قرقاول یا خروس صحرا قرقاول کلمهای ترکی است. نامهای فارسی آن تَذَرو، ترنگ و خروس صحرایی است. قرقاول از پرندگان بومی ایران است، روزگاری این پرنده را میتوانستیم در هر باغ و کشتزاری ببینیم. قرقاول نر ۷۵ تا ۸۷ سانتیمتر و ماده ۵۳ تا ۶۲ سانتیمتر است. پرندهای آشنا که دمی دراز و نوک تیز […]
قرقاول یا خروس صحرا
قرقاول کلمهای ترکی است. نامهای فارسی آن تَذَرو، ترنگ و خروس صحرایی است. قرقاول از پرندگان بومی ایران است، روزگاری این پرنده را میتوانستیم در هر باغ و کشتزاری ببینیم.
قرقاول نر ۷۵ تا ۸۷ سانتیمتر و ماده ۵۳ تا ۶۲ سانتیمتر است. پرندهای آشنا که دمی دراز و نوک تیز و پر و بال نر بسیار رنگارنگ دارد. رنگ پرنده ماده ملایم و بهطور کلی لکهلکه قهوهای با زمینه نخودی است و دمی دراز ولی کوتاهتر از پرنده نر دارد. این پرنده هنگام احساس خطر معمولاً پرواز نمیکند، بلکه به سرعت میدود و پنهان میشود. پروازش پرتوان و آغاز آن پرسرو صداست. در ارتفاع کم پرواز میکند و مدت پروازش بهطور معمول کوتاه است.
شکل ظاهری قرقاول
قرقاول نظیر مرغ وخروس و انواع بوقلمون جزو ماکیان تقسیمبندی شده است. قد پرنده به اندازه مرغ وخروس معمولی بوده ولی پرهای دم در قرقاول رشد بسیار زیادی کرده، بهطوری که در برخی از نژادها، طول دم به ۱٫۵ متر میرسد و بدینگونه درازای پرنده از سر تا دم به دو متر هم میرسد. ارتفاع قرقاولها از ۵۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر است. وزن قرقاولهای بالغ بین دو تا ۳ کیلوگرم است و تنها در یکی از نژادها که به غول قرقاول یا آرگوس معروف است وزن پرنده به ۵ تا ۶ کیلوگرم میرسد. رنگ پر و بال پرنده در نرها رنگین و در مادهها خاکستری مایل به قهوهای است.
جنس نر و ماده
جنس نر و ماده این پرنده کاملاً با هم تفاوت دارند و رنگ پر آنها برحسب زیرگونه جنس و سن تغییر میکند. نرهای بالغ پر و بال رنگین و پر زرق و برق و دمی درازتر و سر و گردن آنها به رنگ سبز تیره براق است. در قرقاولهای ماده رنگ پرها نخودی تیره با لکههای قهوهای زیاد به رنگ محیط اطراف است که باعث میشود در دوران طولانی خوابیدن روی تخمها و زمان پرورش جوجهها از دید دشمنان پنهان بماند.
در جنس نر سر وگردن غالباً به قرقاولهای نابالغ از لحاظ دم شبیه به کبک و دارای دمهای کوتاه هستند و از این لحاظ بایستی آنها را با کبکها حتی زمانی که همراه قرقاولهای بالغ دیده میشوند، تشخیص داد.
این پرنده سالانه ۱۲تخم در اواسط اردیبهشتماه به جا میگذارد و مدت نشستن روی تخمها نیز حدود ۲۰ روز است.
نژادهای قرقاول
بهطورکلی نژادهای متعدد قرقاول در دو دسته قرار گرفتهاند: گروه اول، قرقاولهای دمدراز هستند که در این گروه پرهای دم طویل بوده و از چند ردیف تشکیل یافته است.
نژادهای گروه دم دراز در دنیا پراکندگی بیشتری دارند. گروه دوم، قرقاولهای دم کوتاه هستند که تعداد آنها کم واکثراً در نواحی مرتفع به خصوص در ارتفاعات هیمالیا و چین زندگی مینمایند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.