عملیات سایبری آمریکا علیه ایران؛ «نیتروزئوس» خطرناک‌تر از استاکس‌نت

در اجلاس توسعه‌دهندگان وب فارسی مطرح شد عملیات سایبری آمریکا علیه ایران؛ «نیتروزئوس» خطرناک‌تر از استاکس‌نت افت رتبه نوآوری ایران عضو سازمان پدافند غیرعامل کشور نسبت به عملیات سایبری جدید آمریکا علیه ایران با عنوان پروژه «نیتروزئوس» هشدار داد. به گزارش مهر؛ علیرضاکریمی در اجلاس توسعه‌دهندگان وب فارسی با اشاره به معایب استفاده بی‌محابا از […]

در اجلاس توسعه‌دهندگان وب فارسی مطرح شد

عملیات سایبری آمریکا علیه ایران؛ «نیتروزئوس» خطرناک‌تر از استاکس‌نت

افت رتبه نوآوری ایران

عضو سازمان پدافند غیرعامل کشور نسبت به عملیات سایبری جدید آمریکا علیه ایران با عنوان پروژه «نیتروزئوس» هشدار داد.

به گزارش مهر؛ علیرضاکریمی در اجلاس توسعه‌دهندگان وب فارسی با اشاره به معایب استفاده بی‌محابا از فضای وب و نیز عدم توجه به امنیت فضای سایبر خاطرنشان کرد: هم‌اکنون آمریکا با هدف حمله به زیرساخت‌های دفاعی و مخابراتی کشور پروژه‌ای را کلید زده که نیتروزئوس نام دارد و براساس بررسی‌هایی که انجام داده‌ایم این پروژه به مراتب خطرناک‌تر از پروژه استاکس‌نت ارزیابی می‌شود.

وی گفت: استفاده بی‌محابا از فناوری‌های خارجی در زیرساخت‌های حیاتی و حساس سایبری کشور یک تهدید به حساب می‌‌آید که این پروژه می‌تواند منجر به خرابکاری در این زیرساخت‌ها شود. بر این اساس، باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

وی همچنین تبعیت محض از استانداردهای امنیتی دنیا را در حوزه فضای سایبری مناسب ندانست و گفت: ما معتقد نیستیم که به‌طور کل استفاده از تکنولوژی‌های روز را منع کنیم، بلکه با قدم‌به‌قدم پیش رفتن با الگوریتم‌های خارجی موافق نیستیم و باید به فکر بومی‌سازی این الگوریتم‌ها در کشور باشیم.

کریمی با اشاره به جنبه‌های مختلف تهدیدزای فضای مجازی در زیرساخت‌های مهم، حیاتی و حساس کشور گفت: باید برای کاهش آسیب‌پذیری‌ها و ایمن‌سازی در این فضا اقدامات زیرساختی انجام شود در این راستا سازمان پدافند غیرعامل و قرارگاه پدافند سایبری در این حوزه ایجاد شده است.

عضو سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به مقوله‌های مرتبط با امنیت در فضای مجازی از جمله وجود سلاح سایبری، تهدیدات سایبری و همچنین دفاع سایبری گفت: هم‌اکنون سلاح سایبری با هدف وارد کردن خسارت به زیرساخت‌های مهم و حیاتی کشور‌ها تولید می‌شود که ویروس استاکس‌نت یکی از این سلاح‌های سایبری بوده است.

وی با اشاره به صرف هزینه بسیار زیاد توسط دولت‌ها برای هدف قراردادن زیرساخت‌های حیاتی کشورهای مختلف گفت: باید تمامی این معایب را در فضای سایبر ببینیم و بی‌محابا وارد این فضا نشویم.

کریمی با اشاره به سیر تکاملی سلاح‌های سایبری و انواع جنگ سایبری که از سوی کشورهای مختلف از جمله آمریکا تعریف می‌شود، گفت: ایمن‌سازی زیرساخت‌های حیاتی کشور از جمله اقداماتی است که می‌تواند در برابر آسیب‌پذیری‌های این بخش مؤثر باشد.

عضو سازمان پدافند غیرعامل افزایش پایداری و تولید قدرت در حوزه سایبری و تداوم فعالیت‌های ضروری برای مدیریت بحران را از دیگر اقداماتی عنوان کرد که توسط سازمان پدافند غیرعامل برای جلوگیری از آسیب‌پذیری زیرساخت‌های سایبری حیاتی و حساس کشور تعریف شده است.

