‌که قانون‌گذار وجود مهندس ایمنی برای متراژ بالا و وجود مهندسان مجری برای متراژ پایین را اجباری کرده است، گفت: اگر کم‌کاری‌هایی در این موارد دیده می‌شود از نبود قانون و نبود مهندسان ایمنی نشأت نمی‌گیرد بلکه در این مورد مقصر اصلی کارفرما، ناظرین و… هستند.

رییس نظام‌مهندسی استان فارس گفت: در حال حاضر مباحث ایمنی حلقه گمشده ساخت‌وساز کشور است و باوجود آگاهی همه متولیان سطوح مختلف ساخت‌وساز این حلقه همچنان نادیده گرفته می‌شود و به نظر می‌رسد در مورد اهمیت آن به‌هیچ‌عنوان فرهنگ‌سازی نشده است.

وی در پاسخ به این سؤال که متولی اصلی توجه به کیفیت ساختمان بر عهده چه نهادی است، گفت: برای ساخت‌وساز‌ها علاوه بر مهندسان ناظر، شهرداری‌ها نیز وظیفه نظارتی دارند، در حقیقت شهرداری به‌عنوان مرجع صدور پروانه و سازمان نظام‌مهندسی به‌عنوان ناظری که در دفترخانه متعهد نظارت بر ساخت و ساز می‌شود، باید بر ساخت و ساز و ایمنی سازه نظارت داشته باشند.

وی در نهایت گفت: به‌طورکلی شهر‌ها و ساخت‌وساز‌ها متعلق به یک فرد نیست که آن فرد به‌خصوص، توجه و دقت بر ایمنی ساختمان‌ها داشته باشد شهر برای همه مردم است و همه موظف هستند در بهبود اوضاع ساخت‌وساز مشارکت کنند.

رعایت مسایل فنی و استفاده از مصالح به‌روز خرج اضافی نیست

همچنین رییس نظام‌مهندسی کهگیلویه و بویراحمد با بیان این‌که سیستم مدیریت HSE به‌عنوان ابزاری مدیریتی جهت کنترل و بهبود مسایل مربوط به بهداشت، ایمنی، محیط‌زیست و کیفیت است، گفت: توجه به این سیستم مدیریتی در حال حاضر در تمام دنیا رواج داشته و باعث بهبود زندگی ساکنان شده است.

به گزارش صما، احمد خورشیدی با بیان مطلب فوق افزود: توجه به اصول ایمنی و بهداشت حرفه‌ای باعث تأمین آرامش، آسایش و امنیت زندگی مردم می‌شود لذا بروز هر حادثه حتی خیلی کوچک زیان‌هایی را در‌بردارد که به دو گروه زیان‌های مستقیم یا نمایان و زیان‌های غیرمستقیم یا پنهان طبقه‌بندی می‌شوند.

وی در ادامه افزود: آموزش مهندسان و در این راستا می‌تواند نقش بسیار مهمی در اصلاح نگرش مهندسان جوان و به‌کارگیری این مبانی در فعالیت‌های تخصصی آن‌‌ها داشته باشد.

خورشیدی تأکیدکرد: یکی از وظایف مهم دانشگاه‌ها نیز، فراهم آوردن بستر مناسب برای این‌گونه آموزش‌ها است. در این راستا، ضروری است دانشگاه‌های صنعتی مهم کشور، برنامه‌های مختلفی را در این زمینه تدوین نمایند.

رییس نظام‌مهندسی کهگیلویه و بویراحمد در ادامه به اهمیت عوامل فرهنگی و توجه به نکات فنی را مهم دانست و در این خصوص گفت: عدم فرهنگ‌سازی و رعایت مباحث مقررات ملی ساختمان باعث شده است کشور ما درزمینه ساخت‌وساز جایگاه مطلوبی نداشته باشد.

خورشیدی گفت: متأسفانه برخی از کارفرمایان رعایت مسایل فنی و استفاده از مصالح به‌روز را خرج اضافی می‌دانند. در حالی فلسفه وجودی مباحث ایمنی بهتر کردن و کاهش دغدغه‌های آن‌‌ها است.

علاوه برآن رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان یزد با بیان این‌که ایمنی در ساخت و سازهای کشور نمره قبولی نمی‌گیرد، گفت: صنعت ساختمان به دلیل ماهیت خشن و سخت و فعالیت‌های پرخطر مانند گودبرداری و حفاری، پی‌سازی، تخریب، کار در ارتفاع و … جزو صنایع حادثه‌خیز است.

