تعرفه‌گذاری نادرست برق عامل افزایش پیک مصرف برق

تعرفه‌گذاری نادرست برق عامل افزایش پیک مصرف برق با وجود هزینه چندهزار میلیاردی برای رفع نیاز مصرف برق در زمان اوج مصرف، دولت بدون توجه به روش‌های هوشمند و بی‌هزینه، تعرفه برق مشترکین پرمصرف و کم‌مصرف را یکسان افزایش داده است. به گزارش تسنیم، آرش کردی، مدیرعامل توانیر در مراسم بهره‌برداری فاز نخست نیروگاه تولید […]

تعرفه‌گذاری نادرست برق عامل افزایش پیک مصرف برق

با وجود هزینه چندهزار میلیاردی برای رفع نیاز مصرف برق در زمان اوج مصرف، دولت بدون توجه به روش‌های هوشمند و بی‌هزینه، تعرفه برق مشترکین پرمصرف و کم‌مصرف را یکسان افزایش داده است.

به گزارش تسنیم، آرش کردی، مدیرعامل توانیر در مراسم بهره‌برداری فاز نخست نیروگاه تولید پراکنده برق در شرق تهران با تأکید بر این‌که رشد پیک مصرف برق در سال ۹۵ بیش از ۵ درصد بود، یادآور شده که این میزان رشد مصرف برق رقم بزرگی است، چرا که در کشورهای پیشرفته این میزان حدود ۳ درصد است.

بالابودن میزان رشد مصرف برق کشور در حالی رخ داده که بنابر گزارش آمار تفصیلی صنعت برق در سال ۹۳ ضریب بهره‌برداری از نیروگاه‌های کشور در این سال ۴۹ درصد بوده است. به عبارت دیگر ۵۱ درصد از ظرفیت تولید برق از مدار خارج بوده و بخشی از آن صرفاً برای رفع پیک مصرف برق در تابستان وارد مدار شده است. از طرف دیگر با در نظر گرفتن ظرفیت ۷۳ هزار مگاواتی تولید نامی برق در سال ۹۳ و هزینه یک میلیون دلاری برای احداث هر مگاوات واحدتولید برق، در این سال ۳۶ میلیارد دلار سرمایه بدون استفاده در کشور وجود داشته که پیش از این احداث و نصب شده است و تنها در یک ماه از سال برای رفع پیک از آن‌ها استفاده شده است.

هزینه بالای رفع پیک مصرف برق در حالی رخ داده است که برخی از کشورهای پیشرفته دنیا نظامی هوشمندانه را برای تعرفه‌گذاری قیمت حامل‌های انرژی خصوصاً برای رفع پیک مصرف برق خود وضع کرده‌اند. این نظام که روش تعرفه‌گذاری پلکانی- افزایشی نام دارد به منظور اصلاح الگوی مصرف انرژی در بخش‌های مختلف و به خصوص بخش خانگی اعمال شده است. در این روش، هزینه مصرف متناسب با میزان افزایش آن بالا می‌رود و در این صورت مصرف بیش‌تر با یارانه بیش‌تری همراه نمی‌شود و مشترکین پرمصرف به جای عموم مشترکین در کانون افزایش هزینه قرار می‌گیرند. در این الگو، میزان مشخصی از هر حامل انرژی به عنوان الگوی مصرف مجاز تعریف می‌گردد و هزینه مصرف کم‌تر از الگو، ارزان‌تر تعیین می‌شود. با عبور مصرف از مقدار الگو، قیمت به صورت ناگهانی افزایش می‌یابد تا مشترکین پرمصرف با پرداخت هزینه واقعی انرژی، رفتار خود را اصلاح کنند و فشار افزایش قیمت نیز از عموم مردم برداشته شود.

اما با وجود راهکارهای هوشمند برای کنترل پیک مصرف برق، وزارت نیرو بدون اطلاع قبلی و به شیوه‌ای نادرست تعرفه برق را برای سومین بار متوالی در ۳ سال گذشته به صورت یکسان برای مشترکین پرمصرف و کم‌مصرف افزایش داده است.

 

یکسان در نظر گرفتن افزایش تعرفه‌های برق برای تمام پلکان‌های مصرف، سیاستی نادرست در قیمت‌گذاری محسوب می‌شود که باعث شده پلکان‌های بالای مصرف برق، انگیزه‌ای برای رعایت الگوی مصرف برق نداشته باشند.