اجلاس توسعه‌دهندگان وب فارسی توسط کانون توسعه‌دهندگان وب فارسی و با حمایت وزارت ارتباطات و سازمان پدافند غیرعامل در مرکز همایش‌های وزارت ارتباطات در حال برگزاری است.

دلایل افت ۶ پله‌ای نوآوری ایران

عضو سازمان فناوری اطلاعات ایران با بیان این‌که در کشور بیش‌تر به واردات توجه شده و هنوز تولیدکننده فناوری نیستیم، گفت: ایران در جایگاه جهانی نوآوری ۶ رتبه افت کرده است.

خسرو سلجوقی در اجلاس توسعه‌دهندگان وب فارسی که در محل همایش‌های وزارت ارتباطات برگزار شد، با اشاره به لزوم افزایش تولید در حوزه فناوری با هدف افزایش بهره‌وری خاطرنشان کرد: هم اکنون حرکت اولیه به سمت وب ۳ در ایران انجام شده است، اما ما معتقدیم که با توجه به این‌که هنوز به عصر اطلاعات وارد نشده‌ایم، این حرکت به کندی پیش می‌رود.

وی با بیان این‌که حرکت از عصر کشاورزی به سمت عصر مفاهیم طی چند صدسال اخیر به سرعت انجام شده است، افزود: هم اکنون بسیاری از کشور‌ها وارد عصر مفاهیم و اطلاعات شده‌اند و این در حالی است که ما به دلیل نبود نظام آموزشی و تفکری در این عرصه با خلأ روبه‌رو هستیم.

سلجوقی با اشاره به این‌که شرکت‌های فناوری اطلاعات در دنیا ۱۰ شرکت برتر اقتصادی را رقم زده‌اند، گفت: برآورد‌ها نشان می‌دهد که ۴ شرکت فناوری اطلاعات در دنیا بیش از ۴ میلیارد نفر از جمعیت دنیا را به خود مشغول کرده و به آنها سرویس می‌دهد.

عضو هیأت عامل سازمان فناوری اطلاعات ایران با تأکید بر این‌که پایه اصلی فعالیت این شرکت‌ها بر روی داده‌های عظیم (بیگ دیتا) است، خاطرنشان کرد: هم اکنون شرکت‌های فناوری در دنیا در موضوع حجم و مقدار اطلاعات، نرخ تولید اطلاعات و صحت اطلاعات با هم به رقابت می‌پردازند.

وی افزود: پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که از سال ۲۰۰۹ تا سال ۲۰۲۰ روند رشد اطلاعات ۴۴ برابر شده است، گفت: این در حالی است که هم اکنون هر ۱۳ ماه یک‌بار روند رشد دانش در فضای مجازی دو برابر می‌شود و جالب تر آن است که با توسعه شبکه‌های اجتماعی شاهد آن هستیم که در این فضا هر ۱۲ ساعت یک‌بار رشد دانش دو برابر شده است.

سلجوقی با تأکید بر این‌که این فضا نیازمند مدیریت است، ادامه داد: رشد دانش و اطلاعات می‌تواند سبب بهره‌وری در فناوری اطلاعات و ارتباطات شود همان‌طور که شاخص‌های بهره‌وری در حوزه فناوری اطلاعات از سال ۷۵ تا سال ۹۳ و در شرایط رکود از افزایش حجم این شاخص‌ها حکایت دارد به نحوی که شاخص نیروی کار فناوری اطلاعات از ۸۷ نفر به ۳۴۶ نفر در سال ۹۳ رسیده و شاخص سرمایه از ۵۱ به ۸۸۲ و شاخص تولید از ۶۴ به ۵۷۹ در فناوری اطلاعات رسیده است.

عضو هیأت عامل سازمان فناوری اطلاعات ایران اضافه کرد: این موضوع نشان می‌دهد که بهره‌وری سرمایه در این بخش بیش‌تر از نیروی کار است و این به معنای آن است که ما در حوزه نیروی انسانی نسبت به سرمایه‌گذاری توجه زیادی نداریم و بیش‌تر به واردات توجه کرده و تولیدکننده فناوری نیستیم.

وی گفت: این موضوع سبب شده است که رتبه نوآوری ایران در عرصه جهانی طی چند سال اخیر با افت ۶ پله‌ای مواجه شود.

 

به گفته سلجوقی، شبکه‌های اجتماعی می‌تواند فرصتی برای تولید و تکثیر دانش باشد و چالش اصلی کشور در عرصه نوآوری و تولید فناوری را کاهش دهند.