علیرضا فرشید گفت: عدم رعایت قواعد ایمنی در مراحل مختلف ایجاد یک واحد ساختمانی باعث شده که این شغل جزو سخت‌‌ترین و پرحادثه‌‌ترین مشاغلی باشد که تاکنون جان کارگران زیادی را گرفته و افراد زیادی را دچار صدمات جبران‌ناپذیر کرده است.

وی گفت: این در حالی است که با به‌کار بردن تدابیر ایمنی و رعایت مقررات لازم به راحتی می‌توان ایمنی افراد را در این شغل تأمین کرد.

فرشید در خصوص دلایل حوادث سختمانی متذکرشد: ریسک کارگران ساختمانی در مراحل مختلف اجرا، پایین بودن سطح سواد، مقطعی بودن فعالیت‌های ساختمانی و عدم امکان نظارت کافی و مؤثر بر رعایت مقررات ایمنی در کارگاه‌ها توسط بازرسان کار را می‌توان از مهم‌ترین مشکلات بالا بودن حوادث در کار ساختمانی است.

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان یزد با بیان این‌که به دنبال ورود اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی به مباحث ساخت و ساز‌های پرخطر هستیم، گفت: براساس قوانین اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان‌ها می‌تواند در تعطیلی پروژه‌های پرخطر ورود پیدا کنند.

وی با اشاره به این‌که شهرداری‌ها به دلایلی مختلف در برابر پروژه‌های پرخطر سکوت می‌کنند، گفت: در نظر داریم تفاهمنامه‌ای را با اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان در خصوص تعطیلی پروژه‌های پرخطر داشته باشیم زیرا حوادث ساختمانی به دافعات متعدد دامن اداره تعاون را گرفته و با هر حادثه کارگاهی و ساختمانی اتاق تعاون مجبور به پرداخت هزینه‌های زیادی از جمله عائله‌مندی به‌کارگران شده است.

وی درنهایت گفت: با یک گل بهار نمی‌شود باید همه ارگان‌‌ها و مردم در خصوص ایمن‌سازی ساخت و ساز‌ها گام‌های جدی‌بردارند.

شناسنامه فنی ساختمان یک حق شهروندی فراموش شده

همچنین رییس نظام‌مهندسی البرز با بیان این مطلب که کیفیت ساختمان در ایران نامطلوب است، گفت: در حال حاضر در تمام کشورهای اروپایی ساختمان‌های ۲۰۰ سال جوان و در ایران بخش اعظمی از ساختمان‌ها جوان فرسوده و پیر است.

محمد قنبری افزود: این فرسودگی علاوه بر فعالیت‌های ناظرین نیازمند توجه و نگهداری دارد.

وی در خصوص عدم توجه ساکنین به فلسفه نگهداری املاک مسکونی گفت: بسیاری از حوادث ساختمانی در گرو فرهنگ‌سازی و نگهداری ساکنین از این املاک است.

قنبری گفت: نباید کوچک‌‌ترین سهل‌کاری در نگهداری ساختمان صورت بگیرد زیرا حتی افتادن یک مسواک در چاه ساختمان باعث نشست و تخریب کل ساختمان می‌شود.

وی با اشاره به اهمیت نقش سازمان نظام‌مهندسی و وزارت مسکن و شهرسازی بیان‌کرد: طبق ماده ۳۳ آیین‌نامه اجرایی در تجدیدنظر سازمان نظام‌مهندسی و وزارت مسکن و شهرسازی فردی که به‌عنوان ناظر به مالکان معرفی می‌شود، باید واقعاً بازرس باشد.

وی در بخش دیگر از سخنانش به اهمیت شناسنامه فنی ساختمان پرداخت و در این خصوص گفت: شناسنامه فنی ساختمان، نقشه‌های فنی، اصول معماری و مشخصات مصالحی که در آن بنا استفاده‌شده باید به خریدار داده شود؛ چنین شناسنامه‌ای علاوه بر ضمانت کیفیت ساخت سازه‌های شهری عمر مفید بنا را افزایش داده و در بلندمدت می‌تواند اهداف بزرگی نظیر توسعه شهری پایدار، مقاوم‌سازی شهر و کنترل بازار را به دنبال داشته باشد.

 

وی درنهایت گفت: شناسنامه فنی ساختمان یک حق شهروندی است و ارایه آن به شهروندان باید به شکل روتین و اجباری انجام شود؛ زیرا این شناسنامه فنی به‌نوعی بیانگر و روشنگر کم‌کاری عوامل و نظارت در بخش‌های مختلف است.